Perhe mukaan syömishäiriön hoitoon
Syömishäiriöiden perhepohjainen hoito on sekä kustannustehokasta että tutkitusti vaikuttavaa. Verkkovalmennusten ja digityövälineiden avulla koulutetaan sekä ammattilaisia että perhettä tukemaan sairastunutta Maudsleyn perhepohjaisen mallin mukaan.
Syömishäiriöiden ilmaantuvuus on korona-aikana kasvanut useissa länsimaissa selvästi, jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi verrattuna aikaan ennen pandemiaa (Häkkinen 2022). THL:n tilastojen mukaan 31.12.2022 alle 23-vuotiaista psykiatriseen erikoissairaanhoitoon lähetetyistä 28 % oli odottanut hoitoon pääsyä yli 3 kuukautta. Mitä kauemmin syömishäiriön hoito viivästyy, sen suurempi riski on somaattisista komplikaatiosta ja syömishäiriön kroonistumisesta, ja sitä huonompi on ennuste. Yhteiskuntamme resurssit eivät tule riittämään syömishäiriöepidemian hoitoon, mikäli syömishäiriöitä hoidetaan perinteiseen tapaan.
Toimintamallin kehittäjät: LT Reita Nyberg ja HTM, sh Kaisa Nyberg, LivingSkills Oy. Toimintamallia on kehitetty yhteistyössä Syömishöiriöliitto-SYLI ry:n, HUS:n mielenterveystalon ja Tampereen kesäyliopiston kanssa.
Sairastuneet saavat perheeltään tukea ravitsemuskuntoutuksen toteuttamiseen ja toipumiseen nopeasti het sairauden puhjettua. Hoitoon pääse riittävän nopeasti tai hoito on aiempaa tehokkaampaa. Sairastunut toipuu nopeammin ja oppii uusia taitoja, joiden avulla voi oppia ehkäisemään sairauden pahenemisvaiheita.
Perhe saa riittävästi tietoa ja tukea. Perhe pystyy ottamaan vastuun sairastuneen ruokailuista ja osaa auttaa häntä voittamaan rajoittavan syömishäiriön. Perheenjäsenet voimaantuvat.
Ammattilaiset omaksuvat uudet, tehokkaammat menetelmät, ja osaavat tukea aiempaa paremmin sairastunutta ja hänen perhettään. Työntekijät kokevat työn iloa ja voimaantuvat onnistumisista.
Organisaatio: Samoilla resursseilla voidaan hoitaa yhä suurempi joukko apua tarvitsevia entistä tehokkaammin.
Yhteiskunta: Yhteiskuntamme resurssit riittävät syömishäiriöepidemian hoitoon, mikäli hoito taphtuu perheiden tuella avohoidossa. Henkiä säästyy ja nuoret toipuvat työkykyisiksi.
Asiakaskohtaista muutosta (sairastuneiden toipumista ja perheenjäsenten voimaantumista) voidaan seurata kehitetyillä digitaalisilla työvälineillä. Talousvaikutuksia voidaan seurata vertaamalla asiakas- ja organisaatiokohtaisia kuluja aikaan ennen perhepohjaisen menetelmän käyttöönottoa. Hoitomallin tehokkuutta voidaan mitata mm. seuraamalla hoitoaikoja ja relapsien määrää.
Tarvitaan työvälineitä ja koulutusta uuden toimintamallin jalkaannuttamiseksi.
- Ammattilaisten koulutus
- Työvälineet asiakastyöhön
- Perheiden koulutus
- Työnohjaus ja sparraus
Toimintamalli sai alkunsa toimintamallin kehittäjän omakohtaisesta kokemuksesta lapsen sairastuessa rajoittavaan syömishäiriöön. Äiti alkoi etsiä tietoa siitä, miten hän voisi auttaa lastaan ja tutustui Englannissa kehitettyyn Mausdleyn perhepohjaiseen hoitoon. Perhepohjainen hoito auttoi sairastunutta nuorta toipumaan. Kehittäjä alkoi kirjoittaa blogia auttaakseen myös muita vanhempia, sekä ylläpitämään vanhempien tukiryhmää. Myös toisella kehittäjällä on omakohtaista kokemusta oman lapsen rajoittavasta syömishäiriöstä ja lisäksi pitkä ammatillinen kokemus syömishäiriön hoidosta perinteisin menetelmin psykiatrisella osastolla. Asiakasymmärrystä on lisätty tekemällä tiivistä yhteistyötä sekä Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n kokemusasiantuntijoiden kanssa, että syömishäiriötä hoitavien ja tutkivien ammattilaisten kanssa.
Nälkiintyminen vaikuttaa tutkitusti psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen toimintakykykyyn, käyttäytymiseen ja sairaudentuntoon. Yhden perheenjäsenen sairastuminen syömishäiriöön vaikuttaa koko perheeseen. Sairaus ei näy vain ruokapöydässä, vaan se kontrolloi, manipuloi ja kaventaa kaikkea elämää.
Vaikka sairastuminen ei ole perheen vika, jotkut perheenjäsenten luontaiset tavat regoida tilanteesen voivat ylläpitää syömishäiriöoireilua ja hidastaa toipumista. Hyödyttömillä reaktiomalleilla perheenjäsenet myös uuvuttavat itsensä. Usein kyse on taitopuutteista. Ja taitojahan voi aina oppia. Perhe voi oppia uusia sairastuneen auttamisen taitoja ja sairastunut voi oppia uusia tervehtymiseen tarvittavia taitoja. Kun perhe oppii uusia parempia tapoja reagoida syömishäiriöön, toipuminen tehostuu ja perherauha palaa.
Uudet vaikuttavat hoitomuodot parantavat syömishäiriön ennustetta, sekä vähentävät syömishäiriöiden kustannuksia ja läheisten kokemaa kuormitusta. Perhepohjaisessa hoidossa perhe nähdään voimavarana. Syömishäiriöön sairastuneiden perheenjäseniä valmennetaan auttamaan sairastunutta taistelemaan syömishäiriötä vastaan. Jotta läheiset kykenevät auttamaan läheistään ja ottamaan vastuun sairastuneen ravitsemuskuntoutuksesta, heitä täytyy valmentaa ja ohjata. New Maudsley -menetelmä on kehitetty perhepohjaisesta hoidosta lisäämään läheisten ymmärtämystä ja auttamistaitoja. Se toimii erinomaisesti myös tilanteissa, joissa aikuinen syömishäiriöön sairastunut tarvitsee tukea toipumiseensa. Taitovalmennus vähentää syömishäiriötä ylläpitävää käyttäytymistä kotona ja helpottaa perheen taakkaa. Se myös vähentää sairastuneen syömishäiriöoireilua (Sepúlveda ym. 2019.)
Aluksi toimintamallia lähdettiin jalkauttamaan ammattilaisten koulutuksilla Tampereen kesäyliopistossa ja toimipaikoilla. Lisäksi aloimme kehittämään digitaalisia työvälineitä asiakastyön tueksi. Koronapandemian myötä koulutukset siirtyivät verkkoon ja lopulta päädyimme tekemään verkkokurssilaustan, joka mahdollistaa itsenäisen opiskelun ajasta riippumatta.
LivingSkills ED-palvelu yhdistää ammattilaisten koulutuksen, digitaaliset työvälineet ja perheenjäsenten verkkovalmennuksen syömishäiriön voittamiseksi.
ks. kuvaa ja jaa -välilehti