Perhehoitajien yhteisvalmennus - Yhdessä tehty on kaikkien hyöty

Perhehoidon yhteisvalmennuksella tuodaan yhteen mielenterveyskuntoutujien, vammaisten ja ikääntyneiden perhehoidon valmennus. Perhehoitaja saa tietoa, voidakseen toimia kaikkien yllä mainittujen asiakasryhmien parissa. Ammattilaiset tukevat toisiaan.

Toimintamallin nimi
Perhehoitajien yhteisvalmennus - Yhdessä tehty on kaikkien hyöty
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Perhehoidon yhteisvalmennuksella tuodaan yhteen mielenterveyskuntoutujien, vammaisten ja ikääntyneiden perhehoidon valmennus. Perhehoitaja saa tietoa, voidakseen toimia kaikkien yllä mainittujen asiakasryhmien parissa. Ammattilaiset tukevat toisiaan.

Toteutuspaikka
Hyvinvointialue Soiten alueella
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

21.06.2023

Viimeksi muokattu

01.11.2023
Toimintaympäristö

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueille 1.1.2023. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Sote- ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi koko Suomessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen tarkoituksena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut kaikilla alueilla, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Asiakkaille uudistus näkyy aikanaan palvelujen parantumisena, mutta lähtötilanteessa isoja muutoksia tuskin on havaittavissa. 
 

Hyvin voimme!
On lupaus arvosta, jonka haluamme välittää.

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

www.soite.fi

 

Lähtötilanne
Perhehoitoa hyödynnetään laajasti lastensuojelun palveluissa sekä pienimuotoisesti ikääntyneiden palveluissa. Vammaispalveluissa perhehoitoa on hyödynnetty aiemmin. Hyvinvointialueella on laajaa tietoa ja osaamista perhehoidon käytöstä ja käytänteisesti, erityisesti lastensuojelussa. Oman alueen osaamista voidaan hyödyntää uusien perhehoidon alueiden käynnistämisessä.

 

Muutostarpeeseen vaikuttavat tekijät:
- Asumisen monimuotoisuuden lisääminen
- Palvelujen tarpeet ja niihin vastaaminen
- Asiakkaiden yksilölliset tarpeet
- Inhimillisyys
- Ratkaisut jotka kannattelevat ja antavat mahdollisuuksia muutokseen
- Yhteistyön lisääminen ammattiryhmien välillä

 

Alla kuvataan tavoitetilaa johon muutoksella pyritään:
Ammattilaiset tarvitsevat lisätyökaluja asiakkaiden tukemiseen. On löydettävä hyviä uusia ratkaisuja, joiden avulla asiakkaiden kotona-asumista voidaan tukea kattavasti, kuitenkin niin, että ammattialisten aika riittää laajemman asiakasjoukon tukemiseen. Asiakas on oikeutettu saamaan tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja tarvittavissa määrin.

Perhehoito on nähty yhtenä ratkaisuna mielenterveyskuntoutujien-, vammaisten henkilöiden ja ikääntyneiden kotona asumisen tukemiseen sekä yhtenä pitkäaikaisen asumisen muotona. 

- Kiertävää perhehoitoa voidaan toteuttaa asiakkaan omassa kodissa esim. tukipalveluna tai omaishoitajan vapaapäivien mahdollistajana.

- Perhehoitokoti voi taas mahdollistaa asuinpaikan asukkaalle jolla on pitkäaikaisen tuen tarvetta eikä syystä tai toisesta voi asua omassa kodissaan. 

Jotta perhehoitoa voidaan toteuttaa hyvinvointialueella, tulee työntekijöillä olla valmiudet valmentaa perhehoitajia, aikaa tutustua ja kehittää perhehoitoa alueellaan sekä saada tehtävään tarpeellinen tuki (työpari, työyhteisö, esihenkilö, organisaatio). Perhehoidon käynnistäminen vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä, henkilöresursseja ja taloudellisia resursseja.

 

Päätös yhteisestä valmennuksesta:
Soiten alueella olemme katsoneet oikeaksi ratkaisuksi yhdistää 3 ammattikunnan osaaminen yhteisvalmennuksen muotoon. Yhteisvalmennus mahdollistaa tiimityöskentelyn ammattilaisten välillä ja nivoo yhteen sote-ammattialoja jotka muuten työskentelevät enemmän tai vähemmän erillään toisistaan. Tiimityöskentely mahdollistaa työntekijöille toisen ammattilaisen tuen ja kasvattaa ymmärrystä toisen ammattilaisen osaamisalasta sekä kasvattaa palvelualojen välistä yhteistyötä.

 

Ratkaisun myötä:
-  Perhehoitaja pääsee valmennukseen jossa saa tietoa mielenterveyskuntoutujan-, vammaisen henkilön ja ikääntyneen kanssa toimimiseen.
- Perhehoidon asiakas saa hoitoa, hoivaa ja tukea valmennuksen käyneeltä perhehoitajalta
- Ammattilainen saa tukea perhehoidon työhön moniammatillisen tiimityöskentelyn myötä
 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kenen kanssa?

Mitä?

Milloin?

Miten?

Missä?

Kenelle?