PEF-etäseurannan toimintamalli on osa Kymsotessa tarjottavia digitaalisia palveluja. 

PEF-etäseuranta on mobiilisovelluksella ja digitaalisella PEF-mittarilla toimiva mobiiliterveydenhuollon ratkaisu  keuhkopotilaiden hoitopolussa.  

 

 

 

Toimintaympäristö **

Digitaalisten palveluiden ja etäpalveluiden kehittäminen on ollut osa tulevaisuuden sotekeskus kehittämistyötä samoin siihen liittyvä erilaisten digitaalisten ratkaisujen löytäminen ja etäseurantamenetelmien käyttöönotto osana terveyspalveluja.

Mukana vahvasti :

Sote uudistus

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 edistää kansallista kehittämistä ja digitaalista asiointia sekä takaa yhdenvertaisuutta terveys ja sosiaalipalveluissa. 

Sovelluksen toimittajan kanssa tehtävä saumaton yhteistyö

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

PEF-etäseuranta kehitettiin osana tulsotehankkeen etäpalveluiden kehittämistä. Tarkoitus lisätä organisaatiossa digitaalisia palveluja sekä löytää ammattilaisille ja asiakkaille digitaalinen kustannustehokas paikasta ja ajasta riippumaton hoitomuoto. 

Etäseurannan avulla terveydenhuollossa mahdollistetaan kansalaisten tasavertainen ja esteetön palvelujen saatavuus.

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kohderyhmä: Tarjotaan kaikille Kymenlaaksolaisille yli 15 vuotiaille, joilla on tarve keuhkotutkimuksiin. Rajataan vain lapset ulos kohderyhmästä, sillä suurin osa lasten astman hoidosta ja diagnostiikasta on keskussairaalan lasten pkl:lla. 

Palvelu mihin kohdentuu: Perusterveydenhuollon keuhkohoitajien vastaanotolle osaksi keuhkopotilaiden hoitopolkua. Tutkimuspotilaan polkuun työkaluksi  digitaalinen moderni vaihtoehto tehdä PEF-seurantaa.

Miksi: Prosessissa on ollut ongelmia kaavakkeiden käsittelyyn ja logistiikkaan liittyen sekä toiminnallista ongelmaa liittyen suoritettujen seurantojen laatuun. Etäseurannalla pyritään vähentämään väärin suoritettuja seurantoja sekä asiakkaiden turhaa kulkemista terveydenhuollon yksiköihin. Etäseuranta vähentää hoitajien aikaresurssien turhaa kulutusta ja nopeuttaa hoitopolkua. Etäseurannan avulla asiakkaiden hoito pääsee alkamaan nopeammin ja perustuu luotettavasti tehtyihin PEF-seurantoihin. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjiä tässä on ollut seuraavasti:

Hanketyöntekijä tulsote etäpalveluiden kehittäminen: kehittämässä toimintamallia

Kymenlaakson hyvinvointialueen 

Digikehittäjät : KymenHVA ja tulevaisuudensotekeskushanke 

Yhteistyötaho:  sopimus sovelluksen toimittajan kanssa 

Tavoiteltu muutos

Organisaatiolle toimintamalli tarjoaa kustannustehokkaan palvelun, joka mahdollistaa optimaalisen resurssien käytön. Etäseuranta luo mahdollisuuden myös ympäristöystävälliseen toimintaan vähentämällä turhia käyntejä terveyden huollon toimipisteissä sekä vähentämällä muovijätteen määrää kierrätettävän digitaalisen mittarin avulla. 

Asiakas saa etäseurannasta paikka riippumattoman tavan suorittaa keuhkotutkimusta, PEF-seurantaa. Sovellus ja digitaalinen mittari seuraavat ja valvovat puhallusten onnistumista oikein  ja minimoivat kirjaamiseen liittyvät ongelmat. Asiakas voi olla etäyhteyden päässä vaikka mökillä, reissussa ja mittausjakso sujuu ongelmitta. Myös lääkehoito pystytään aloittamaan viipymättä ajasta ja paikasta riippumatta. Sovelluksessa on muistutustoiminto, joka muistuttaa puhalluksista oikeaan aikaan. Mittaukseen liittyvät virheen vähenevät lähes olemattomiin. 

Ammattilaisen näkökulmasta seurantaan pystyy vaikuttamaan reaaliaikaisesti, joka tuo turvaa asiakkaille. Hoitajalla on mahdollisuus puuttua ilmeneviin ongelmiin heti ja ratkaista ne nopeasti. Asiakas on kokojana ammattilaisen hoidossa huolimatta siitä, onko kotona tai terveydenhuollon toimipisteen ulkopuolella. Etäseurannassa puhallukset ovat luotettavia, mittausjaksoa seuraa mobiilisovellus, jolloin diagnoosi on luotettava ja hoitopolku lyhyempi. Tämä takaa hoidon laadun ja nopea lääkkeen aloituksen.  

