Perhehoitajien yhteisvalmennus - Yhdessä tehty on kaikkien hyöty

Perhehoidon yhteisvalmennuksella tuodaan yhteen mielenterveyskuntoutujien, vammaisten ja ikääntyneiden perhehoidon valmennus. Perhehoitaja saa tietoa, voidakseen toimia kaikkien yllä mainittujen asiakasryhmien parissa. Ammattilaiset tukevat toisiaan.

Toimintaympäristö **

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueille 1.1.2023. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Sote- ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi koko Suomessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen tarkoituksena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut kaikilla alueilla, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Asiakkaille uudistus näkyy aikanaan palvelujen parantumisena, mutta lähtötilanteessa isoja muutoksia tuskin on havaittavissa. 
 

Hyvin voimme!
On lupaus arvosta, jonka haluamme välittää.

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

www.soite.fi

 

Lähtötilanne
Perhehoitoa hyödynnetään laajasti lastensuojelun palveluissa sekä pienimuotoisesti ikääntyneiden palveluissa. Vammaispalveluissa perhehoitoa on hyödynnetty aiemmin. Hyvinvointialueella on laajaa tietoa ja osaamista perhehoidon käytöstä ja käytänteisesti, erityisesti lastensuojelussa. Oman alueen osaamista voidaan hyödyntää uusien perhehoidon alueiden käynnistämisessä.

 

Muutostarpeeseen vaikuttavat tekijät:
- Asumisen monimuotoisuuden lisääminen
- Palvelujen tarpeet ja niihin vastaaminen
- Asiakkaiden yksilölliset tarpeet
- Inhimillisyys
- Ratkaisut jotka kannattelevat ja antavat mahdollisuuksia muutokseen
- Yhteistyön lisääminen ammattiryhmien välillä

 

Alla kuvataan tavoitetilaa johon muutoksella pyritään:
Ammattilaiset tarvitsevat lisätyökaluja asiakkaiden tukemiseen. On löydettävä hyviä uusia ratkaisuja, joiden avulla asiakkaiden kotona-asumista voidaan tukea kattavasti, kuitenkin niin, että ammattialisten aika riittää laajemman asiakasjoukon tukemiseen. Asiakas on oikeutettu saamaan tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja tarvittavissa määrin.

Perhehoito on nähty yhtenä ratkaisuna mielenterveyskuntoutujien-, vammaisten henkilöiden ja ikääntyneiden kotona asumisen tukemiseen sekä yhtenä pitkäaikaisen asumisen muotona. 

- Kiertävää perhehoitoa voidaan toteuttaa asiakkaan omassa kodissa esim. tukipalveluna tai omaishoitajan vapaapäivien mahdollistajana.

- Perhehoitokoti voi taas mahdollistaa asuinpaikan asukkaalle jolla on pitkäaikaisen tuen tarvetta eikä syystä tai toisesta voi asua omassa kodissaan. 

Jotta perhehoitoa voidaan toteuttaa hyvinvointialueella, tulee työntekijöillä olla valmiudet valmentaa perhehoitajia, aikaa tutustua ja kehittää perhehoitoa alueellaan sekä saada tehtävään tarpeellinen tuki (työpari, työyhteisö, esihenkilö, organisaatio). Perhehoidon käynnistäminen vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä, henkilöresursseja ja taloudellisia resursseja.

 

Päätös yhteisestä valmennuksesta:
Soiten alueella olemme katsoneet oikeaksi ratkaisuksi yhdistää 3 ammattikunnan osaaminen yhteisvalmennuksen muotoon. Yhteisvalmennus mahdollistaa tiimityöskentelyn ammattilaisten välillä ja nivoo yhteen sote-ammattialoja jotka muuten työskentelevät enemmän tai vähemmän erillään toisistaan. Tiimityöskentely mahdollistaa työntekijöille toisen ammattilaisen tuen ja kasvattaa ymmärrystä toisen ammattilaisen osaamisalasta sekä kasvattaa palvelualojen välistä yhteistyötä.

