Parityöskentely kirurgian vuodeosastolla
Kirurgian vuodeosastolla työyhteisön toimintaa haluttiin parantaa kehittämällä hoitajien välistä parityöskentelyä.
Hoitoalalla pitkään jatkunut työntekijäpula, kiire, stressi ja jatkuvat säästövaatimukset kuormittavat arkea. Hoitajapulaan ratkaisua haetaan mm. maahanmuuttajista. Tämä monimuotoistaa työyhteisöjä, mikä tuo mukanaan paljon positiivisia asioita, mutta myös haasteita. Pohjanmaan hyvinvointialue on kaksi kielinen ja maahanmuuttajataustaiset hoitajat tuovat vielä lisää kielitaitoa alueelle, mutta erilaiset kielitaustat aiheuttavat myös haasteita kommunikaatiolle. Hoitajien suuri vaihtuvuus ja erilaisten työyksiköiden erilaiset osaamisvaatimukset vaikuttavat siihen, että hoitajien osaamisessa on suuria eroja.
Työyhteisön toiminnassa oli hankaluuksia. Uudet työntekijät joutuivat usein pitkäksi aikaa toteuttamaan pelkästään perushoitoa. Työtä tehtiin periaatteessa parityöskentelynä, mutta siitä puuttuivat selkeät ohjeet ja kaikki toteuttivat parityöskentelyä omalla tavallaan. Osaksi niin, että työtä tehtiin kuitenkin käytännössä yksin.
Kirurgian vuodesosasto on 20 paikkainen hoito-osasto, jonka asiakasryhmään kuuluvat gastrokirurgiset potilaat.
-
Suunniteltuihin vatsanalueen leikkauksiin tulevat potilaat, esim.syöpäpotilaat ja lihavuusleikkauspotilaat
-
Akuutisti sairastuneet potilaat, jotka tulevat saamaan yksikköön tarvitsemaansa hoitoa. Esim. sappi, umpisuoli, divertikuliitti, haimatulehdus, GI-vuoto potilaat
-
Akuutisti sairastuneet potilaat, jotka tulevat yksikköön diagnoosin selvittämistä varten. Esim. epäselvät vatsakivut, nielemisvaikeudet, suolitukokset, ulcus.
Osaston henkilöstöön kuuluu koordinoiva osastonhoitaja, osastonhoitaja, sairaanhoitajia, lähihoitajia, perushoitajia, lääkäreitä, sihteereitä. Tässä parityöskentelyn kehittämisessä keskityttiin sairaanhoitajien, lähihoitajien ja perushoitajien työhön.