Palliatiivisen puhelinpäivystyksen käynnistäminen Etelä-Suomessa

Hankkeessa käynnistettiin päivystysaikainen palliatiivinen  puhelinkonsultaatiotuki Etelä-Suomen yhteistyöalueen erityistason palliatiivisille yksiköille ja alueen lääkäreille.

Toimintaympäristö

STM suosituksen mukaan (STM 2019:68) yliopistosairaaloiden ja hyvinvointialueiden palliatiivisten keskusten tulee tarjota 24/7 konsultaatiopalvelut alueen palliatiivisen palveluketjun toimijoille ja päivystyspalvelut koko hyvinvointialueille. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hankkeen alkaessa päivystystoimintaa ei ollut missään päin Suomea. Virka-aikainen konsultaatiotuki oli kaikkialla Etelä-Suomessa saatavilla, mutta päivystysaikaan Etelä-Suomessa ainoastaan Keski-Uudellamaalla oli järjestetty viikonloppuisin puhelinkonsultaatiotuki palliatiivisen hoidon erityistason yksiköille, mutta ei päivystäville lääkäreille.  

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Ammattilaiset tarvitsevat päivystysaikana asiantuntijatukea palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteuttamiseksi.  Potilaiden näkökulmasta päivystysaikainen konsultaatiotuki tarvitaan osaavan hoidon turvaamiseksi myös päivystysaikaan.  

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Päivystysringin perustamisesta sovittiin yhdessä HUS, Helsinki ja HUS-yhtymän alueen hyvinvointialueiden kanssa. HUS-yhtymän alueen palliatiivisen hoidon lääkärit osallistuivat päivystysringin toimintaan. Hankeryhmä, mihin kuului HUS-yhtymän alueen johtavia lääkäreitä ja Etelä-Suomen palliatiivisten keskusten ylilääkäreitä sekä erikseen päivystävien lääkäreiden ryhmä kokoontuivat säännöllisesti hankkeen aikana seuraamaan toimintaa. Päivystysaikaisen tuen järjestäminen nähtiin yksimielisesti tarpeelliseksi. Alueen päivystyksiä ja erityistason palliatiivisen hoidon yksiköitä, kotisairaaloita ja osastoja, informoitiin päivystysaikaisesta tuesta. 

Tavoiteltu muutos

Potilaat ja läheiset saavat osaavaa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa myös päivystysaikana. Ammattilaiset saavat tuke palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa päivystysaikaan. 

Muutoksen mittaaminen

Päivystysaktiivisuuden seuraaminen: konsultaatioiden määrä, mistä ja kuka konsultoi, konsultaation kesto ja ajankohta, diagnoosi ja konsultaation aihe. Päivystävä lääkäri arvioi jokaisen konsultaation tarpeellisuuden ja saatiinko asia ratkaistua. Myös konsultoivan tahon antama spontaani palaute konsultaation tarpeellisuudesta kirjatiin. Toteutettiin palautekysely kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille päivystystuesta: tyytyväisuus, konsultaatiotuen jatkaminen sekä avoimet kommentit. Päivystäville lääkäreille, heidän suuren lukumäärän ja vaihtuvuuden takia, ei palautekyselyä voitu toteuttaa. 

Toteutussuunnitelma

Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen henkilökunnan kuuleminen ja informointi. Päivystävien tahojen kuuleminen päivystystuen tarpeesta ja säännöllinen informointi. Palautekyselyt. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä oli HUS-yhtymän alueen päivystävät lääkärit sekä pääkaupunkiseudun kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajat. Päivystysten esimiesten ja kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen henkilökunnan kuuleminen ja informointi toteutettiin ennen toiminnan aloitusta. Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille kohdennettiin palautekysely toiminnasta. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

HUS strategisena hankkeena 2022 pilotoitiin viikonloppu ja arki-iltaisin palliatiivista puhelinkonsultaatiotukea HUS-yhtymän alueella. Strategisen hankkeen kokemuksia ja palautteita hyödynnettiin tässä hankkeessa. 