 

Ratkaisun myötä:
-  Perhehoitaja pääsee valmennukseen jossa saa tietoa mielenterveyskuntoutujan-, vammaisen henkilön ja ikääntyneen kanssa toimimiseen.
- Perhehoidon asiakas saa hoitoa, hoivaa ja tukea valmennuksen käyneeltä perhehoitajalta
- Ammattilainen saa tukea perhehoidon työhön moniammatillisen tiimityöskentelyn myötä
 

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lähtötilanne
Perhehoitoa hyödynnetään laajasti lastensuojelun palveluissa sekä pienimuotoisesti ikääntyneiden palveluissa. Vammaispalveluissa perhehoitoa on hyödynnetty aiemmin. Hyvinvointialueella on laajaa tietoa ja osaamista perhehoidon käytöstä ja käytänteisesti, erityisesti lastensuojelussa. Oman alueen osaamista voidaan hyödyntää uusien perhehoidon alueiden käynnistämisessä.

 

Haasteet ja ratkaisut:

YHTEISTYÖN LUOMINEN alueiden välille on aikaa vievää ja välillä haasteellista toteuttaa. 

Yhteistyön tekeminen alusta lähtien kantaa hedelmää. Tarvitaan yksi henkilö joka ohjaa ryhmää, järjestää tapaamiset ja varmistaa yhteistyön toteutumisen. Työskentely alkaa suunnittelulla, jatkuu markkinointiin ja  etenee valmennuksen toteuttamiseen sekä perhehoidon ylläpitämiseen. 
- Tehokkaiden yhteisten työpajojen myötä voidaan luoda hyvä pohja yhteiselle valmennukselle. Sovitaan vastuualueet ja tehtävät jokaiselle osallistujille. Hyvin suunniteltu työpaja ei tarvitse olla pitkä ja aikaa vievä!

 

TIEDOTTAMINEN JA MARKKINOINTI eivät tapahdu itsestään. Perhehoito vaatii aikaa ja sitkeää markkinointia, ennen kun tieto perhehoidosta saavuttaa alueen asukkaat, omaishoitajat ja soteammattilaiset. 

Useamman palvelualueen toteuttamana, markkinoinnin ja tiedottamisen paineet eivät kohdistu yksittäisin työntekijöihin ja alueisiin. Vastuualueita voidaan jakaa, kuin myös esittelytilaisuuksien vetovastuuta voidaan vuorotella. 
Tärkeää on kuitenkin aluksi tehdä yhteinen suunnitelma siitä, millä tavalla markkinointia tullaan tekemään ja mitä materiaaleja käytettään. Luodaan yhteiset materiaalipohjat joita hyödynnetään markkinoinnissa!
- Osallistutaan hyvinvointialueen järjestämiin tapahtumiin, ja esitellään alueen perhehoitoa
- Osallistutaan muiden järjestämiin tapahtumiin ja esitellään alueen perhehoitoa
- Järjestetään yhdessä perhehoitoon liittyviä seminaari ammattilaisille
- Sovitaan lyhyitä esittelytilaisuuksia hyvinvointialueen yksikköihin, joiden kautta perhehoidon asiakkaita voisi ohjautua.
- Hyödynnetään hyvinvointialueen sosiaalisen median kanavia toiminnan esittelyyn esim. uudesta toiminnasta kertominen tai alueella olevien perhehoitajien esittely
- Nostetaan perhehoito esiin AINA kun sille saadaan tilaisuus ja oikea kuulijakunta

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaan näkökulmasta:

Avainsanat: inhimillisyys, koti ja kodinomaisuus, palvelua joka vastaa asiakkaan tarpeeseen, omaishoitajan tuki

- Tarvitaan uusia palveluita ja monimuotoisemman asumisen mahdollisuuksia. Perhehoidolla voidaan vastata yhdenlaiseen asumistarpeeseen inhimilliseen ja kodinomaisella asumismuodolla. Perhehoitoa voidaan toteuttaa perhehoitajan kodissa tai kiertävänä perhehoitona asiakkaan omassa kodissa.

- Kiertävällä perhehoidolla voidaan mahdollistaa asiakkaalle tuki hänen omaan kotiin, niin omaishoitajan vapaiden ajaksi kuin vaikka mielenterveyskuntoutujan kotona asumista tukevana palveluna.

 

Ammattilaisen näkökulmasta:

Avainsanat: uuden oppimista, uusia toimintatapoja, tiimityöskentelyä, oikeanlaista tukea oikeaan aikaan, enemmän aikaa asiakkaille jotka tarvitsevat enemmän tukea

- Tarvitaan palveluita joita voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan

- Saattaen vaihtaminen, asiakkaan siirtyminen kevyemmän palvelun piiriin kun ammattilaisen antaman tuen tarve vähenee, esim. nuorten tai mielenterveyskuntoutujien kohdalla.