 

Tavoite on: Digitaalisen työkalun avulla tehostaa  keuhkopotilaan hoitopolkua  Jonojen ja tutkimuksia odottavien potilaiden hallinta resurssikirjan avulla , resurssien kohdentaminen oikein ja oikeaan aikaan  Vapauttaa hoitajien ja lääkäreiden resursseja niiden asiakkaiden hoitamiseen, jotka eivät digitaalisia palveluja pysty käyttämään  Toimintamallin avulla varmistetaan tutkimuksien ja hoidon oikeanlainen ohjaus  Paikasta ja ajasta riippumaton hoitomuoto mahdollistaa Kymenlaakson alueen rajapinnoille saman palvelun  Laadukas diagnostiikka joka perustuu siihen, että hoitaja seuraa asiakkaan tutkimuksia realiaikaisesti  Hoito alkaa oikeaan aikaan ja mahdollisimman lyhyellä viiveellä  Voinnin ja sairauden pahenemisen ennakointi, mahdollisten päivystyskäyntien väheneminen minimiin

Muutoksen mittaaminen

Mittarit:

Tehdyt etämittaukset

Kustannushyöty (kertakäyttöiset PEF-mittari)

Työaika: Hoitajien työn resurssien tarkastelu 

Hoitopolun sujuvuus: aika, joka menee että asiakas pääsee tutkimuksiin, aika diagnoosiin ja hoidon aloitukseen 

Ammattilaisten koulutukset : osaamisen johtaminen 

Asiakastyytyväisyyskysely (NPS)

 

Toteutussuunnitelma

Toimintamalli on kuvattava kohta kohdalta tarkasti

Toimintamallin tulee sopia organisaation strategiaan digitaalisten palvelujen tarjoamisesta.  

Toimintamallia kehitettäessä on oltava valmis muutoksiin ja johdettava niitä systemaattisesti.

Pilotointi auttaa hahmottamaan haasteet ja mahdollistaa niiden ratkaisemisen  ja palkitsee onnistumisista.  

Joku on hyvä nimetä ns. pääkäyttäjäksi toimintamalliin, jotta koulutukset, ammattilaisille annettava tuki ja ohjaus on omassa organisaatiossa. Pääkäyttäjiä Kymsotelle nimettiin kaksi. 

Lainauskäytännöt sovittava organisaatiokohtaisesti. Kymsotessa lainat viedään lainarekisteriin ja lisäksi toimittajan tarjoamaan ohjelman mukaiseen laiterekisteriin, josta lainojen hallinta on helppopa ja nopeaa. Oma organisaatio taas turvaa laitteiden oikean käytön, lainojen hallinnan ja palauttamattomien mittareiden karhuamisen asiakkailta oikella tavalla. 

Puhdistus ja huoltotoimet laitevalmistajan ja toimittajaan antaman ohjeen mukaisesti. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Päätimme ohjata jo kutsukirjeessä niin, että meillä PEF-seurannat tehdään etäseurantana. Tutkimus osoitti ettei etukäteen voi tietää kenellä on kyvykkyys ja laitteet tehdä tätä etänä eikä siksi ole järkevää lähteä rajaamaan kohderyhmää. Kutsukirje sisältää mm. seuraavanlaisen ohjeen :

"Toimiakseen Etämittaus vaatii seuraavan kokoonpanon:   

  • Älypuhelin   
  • Etämittaus-sovellus   
  • Blootooth-yhteyden, jonka tulee olla puhelimessa päällä mittauksen aikana.   
  • Mittalaite  "

 

Kutsukirjeessä ohjattiin lataamaan sovellus valmiiksi. Näin asiakas saa mahdollisuuden rauhassa kotona harkita omia kyvykkyyksiä ja laiteosaamista sekä pyytää omaisilta apua tarvittaessa sovelluksen lataamiseksi. 

"Pyydämmekin sinua lataamaan Orla Etämittaus sovelluksen valmiiksi puhelimeen ennen vastaanotolle tuloa.   

Mikäli lataaminen ei onnistu saavu vastaanotolle sovitusti. Vastaanotto ei peruunnu tämän vuoksi.  "

Ohjaaminen onnistuu myös vastaanotolla tarvittaessa ammattilaisen avustuksella. 

 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Toimintamalli on uusi.

Pohjana toimintamallin kehittämiselle on ollut Hämeenlinnan kaupungin etäseuranta pilotti 2016 ja Kymsotessa (Carea) keuhko pkl:lla kokeiltu PEF-etäseurannan pilotti 2016. 

Kehittämisessä auttoi jo valmis yhteistyösopimus etämittaus sovelluksen toimittajan kanssa ja organisaatiossa olevat välineet aiemman pilotin vuoksi.  