Ratkaisun testaaminen

Pilotti toteutettiin kesäkuusta 2022 elokuuhun 2023 HUS ylläpitämän päivystysrinkinä. Kesäaikaan toiminta oli vain viikonloppuisin perjantai iltana klo 16-22.00 ja lauantai sekä sunnuntaina päiväsaikaan klo 8-16.00. 9/2022-5/2023 toimintaa oli joka viikonpäivä, arki-iltaisin klo 16-22.00 ja viikonloppuna päiväsaikaan klo 8-16.00. Päivystysrinkiin osallistuivat HUS, Helsingin, Espoon ja Vanaan palliatiivisten yksiköiden lääkärit. 

Kokeilussa opittua

Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen konsultaatiotuen tarve on suuri. Aiemmin saatavilla oli yleislääkärin konsultaatiotuki, mikä ei ollut riittävä vastaamaan erityistason palliatiivista hoitoa tarvitsevien potilaiden ongelmiin, vaan tarvitaan palliatiivisen lääketieteen asiantuntijalääkärin tuki. Päivystävien yksiköiden informointi ja aktivointi hyödyntämään päivystystukea, mikä on ainoastaan rajatulla ajalla, osoittautui haasteelliseksi päivystäjien suuren lukumäärän ja vaihtuvuuden takia. Tähän pyritään edelleen hakemaan ratkaisua konsultaatioaktiivisuuden parantamiseksi. 

Ratkaisun perusidea

Hankkeessa perustettiin palliatiivinen päivystysrinki, mitä ylläpitää HUS. Päivystysrinkiin osallistuu HUS, Helsingin, Espoon ja Vantaan palliatiiviset lääkärit.  Kyseessä on vapaamuotoinen puhelinpäivystys. Päivystysaika on arki-iltaisin klo 16-22.00 ja viikonloppuisin  klo 8-16.00. Päivystystuki on suunnattu HUS-yhtymän alueen lääkäreille ja pääkaupunkiseudun kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille.  

Toiminnan vakiinnuttua päivystystuki laajenee kattamaan koko Etelä-Suomen YTA:n päivystävät lääkärit. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten hyvinvointialueiden kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille suunnattu päivystystuki tulisi jatkossa järjestää hyvinvointialueiden omana toimintana Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen mallin mukaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttamiseen osaksi päivittäistoimintaa vaikuttaa miten aktiivinen päivystysrinki on ja miten tarpeelliseksi se on arvioitu käyttäjien näkökulmasta. Päivystysaktiivisuus viikonloppuisin oli noin 50%, mutta arki-iltaisin vähäistä. Siksi päivystysrinkiä päätettiin jatkaa vain viikonloppuisin. Päivystysrinki sai erittäin hyvää palautetta palliatiivisten yksiköiden sairaanhoitajilta, myös päivystävät lääkärit pitivät toimintaa tärkeänä. 

Päivystysringin ylläpitäjä, kustannusten jako ja päivystysrinkiin osallistuvat tahot tulee sopia. Hankkeen jälkeen HUS ylläpitää päivystysrinkiä, mutta Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Vantaa-Kerava hyvinvointialueiden lääkärit osallistuvat HUS lääkäreiden lisäksi päivystysrinkiin. Kustannukset jaetaan asukasluvun ja palvelumuodon (vain päivystäville lääkäreille tai sekä päivystäville lääkäreille että palliatiivisten yksiköiden sairaanhoitajille tarkoitettu konsultaatiotuki) mukaan Helsingin ja hyvinvointialueiden kesken. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on hyvin sovellettavissa valtakunnallisesti. Yksiköiden hyvä ennakkoinformointi ja ohjeistus on olennaista. Yhteistyötä päivystävien tahojen kanssa vaatii erityistä panostusta huomioiden päivystävien lääkäreiden suuri määrä ja vaihtuvuus. Päivystäville lääkäreille tarvitaan selkeät kirjalliset ohjeet, mihin asioihin otetaan kantaa ja miten ja minne kirjaukset tehdään. Käytännölliseksi on osoittautunut päivystävien lääkäreiden yhteinen työtila, minne on koottu yhteiset toimintaohjeet ja eri alueiden omat käytännön hoito- ja toimintaohjeet.  Päivystysringin ylläpidosta ja kustannuksista tulee sopia alueiden kesken. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Viikonloppu päivystystoiminta on vakiintunut. Päivystysrinkiin on saatu hyvin lääkäreitä. Päivystysaktiivisuus on noin 50%.  Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajat konsultoivat aktiivisesti. Päivystävien lääkäreiden osuus konsultaatioista on edelleen alle 20%.