Palliatiivisen puhelinpäivystyksen käynnistäminen Etelä-Suomessa
Hankkeessa käynnistettiin päivystysaikainen palliatiivinen puhelinkonsultaatiotuki Etelä-Suomen yhteistyöalueen erityistason palliatiivisille yksiköille ja alueen lääkäreille.
STM suosituksen mukaan (STM 2019:68) yliopistosairaaloiden ja hyvinvointialueiden palliatiivisten keskusten tulee tarjota 24/7 konsultaatiopalvelut alueen palliatiivisen palveluketjun toimijoille ja päivystyspalvelut koko hyvinvointialueille.
Hankkeen alkaessa päivystystoimintaa ei ollut missään päin Suomea. Virka-aikainen konsultaatiotuki oli kaikkialla Etelä-Suomessa saatavilla, mutta päivystysaikaan Etelä-Suomessa ainoastaan Keski-Uudellamaalla oli järjestetty viikonloppuisin puhelinkonsultaatiotuki palliatiivisen hoidon erityistason yksiköille, mutta ei päivystäville lääkäreille.
Päivystysringin perustamisesta sovittiin yhdessä HUS, Helsinki ja HUS-yhtymän alueen hyvinvointialueiden kanssa. HUS-yhtymän alueen palliatiivisen hoidon lääkärit osallistuivat päivystysringin toimintaan. Hankeryhmä, mihin kuului HUS-yhtymän alueen johtavia lääkäreitä ja Etelä-Suomen palliatiivisten keskusten ylilääkäreitä sekä erikseen päivystävien lääkäreiden ryhmä kokoontuivat säännöllisesti hankkeen aikana seuraamaan toimintaa. Päivystysaikaisen tuen järjestäminen nähtiin yksimielisesti tarpeelliseksi. Alueen päivystyksiä ja erityistason palliatiivisen hoidon yksiköitä, kotisairaaloita ja osastoja, informoitiin päivystysaikaisesta tuesta.
Potilaat ja läheiset saavat osaavaa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa myös päivystysaikana. Ammattilaiset saavat tuke palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa päivystysaikaan.
Päivystysaktiivisuuden seuraaminen: konsultaatioiden määrä, mistä ja kuka konsultoi, konsultaation kesto ja ajankohta, diagnoosi ja konsultaation aihe. Päivystävä lääkäri arvioi jokaisen konsultaation tarpeellisuuden ja saatiinko asia ratkaistua. Myös konsultoivan tahon antama spontaani palaute konsultaation tarpeellisuudesta kirjatiin. Toteutettiin palautekysely kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille päivystystuesta: tyytyväisuus, konsultaatiotuen jatkaminen sekä avoimet kommentit. Päivystäville lääkäreille, heidän suuren lukumäärän ja vaihtuvuuden takia, ei palautekyselyä voitu toteuttaa.
Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen henkilökunnan kuuleminen ja informointi. Päivystävien tahojen kuuleminen päivystystuen tarpeesta ja säännöllinen informointi. Palautekyselyt.
Kohderyhmänä oli HUS-yhtymän alueen päivystävät lääkärit sekä pääkaupunkiseudun kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajat. Päivystysten esimiesten ja kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen henkilökunnan kuuleminen ja informointi toteutettiin ennen toiminnan aloitusta. Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille kohdennettiin palautekysely toiminnasta.
HUS strategisena hankkeena 2022 pilotoitiin viikonloppu ja arki-iltaisin palliatiivista puhelinkonsultaatiotukea HUS-yhtymän alueella. Strategisen hankkeen kokemuksia ja palautteita hyödynnettiin tässä hankkeessa.
Pilotti toteutettiin kesäkuusta 2022 elokuuhun 2023 HUS ylläpitämän päivystysrinkinä. Kesäaikaan toiminta oli vain viikonloppuisin perjantai iltana klo 16-22.00 ja lauantai sekä sunnuntaina päiväsaikaan klo 8-16.00. 9/2022-5/2023 toimintaa oli joka viikonpäivä, arki-iltaisin klo 16-22.00 ja viikonloppuna päiväsaikaan klo 8-16.00. Päivystysrinkiin osallistuivat HUS, Helsingin, Espoon ja Vanaan palliatiivisten yksiköiden lääkärit.
Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen konsultaatiotuen tarve on suuri. Aiemmin saatavilla oli yleislääkärin konsultaatiotuki, mikä ei ollut riittävä vastaamaan erityistason palliatiivista hoitoa tarvitsevien potilaiden ongelmiin, vaan tarvitaan palliatiivisen lääketieteen asiantuntijalääkärin tuki. Päivystävien yksiköiden informointi ja aktivointi hyödyntämään päivystystukea, mikä on ainoastaan rajatulla ajalla, osoittautui haasteelliseksi päivystäjien suuren lukumäärän ja vaihtuvuuden takia. Tähän pyritään edelleen hakemaan ratkaisua konsultaatioaktiivisuuden parantamiseksi.