Parkinson hybridikuntoutusryhmä Tampereen kotikuntoutuksessa
Tampereen kaupungin kotikuntoutus järjesti Tampereen seudulla Parkinsonia sairastavien kotihoidon asiakkaiden hybridikuntoutusryhmä-kokeilun keväällä 2020 ja 2021. Ryhmä toteutettiin VideoVisit- laitteen välityksellä ja osin fyysisillä kotikäynneillä.
Kotikuntoutuksen etäkuntoutusprosessien kehittämisen taustalla on ikääntyneen väestön määrällinen kasvu, lisääntyvät kustannukset ja välimatkat asiakkaisiin. Hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevissa iäkkäiden sekä omaishoitajien ja –hoidettavien palveluissa on tulevaisuudessa painotettava kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä. (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista, 5 §) (28.10.2022/876)
Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus-kehittämisohjelman painopisteisiin kuuluu kuntoutuksen saatavuuden parantaminen ja kustannusten hillintä. Tähän sisältyy mm kotikuntoutuksen etäohjauksen ja -kuntoutuksen lisääminen. Valtakunnallisestikin etäyhteyden kautta tarjottavia sosiaali- ja terveyspalveluita pyritään lisäämään. Pirkanmaan hyvinvointialue tavoittelee huomattavaa panostusta etäpalveluihin niille henkilöille, ketkä pystyvät niitä hyödyntämään. Samanaikaisesti tarve tuottaa palveluita laajemmalle alueelle kasvaa myös kotikuntoutuksen osalta.
Tampereen kaupungin kotihoidossa kuvapuhelimen käyttö osana hoitoa on jo vakiintunut käytäntö osalla asiakkaista. Kotikuntoutuksessa etäkuntoutusta ei ole toteutettu systemaattisesti. Ryhmäsisältöjen painopisteitä tullaan tulevaisuudessa monipuolistamaan niin, että yksilön kaikki toimintakyvyn osa-alueet (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja kognitiivinen) sekä asiakkaiden yksilölliset tarpeet tulevat huomioiduksi. Toimintaa tullaan kehittämään systemaattisemmaksi ja yksilökuntoutusta toteutetaan myös osin etäyhteydellä.
Ryhmään osallistujat olivat säännöllisen kotihoidon asiakkaita, joilla oli todettu Parkinsonin tauti tai Parkinsonismi. Ryhmään osallistumista edeltävästi asiakkaille toteutettiin moniammatillinen arviointi- ja kuntoutusjakso (CGA), jonka aikana asiakkaille oli laadittu yhdessä asiakkaan kanssa kuntoutussuunnitelma. CGA- jakson aikana mietittiin, sopiiko kuvapuhelin hybridikuntoutus ylipäätänsä kyseiselle asiakkaalle tai onko asiakkaalla mahdollista avustajan tarvetta. Vaikuttavuutta mitattiin intervention alussa ja lopussa kyselylomakkeella, jossa kartoitettiin koettua toimintakykyä ja kotona pärjäämistä. Alaraajojen suorituskykyä mitattiin SPPB-testillä. Lisäksi arjen sujumista kartoitettiin intervention alussa kotihoidon RAI:sta löytyvillä ADLH (arkisuoriutuminen/perustoiminnot) JA REHABOT (asiakkaan ja hoitajan mielipide asiakkaan kuntoutumismahdollisuudesta) -mittareilla.
Asiakkaiden toiveesta kuntoutusjakson aikana yritettiin järjestää mahdollisuutta osallistua yhteiseen etäkahvitteluryhmään vertaiskokemuksen vahvistamiseksi. Tämä osio ei kuitenkaan toteutunut, koska osallistujia ei saatu riittävästi ja osallistujat kokivat keskustelun etänä hankalaksi.
Vuoden 2020 ryhmän jälkeen asiakkailta kerättiin palautetta ja tätä kautta asiakkaat pääsivät osalliseksi ryhmän kehittämiseen. Palautetta hyödyntäen suunniteltiin uusi ryhmäsisältö vuodelle 2021.