Ideointi

Hanketyöntekijä ja toimintamallin kehittäjä  teki samalla tutkimusta liittyen YAMK opintoihin. Opinnäytetyön aihe : Digitalisaatio astman hoidossa- toimintamalli PEF-etäseurantaan.

Saatiin opinnäytetyön kautta tutkimustieto liittyen etämittaukseen, etäseurantoihin ja digitalisaation hyötyihin ja haasteisiin. 

Työpajat olivat säännöllisesti Kymsoten keuhkohoitajien kanssa toimintamalliin liittyen.

Etäseuranta pilotti aloitettiin yhden astmahoitajan vastaanotolla 2/2021.

Mobiilisovellukseksi valittiin täysin digitaalinen versio jotta koko ketju pystytään digitalisoimaan. 

Idean valinta

Idea lähti siitä, että haluttiin kokeilla etäseurantamenetelmää perusterveydenhuollossa.

Aiempi pilotti erikoissairaanhoidossa ontui, eikä tuottanut haluttua lopputulosta. 

Päätettiin heti lähteä liikkeelle rohkeasti pilotoimalla toimintamallia. 

Idean testaus asiakkaalla

Etämittaukseen kehitettiin heti suunnittelu vaiheessa Webropol kysely asiakaspalautteen keräämiseksi. 

Asiakkailta saatu palaute on ollut hyvää. NPS yli 80% 

Samoin ammattilaisilta saatu palaute on kerätty ja tulokset positiivisia. 

 

Ratkaisun testaaminen

Toimintamallin kehitys alkoi 1/2021

Pilotti käynnistyi 2/2021

Hoitajia koulutettu pilotin aikana 9 

Pilotti loppui 3/2022

Otettu osaksi organisaation toimintaa maakunnallisesti 3/2022

 

Kokeilun tavoitteet

Tulevaisuudessa tavoitteena on, että etäseurantaa tarjotaan kaikkien keuhkohoitajien vastaanotoilla. 

 

Ratkaisun perusidea **

Prosessi kuvattu , kts alla

Etämittaus digitalisoi koko PEF-mittausketjun.

Puhallukset tehdään digitaalisella PEF-mittarilla ja puhallustiedot siirtyvät automaattisesti etämittaussovellukseen. Sovelluksesta puhallustiedot siirtyvät ammattilaisen mittausohjelmaan reaaliaikaisesti Bluetoothyhteyden avulla ja tiedot tallentuvat turvallisesti pilvipalveluun. 

PEF-arvon ollessa asetettujen viitearvojen ulkopuolella tai seurannassa ilmenee poikkeavuuksia tai ongelmia voi ammattilainen olla yhteydessä asiakkaaseen tarvittaviin toimenpiteisiin. 

 

Liitteet
Kuva
IMS prosessikaavio liitteessä
IMS prosessikaavio liitteessä
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Pääkäyttäjä: organisaatiossa on nimetyt pääkäyttäjät ( 2kpl)

  • Koulutus, tuki ammattilaisille, raportit , asiakaspalautteet

Koulutukset: Koulutus sovelluksen toimittajana ja pääkäyttäjän yhteistyönä

Resurssit: osaaminen on kaikilla organisaatiossa työskentelevillä keuhkohoitajilla. Koulutus viety Fasu koulutusjärjestelmään jotta osaaminen kirjatutuu hoitajille omaan ns. koulutuspankkiin ja organisaatio on tietoinen osaamisesta. 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli voi soveltaa erikoissairaanhoidon keuhkopoliklinikalla potilaille, joille tehdään keuhkotutkimuksia ( PEF-seuranta)

Toimintamalli auttaa myös jatko kehittämisessä esim. astmapotilaiden astman seurannassa etämittauksella. 

Toimintamalli soveltuu osaltaan pohjaksi myös muihin kehitettäviin etäseuranta( INR, Verensokeri , verenpaine) prosesseihin, sillä se on kehitetty organisaation osa-alueet huomioiden ( digitaaliset alustat, käytettävyys, saavutettavuus, asiakassegmentit, huolto mahdollisuudet...). Valitut digitaaliset ratkaisut voivat vaatia muutoksia toimintamalliin omalta osaltaan. 

Pilotti päättynyt 4/2022 ja otettu osaksi Kymenlaakson hyvinvointialueen palveluja. 

Vaatii jalkauttamista, kouluttamista ja organisaation johdon tukea vahvasti jotta toiminta onnistuu. 

Vaatii jatkuvaa kehittämistä ja linkittämistä muihin palveluihin

8/2023 otettu mukaan keuhkopotilaan etävastaanotto toimintaan . Asiakas tekee etäseurannan ennen etävastaanotolle tuloa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Keuhkopotilaiden tutkimuspolku on lyhyempi, aika diagnoosiin on lyhyempi ja hoito pystytään aloittamaan nopeammin. 

Hoitajien aikaa säästyy muuhun työhön kun seuranta tehdään etäseurannan avulla.