Palkkaa mut -hanke
Palkkaa mut -hankkeessa (2017-18) edistettiin kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä palkkatyöhön.
Palkkaa mut -hankkeen (STEA 2017 – 2018) edistettiin kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä palkkatyöhön levittämällä Kehitysvammaiset ihmiset töihin -projektissa kehitettyjä työhönvalmennuksen ja vertaisryhmätoiminnan malleja uusille alueille sekä vahvistamalla työnantajayhteistyötä. Palkkaa mut -hankkeen työhönvalmennuksen verkostossa koulutettiin kumppaniorganisaatioiden työntekijöitä ja heidän esimiehiään ja ohjattiin heitä uudenlaisen työskentelytavan käyttöön. Tällä pyrittiin vaikuttamaan työntekijöiden ajattelu- ja toimintatapoihin siten, että he alkavat edistää kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä.
Hankkeen päätavoitteena oli edistää kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä palkkatyöhön levittämällä työhönvalmennuksen ja vertaisryhmätoiminnan malleja uusille alueille sekä vahvistamalla työnantajayhteistyötä. Hankkeen tavoitteena oli myös, että kehitysvammaiset ihmiset saavat tietoa ja tukea työllistymiseen sekä rohkaistuvat työnhakijoiksi. Siksi hankkeessa panostettiin erityisesti kehitysvammaisten työhakijoiden vertaisryhmien työskentelyyn ja vertaisryhmien ohjaajille tarkoitetun verkkokurssin suunnitteluun ja pilotointiin. Hankkeessa pyrittiin myös lisäämään työnantajien tietoisuutta ja motivaatiota työllistää kehitysvammaisia henkilöitä. Työnantajien kontaktointia kehitettiin yhdessä hankekumppaneiden kanssa, ja vaikuttamistoiminnassa ja viestinnässä panostettiin erityisesti tähän teemaan.
Palkkaa mut -hankkeessa keskeiset tavoitteet oli jaoteltu kolmeen osatavoitteeseen, joiden toteuttamiseksi suunniteltiin kolme toimintalinjaa. Seuraavassa lyhyet kuvaukset tavoitteista ja niiden mukaisista toimintalinjoista, joita kuvataan tarkemmin hankkeen loppuraportissa.
1. tavoite: Työhönvalmentajat ja ammatillisten oppilaitosten työntekijät sekä heidän esimiehensä sisäistävät näyttöön perustuvan työhönvalmennuksen toimintatavan ja alkavat toimia sen mukaisesti.
Tavoitteen toteutukseen lähdettiin käynnistämällä työhönvalmennuksen verkosto. Verkostossa koulutettiin kumppaniorganisaatioiden työntekijöitä ja heidän esimiehiään ja ohjattiin heitä uudenlaisen työskentelytavan käyttöön. Tällä pyrittiin vaikuttamaan työntekijöiden ajattelu- ja toimintatapoihin siten, että he alkavat edistää kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä.
2. tavoite: Kehitysvammaiset ihmiset saavat tietoa ja tukea työllistymiseen sekä rohkaistuvat työnhakijoiksi.
Tätä tavoitetta hankkeessa toteutettiin erityisesti panostamalla kehitysvammaisten työhakijoiden vertaisryhmien työskentelyyn ja vertaisryhmien ohjaajille tarkoitetun verkkokurssin suunnitteluun ja pilotointiin. Verkkokurssista rakennettiin kehitysvammaisten työnhakijoiden vertaisryhmätoiminnan, ryhmän ohjaamisen sekä verkkokurssin yhteiskehittely, jota koordinoitiin ja ohjattiin verkko-oppimisympäristössä.
3. tavoite: Työnantajat saavat tietoa ja motivoituvat työllistämään kehitysvammaisia henkilöitä.
Tavoitteen saavuttamiseksi hankkeessa kehitettiin työnantajakontaktointia yhdessä hankekumppaneiden kanssa sekä panostettiin tähän teemaan erityisesti vaikuttamistoiminnassa ja viestinnässä.
Kehitysvammaisten ihmisten työllistymisen tukemisen parissa toimivat kuntien sosiaali-, vammais- ja työllisyyspalvelujen työntekijät ja esimiehet sekä ammatillisten erityisoppilaitosten työllistymistä tukevat työntekijät.
Työikäiset kehitysvammaiset ihmiset. Suomessa on noin 25 000 työikäistä kehitysvammaista henkilöä. Heistä potentiaalisia työllistyjiä on 3000.
Työnantajat. Vaikutimme työnantajien asenteisiin, jotta he motivoituivat palkkaamaan kehitysvammaisia työntekijöitä. Vaikuttamistyön tueksi tuotimme työnantajille suunnattua infomateriaalia ja kontaktoimme yrityksiä. Lisäksi tuotimme työhönvalmentajille työnantajayhteistyössä hyödynnettävää materiaalia.