Perehdytys ja mentorointi kirurgian vuodeosastolla
Kirurgian vuodeosaston työyhteisön toimintaa, hoitajien osaamista ja työhyvinvointia haluttiin kehittää mentoroinnin ja perehdytyksen avulla.
Hoitoalalla pitkään jatkunut työntekijäpula, kiire, stressi ja jatkuvat säästövaatimukset kuormittavat arkea. Hoitajapulaan ratkaisua haetaan mm. maahanmuuttajista. Tämä monimuotoistaa työyhteisöjä, mikä tuo mukanaan paljon positiivisia asioita, mutta myös haasteita. Pohjanmaan hyvinvointialue on kaksi kielinen ja maahanmuuttajataustaiset hoitajat tuovat vielä lisää kielitaitoa alueelle, mutta erilaiset kielitaustat aiheuttavat myös haasteita kommunikaatiolle.
Hoitajien vaihtuvuus lisää perehdytyksen tarvetta ja vajavainen perehdytys heikäntää työhyvinvointia. Työhyvinvoinnin ollessa huono hoitajat vaihtavat työpaikkaa ja näin perehdytyksen tarve kasvaa taas. Kirurgisella osastolla perehdytykseen ei ollut aikaa, eikä mentorointi toiminut.
Perehdytyksen ja mentoroinnin kehittämisellä haluttiin parantaa hoitajien osaamista ja työhyvinvointia.
Työhyvinvointia haluttiin mitata poissaolojen määränä ja NPS-mittarin avulla. Perehdytyksen ja mentoroinnin onnistumista seurattiin uusilta työntekijöiltä saadulla palautteella.
Perehdytykselle suunniteltiin enemmän aikaa. Mentoroinnista pidettiin koulutus ja mentorointi avuksi uusien kesätyöntekijöiden kanssa.
Kirurgian vuodesosasto on 20 paikkainen hoito-osasto, jonka asiakasryhmään kuuluvat gastrokirurgiset potilaat.
-
Suunniteltuihin vatsanalueen leikkauksiin tulevat potilaat, esim.syöpäpotilaat ja lihavuusleikkauspotilaat
-
Akuutisti sairastuneet potilaat, jotka tulevat saamaan yksikköön tarvitsemaansa hoitoa. Esim. sappi, umpisuoli, divertikuliitti, haimatulehdus, GI-vuoto potilaat
-
Akuutisti sairastuneet potilaat, jotka tulevat yksikköön diagnoosin selvittämistä varten. Esim. epäselvät vatsakivut, nielemisvaikeudet, suolitukokset, ulcus.
Osaston henkilöstöön kuuluu koordinoiva osastonhoitaja, osastonhoitaja, sairaanhoitajia, lähihoitajia, perushoitajia, lääkäreitä, sihteereitä. Tässä perhedytyksen ja mentoroinnin kehittämisessä keskityttiin sairaanhoitajien, lähihoitajien ja perushoitajien työhön.