- Olla osana tiimiä, jonka toimintasäde ylettyy yli oman toimialueen ja ammattiryhmän. Tiimin jäsenenä oppii uutta myös muiden ammattilaisten työstä ja rikastuttaa omaa osaamistaan

 

Organisaation ja yhteiskunnan näkökulmasta:

Avainsanat: uudenlaista ajattelua, mahdollisuutta kehittää ja luoda uudenlaisia toimintatapoja, ammattiryhmien välisten raja-aitojen madaltaminen, yhteistyön mahdollistaminen, moniammatillisuus

- Luoda palveluita asiakkaiden tarpeiden ja maassa kasvavan ikääntyvien määrän mukaan

- Inhimillinen ja kodinomainen vaihtoehto turvalliselle asumiselle tai mahdollisuus jatkaa asumista omassa kodissa

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kootaan yhteen työryhmä, joka koostuu toimialueiden esihenkilöistä, vastuutyöntekijöistä, hanketyöntekijästä ja hyvinvointialueen viestinnän tuesta.

Jokaiselta toimialueelta tule olla mukana,

  • Toivotusti, mukana palvelualuejohtajat mukana olevilta alueita, jotka vievät asioita eteenpäin organisaatiotasolla.
  • Esihenkilö, joka voi viedä työryhmässä esitettyjä asioita päätettäväksi omalle toimialueelle.
  • Alueiden perhehoitoon kouluttautuneet vastuutyöntekijät ja perhehoidon valmentajat, jotka hallitsevat käytännön tasolla perhehoidon valmennuksia, käytännön työskentelyä ja toimivat perhehoitajien tukena.

--> Hanketyöntekijä tai koordinaattori, jonka avulla työryhmätyöskentelyn organisointi ja käytännönjärjestelyt voidaan tuottaa. Toimii yhteyshenkilönä työryhmän jäsenten välillä sekä koordinoi tiedottamista sekä työryhmän viestintää

--> Hyvinvointialueen viestintäyksikön tuki tärkeänä osana työryhmän toimintaa, koska uudesta toiminnasta viestiminen on ehtona toiminnan laajenemiselle. Viestintäyksikkö on mukana työryhmän tapaamisilla aina pyynnöstä, mutta pidetään tietoisena työryhmän suunnitelmista suhteessa viestinnän toimenpiteisiin.

Tavoiteltu muutos

Kehittää perhehoidon mahdollisuuksia menestyä alueellamme, yhdistämällä useamman toimialueen välisen yhteistyön perhehoidon parissa.

Perhehoitaja pääsee valmennukseen jossa saa tietoa mielenterveyskuntoutujien-, vammaisen henkilöiden ja ikääntyneiden kanssa toimimiseen.

Perhehoidon asiakas saa hoitoa, hoivaa ja tukea valmennuksen käyneeltä perhehoitajalta.

Perhehoidon ammattilainen saa tukea perhehoidon työhön moniammatillisen tiimityöskentelyn kautta.

Yhdessä voimme enemmän!

Muutoksen mittaaminen

- Valmennettujen perhehoitajien määrä

- Alueen perhehoitajien kokonaismäärä

- Perhehoidossa olevien asiakkaiden määrä

- Perhehoitoa hyödyntävien omaishoitajien määrä

-Perhehoidon parissa työskentelevien ammattilaisten määrä

-Perhehoitajia kouluttavien ammattilaisten määrä

Toteutussuunnitelma

Järjestetään yhteisvalmennus vammaispalveluiden, mielenterveyskuntoutujien palveluiden ja iäkkäiden palveluiden yhteistyössä. Kerätään tietoa yhteisvalmennuksen edetessä siitä, miten voimme parantaa ja tehostaa yhteisvalmennusta jatkossa. pyydetään palautetta myös valmennuksessa olevilta perhehoitajilta.

- Yhteisvalmennuksen asiakasryhmiin liittyvissä osuuksissa mahdollistetaan alueen perhehoitajille lisäkoulutuksen  osallistuminen. Yhteisosuuksien aikana jo alueella toimivat perhehoitajat ja valmentautujat pääsevät verkostoitumaan ja tutustumaan toisiinsa. Vertaistoiminta nähdään tärkeänä osana perhehoitajan tukemista.

