Parityöskentely kirurgian vuodeosastolla
Kirurgian vuodeosastolla työyhteisön toimintaa haluttiin parantaa kehittämällä hoitajien välistä parityöskentelyä.
Toimintamallin nimi
Kirurgian vuodeosastolla työyhteisön toimintaa haluttiin parantaa kehittämällä hoitajien välistä parityöskentelyä.
Parityöskentelyssä ajatuksena on, että uusi työntekijä saa työskennellä itsenäisesti ja ottaa vastuuta oman osaamisensa mukaan turvallisesti jo työskentelyn alkuvaiheista lähtien. Kokeneempi työntekijä on uuden tukena ja apuna. Työskentelypari tukee toisiaan, keskustelevat ja hoitavat yhdessä potilaita samalla oppien toisiltaan. Pitempään osastolla työskennellyt ohjaa uutta työntekijää osaston käytäntöihin ja opettaa kokemuksensa tuomia asioita työnohessa. Uusi työntekijä tuo tuorempaa tietoa koulusta tai uutta näkökulmaa aikaisemmista työpaikoistaa ja jakaa sitä parilleen. Näin molemmat hyötyvät parityöskentelystä ja potilasturvallisuus kasvaa kun kenenkään potilaan hoito ei ole vain yhden hoitajan vastuulla. Parityöskentely sopii myös kahden kokeneen sairaanhoitajan tai sairaanhoitaja-lähihoitajaparin työskentelyyn. Toteutustapa on silloinkin sama - kumpikin osapuoli tukee pariaan ja työtä tehdään yhteistyönä samalla molemmille sopivasti vastuuta antaen.
Hoitoalalla pitkään jatkunut työntekijäpula, kiire, stressi ja jatkuvat säästövaatimukset kuormittavat arkea. Hoitajapulaan ratkaisua haetaan mm. maahanmuuttajista. Tämä monimuotoistaa työyhteisöjä, mikä tuo mukanaan paljon positiivisia asioita, mutta myös haasteita. Pohjanmaan hyvinvointialue on kaksi kielinen ja maahanmuuttajataustaiset hoitajat tuovat vielä lisää kielitaitoa alueelle, mutta erilaiset kielitaustat aiheuttavat myös haasteita kommunikaatiolle. Hoitajien suuri vaihtuvuus ja erilaisten työyksiköiden erilaiset osaamisvaatimukset vaikuttavat siihen, että hoitajien osaamisessa on suuria eroja.
Kirurgian vuodesosasto on 20 paikkainen hoito-osasto, jonka asiakasryhmään kuuluvat gastrokirurgiset potilaat.
-
Suunniteltuihin vatsanalueen leikkauksiin tulevat potilaat, esim.syöpäpotilaat ja lihavuusleikkauspotilaat
-
Akuutisti sairastuneet potilaat, jotka tulevat saamaan yksikköön tarvitsemaansa hoitoa. Esim. sappi, umpisuoli, divertikuliitti, haimatulehdus, GI-vuoto potilaat
-
Akuutisti sairastuneet potilaat, jotka tulevat yksikköön diagnoosin selvittämistä varten. Esim. epäselvät vatsakivut, nielemisvaikeudet, suolitukokset, ulcus.
Osaston henkilöstöön kuuluu koordinoiva osastonhoitaja, osastonhoitaja, sairaanhoitajia, lähihoitajia, perushoitajia, lääkäreitä, sihteereitä. Tässä parityöskentelyn kehittämisessä keskityttiin sairaanhoitajien, lähihoitajien ja perushoitajien työhön.
Parityöskentelystä tulee olla selkeät ohjeet ja niiden noudattamista täytyy seurata. Työntekijöille on hyvä selventää miksi näin tehdään ja mitä ohjeiden avulla halutaan saavuttaa. Silloin heidän on helpompi sitoutua sovittuun toimintamalliin. Uuden toimintamallin sisäistäminen ja tavaksi saaminen ei käy hetkessä, mutta kun samaa toimintamallia toistetaan aina uusien työntekijöiden kanssa niin siitä saadaan työyhteisön tapa toimia. Avoin kommunikointi ja vuorovaikutus ovat avainasemassa parityöskentelyn toimimiselle.
Parityöskentely on saatu toimivaksi osaksi työyhteisön toimintaa. Uudet työntekijät pääsevät nopeammin ottamaan vastuuta potilaista ja työskentelemään tasavertaisesti kokeneempien työntekijöiden kanssa.