PARADISE24fin-menetelmä toimintakyvyn vaikeuksien kartoittamiseen
PARADISE24fin kartoittaa henkilön toimintakykyyn liittyviä vaikeuksia. Mittari on kansainvälisesti EU-hankkeessa kehitetty arvioimaan erilaisia neurologisia sairauksia sairastavien henkilöiden kokemia psykososiaalisia vaikeuksia. PARADISE24-mittari sisältää 24 kysymystä, joilla vastaaja itse arvioi selviytymistään erilaisista asioista elämässään, arvioiden näin psykososiaalisia vaikeuksiaan. PARADISE24fin-mittaria voidaan hyödyntää tilanteen arvioinnissa, muutostarpeiden asettamisessa ja seurannassa ja siten toiminnan vaikutusten arvioimisessa. Se soveltuu asiakastyöhön sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä järjestöissä, mutta myös omatoimiseen tilanteen arviointiin.
PARADISE24 on erityisesti erilaisia neurologisia sairauksia (Parkinson, aivohalvaus, dementia, masennus, skitsofrenia, migreeni, epilepsia, multippeli skelerosis, riippuvuusongelmat) sairastavien henkilöiden psykososiaalisten ongelmien kartoittamiseen tarkoitettu mittari. PARADISE24- ja PARADISE24fin-mittareista on julkaistu eniten tutkimuksia mielenterveys ja päihdepotilailla (5 tutkimusta).
Mittari on kehitetty kansainvälisessä Euroopan Unionin rahoittamassa hankkeessa (The PARADISE Coordination Action 2010-2013). Mittarin kehittämisen pohjalla on yhdeksän systemaattista kirjallisuuskatsausta, sisällön analyysi jo olemassa olevista valideista mittareista, palaute tutkijoilta sekä potilaiden haastattelut. Tässä kansainvälisesti kehitetyssä mittarissa oli ensin 64 kysymystä, jotka tutkimustyön edetessä rajattiin 24 validiin kysymykseen. Luokitusasteikon laatimisessa hyödynnettiin Rasch-analyysiä. Hankkeessa oli mukana 10 eurooppalaista yhteistyökumppania (Saksa, Espanja, Belgia, Iso-Britannia, Puola, Suomi ja Sveitsi). Suomessa hankkeessa oli mukana A-klinikkasäätiön tutkimusryhmä ja Järvenpään sosiaalisairaala, jotka toivat hankkeeseen päihderiippuvuuden näkökulman.
PARADISE24fin-mittarin soveltuvuutta on myöhemmin tutkittu työikäisen päihde- ja mielenterveysasiakkaan psykososiaalisten vaikeuksien mittaamiseen. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelman (MIPA) hyvinvointikyselyn osana toteutettiin järjestöjen tavoittamille kansalaisille Paradise24fin-kysely talvella 2015-2016. Toimintakyvyn ongelmat olivat kartoituksen perusteella erittäin voimakkaasti yhteydessä mm. yksinäisyyteen, huono-osaisuuteen ja yhdenvertaisuuden puutteen kokemukseen.
A-klinikkasäätiön vuosina 2017-2021 toteuttamassa Arjen toimintakyky -hankkeessa vietiin PARADISE24fin-menetelmää järjestökentälle. Erityisesti sote-järjestöissä PARADISE24fin koettiin konkreettisena ja helppokäyttöisenä välineenä työikäisten järjestötoimintaan osallistuvien ihmisten toimintakyvyn kartoittamiseen ja seurantaan. Arjen toimintakyky -hankkeen kohderyhmänä olivat erityisesti työikäiset suomalaiset, joiden toimintakyky on heikentynyt tai vaarassa heikentyä sairauden, vamman, osattomuuden, huono-osaisuuden, vaikeiden elämänkokemusten, sosiaalisten ongelmien tai epäterveellisten elämäntapojen takia.