 

Perhehoidon käynnistämistä varten tarvitaan ensisijaisesti;

1. PÄÄTÖS
Alueen johdon päätös siitä, että perhehoitoa halutaan alueelle sekä tarkentavaa tietoa siitä, mitä perhehoidon muotoa alueella ensisijaisesti tarvitaan (kiertävä, lyhytaikainen, pitkäaikainen). Toiminnan rahoittamista varten oltava olemassa suunnitelma ja tahtotila.

2. YHTEISTYÖTAHOT
Luodaan yhteydet niihin palvelualueisiin jotka lähtevät mukaan yhteistoiminnan luomiseen. Selvitetään myös, ketkä alueella toimivat perhehoidon vastuuhenkilöinä/valmentajina.

3. MYÖNTÄMISPERUSTEET
Muokataan yhteiset perhehoidon myöntämisperusteet ja toimintaohjeet sellaisiksi, että ne tukevat potentiaalisten asiakkaiden pääsyä perhehoidon piiriin, tukevat perhehoitajien työtä ja toimivat työn perustana vastuutyöntekijöille. 

4. OHJAUTUMINEN
Palvelualueilla käydään aktiivisesti pohdintoja siitä, millainen asiakas voisi hyötyä perhehoidosta ja tehdään alustavia kartoituksia sekä kerrotaan perhehoidosta oman palvelualueen muille ammattilaisille. Ammattialisille voidaan myös luoda sisäinen ohje siitä, kenelle perhehoito on tarkoitettu ja miten siihen ohjaudutaan. 

5. TIEDOTTAMINEN
Tiedostetaan, että perhehoidon kasvu vie aikaa eivätkä muutokset tapahdu hetkessä. Toiminnan markkinointi vaatii työtä, johon tulee saada mukaan organisaation viestintä sekä kaikki mukana olevat palvelualueet. Tulee myös valmistautua esittelemään perhehoitoa erilaisissa tilaisuuksissa ja työpaikkakokouksissa, jotta tieto perhehoidosta saadaan leviämään.

6. KOULUTTAUTUMINEN
Palvelualueiden vastuuhenkilöt käyvät Perhehoitoliiton 3 päiväisen valmentajakoulutuksen, ja saavat näin pätevyyden valmentaa perhehoitajia.

7. VALMENTAMINEN
Suunnitellaan yhteisvalmennus Perhehoitoliiton materiaaleja ja sisältöä hyödyntäen. Luodaan aikataulu ja suunnitellaan valmennuksen markkinointi.

8. MARKKINOINTI
Markkinoidaan perhehoitajien yhteisvalmennusta hyvinvointialueella toimivia keinoja käyttäen esim. mediatiedotteet, some, kuntatiedotteet, lehtimainonta, haastattelut, olemassa olevien perhekotien esittelyillä.

9. PERHEHOITAJIEN LÖYTYMINEN
Toteutetaan yhteisvalmennus 3 palvelualueen yhteistyönä, hyödyntämällä eri ammattilaisten osaamista ja antamalla valmennettaville perhehoitajille tietoa eri asiakasryhmistä ja perhehoitajuudesta.

10. PERHEHOIDON JATKUVUUS
Luodaan tiimityöskentelylle ja tuelle selkeä yhteistyökuviot, jonka myötä perhehoidon vastuuhenkilöt eri palvelualueilta voivat helpolla tavalla saada tukea toisen perhehoidon ammattilaisen kautta.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Hyödynnetään Perhehoitoliiton luomaa valmennusmateriaalia KeVa-perhehoidon valmennuksesta, iäkkäiden perhehoidon valmennuksesta sekä koottua mielenterveyskuntoutujan perhehoidon kehitteillä oleva materiaalia.

Perhehoitoliitosta lisätietoa alla olevan linkin kautta:
Perhehoidon parhaaksi - Perhehoitoliitto

Perhehoitoliitto avustaa, seuraa ja tekee yhteistyötä Soiten hyvinvointialueen perhehoidon työryhmän kanssa, jotta yhteisvalmennuksesta saadaan perhehoitajille perhehoitajuutta tukeva ja kannatteleva kokonaisuus.

Idean testaus asiakkaalla

Ensimmäinen yhteisvalmennus toteutetaan syyskuussa 2023.

Ratkaisun testaaminen

Yhteisvalmennuksen kautta saadun, 
- Perhehoitajien palautteen
- Ammattilaisten kokemusten
- Kokonaisuuden hallinnan

---> voidaan kehittää yhteisvalmennusta ja tehdä tarvittavia muutoksia

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Kenen kanssa?

Mitä?

Milloin?

Miten?

Missä?

Kenelle?