Palliatiivisen puhelinpäivystyksen käynnistäminen Etelä-Suomessa

Tarkoituksena on käynnistää päivystysaikainen puhelinkonsultaatiotuki Etelä-Suomen yhteistyöalueen erityistason palliatiivisille yksiköille ja alueen lääkäreille.

Toimintamallin nimi
Palliatiivisen puhelinpäivystyksen käynnistäminen Etelä-Suomessa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tarkoituksena on käynnistää päivystysaikainen puhelinkonsultaatiotuki Etelä-Suomen yhteistyöalueen erityistason palliatiivisille yksiköille ja alueen lääkäreille.

Toteutuspaikka
HUS Palliatiivinen keskus ylläpitää päivystysrinkiä
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tiina Saarto

Luotu

02.01.2025

Viimeksi muokattu

03.01.2025
Ratkaisun perusidea

Hankkeessa perustetaan palliatiivinen päivystysrinki, mitä ylläpitää HUS. Päivystysrinkiin osallistuu HUS, Helsingin, Espoon ja Vantaan palliatiiviset lääkärit.  Kyseessä on vapaamuotoinen puhelinpäivystys. Päivystysaika on arki-iltaisin klo 16-22.00 ja viikonloppuisin  klo 8-16.00. Päivystystuki on suunnattu HUS-yhtymän alueen lääkäreille ja pääkaupunkiseudun kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille.  

Toiminnan vakiinnuttua päivystystuki laajenee kattamaan koko Etelä-Suomen YTA:n päivystävät lääkärit. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten HVA:en kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille suunnattu päivystystuki järjestetään jatkossa HVA:en omana toimintana Keski-Uudenmaan HVA:een mallin mukaan.

Toimintaympäristö

STM suosituksen mukaan (STM 2019:68) yliopistosairaaloiden ja HVA palliatiivisten keskusten tulee tarjota 24/7 konsultaatiopalvelut alueen palliatiivisen palveluketjun toimijoille ja päivystyspalvelut alueille. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä oli HUS-yhtymän alueen päivystävät lääkärit sekä pääkaupunkiseudun kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajat. Päivystysten esimiesten ja kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen henkilökunnan kuuleminen ja informointi ennen toiminnan aloitusta. Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajille kohdennettiin palautekysely toiminnasta hankkeen lopussa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttamiseen osaksi päivittäistoimintaa vaikuttaa miten aktiivinen päivystysrinki on ja miten tarpeelliseksi se on arvioitu käyttäjien näkökulmasta. Päivystysaktiivisuus viikonloppuisin oli noin 50%, mutta arki-iltaisin vähäistä. Siksi päivystysrinkiä päätettiin jatkaa vain viikonloppuisin. Päivystysrinki sai erittäin hyvää palautetta palliatiivisten yksiköiden sairaanhoitajilta, myös päivystävät lääkärit pitivät toimintaa tärkeänä. 

Päivystysringin ylläpitäjä, kustannusten jako ja päivystysrinkiin osallistuvat tahot tulee sopia. Hankkeen jälkeen HUS ylläpitää päivystysrinkiä, mutta Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Vantaa-Kerava HVA:en lääkärit osallistuvat HUS lääkäreiden lisäksi päivystysrinkiin. Kustannukset jaetaan asukasluvun ja palvelumuodon (vain päivystäville lääkäreille tai sekä päivystäville lääkäreille että palliatiivisten yksiköiden sairaanhoitajille tarkoitettu konsultaatiotuki) mukaan Helsingin ja HVA:en kesken. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Viikonloppu päivystystoiminta on vakiintunut. Päivystysrinkiin on saatu hyvin lääkäreitä. Päivystysaktiivisuus on noin 50%.  Kotisairaaloiden ja palliatiivisten osastojen sairaanhoitajat konsultoivat aktiivisesti. Päivystävien lääkäreiden osuus konsultaatioista on edelleen alle 20%. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on hyvin sovellettavissa valtakunnallisesti. Yksiköiden hyvä ennakkoinformointi ja ohjeistus on olennaista. Päivystävien tahojen, mikäli niitä on alueella paljon, tulee vielä edelleen kehittää. Päivystäville lääkäreille tarvitaan selkeät kirjalliset ohjeet, mihin asioihin otetaan kantaa ja miten ja minne kirjaukset tehdään. Käytännölliseksi on osoittautunut päivystävien lääkäreiden yhteinen työtila, minne on koottu yhteiset toimintaohjeet ja eri alueiden omat käytännön hoito- ja toimintaohjeet.  Päivystysringin ylläpidosta ja kustannuksista tulee sopia alueiden kesken. 

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä