Perheiden kotoutumisen tuen verkosto - Pirkanmaan perhekeskus
Perheiden kotoutumisen tuen verkostossa maahanmuuttaneita perheitä kohtaavat henkilöt voivat jakaa hyviä käytänteitä, verkosto voi tarjota työntekijöille koulutusta, rakentaa monitoimijaista palvelujärjestelmää sekä kulttuuria perheiden kohtaamiseen.
Kotoutumisen rakenneuudistus, laki Kotoutumisen edistämisestä (681/2023), voimaantulo 1.1.2025 sekä Hyvinvointialueuudistus ovat uudistaneet ja uudistavat kotoutumisen edistämisen kenttää. Osaltaan perheiden kotoutumisen tuen verkosto pyrkii vastaamaan näihin uudistusten mukanaan tuomiin muutoksiin. Perheiden kotoutumisen edistäminen tulee jatkossa entistä enemmän kaikkien tehtäväksi sinne missä lapsia, nuoria ja perheitä kohdataan.
Kotoutumisen tuessa yksilö- ja aikuisnäkökulma on huomioituna yleisesti enemmän ja kotoutumissuunnitelmat tehdään aikuisille, näin myös Pirkanmaalla. Useilta tahoilta niin kuntien, hyvinvointialueen kuin myös järjestötoimijoiden ja maahanmuuttaneiden yhteisöjen taholta on ilmennyt tarvetta perheiden kotoutumisen tukemiseen palvelurajat ylittäen. Maahanmuutto ja siihen liittyvät taustatekijät sekä kotoutumisprosessi itsessään kuormittavat perhesuhteita. Kuormittavia tekijöitä ovat muun muassa vanhemmuuteen liittyvät stressitekijät, perheenjäsenten eritahtinen kotoutuminen ja perheen sisäiset roolimuutokset.
Vaikutuksia ja vaikuttavuutta voidaan arvioida keräämällä tietoa työntekijä- ja asiakaskokemuksesta, käyttämällä Pirkanmaan perhekeskuksessa käyttöön otettavan Näkymä työkalun tuottamaa tietoa sekä tarkastelemalla THL:n tuottamia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) tunnuslukuja sekä kouluterveys- ja neuvolakyselyjen tuloksia sekä muita mahdollisia tunnuslukuja. Suunnitelma vaikutusten ja vaikuttavuuden mittaamisesta tarkentuu tulevaisuudessa Perheiden kotoutumisen tuen verkoston asettamien tavoitteiden kautta.
Verkoston käynnistämisessä oltiin mukana Pirkanmaan perhekeskusverkostojen tiedolla johtamisen kokeilussa yhteistyössä Uotta Oy :n kanssa.
Syksyllä 2023 Pirkanmaan perhekeskusten verkostoissa toteutettiin viisi tiedolla johtamisen kokeilua. Kokeilujen kohteina oli aloittavia ja jo vakiintuneita verkostoja. Yhtenä kohteena ja tavoitteena oli Perheiden kotoutumisen tuen verkoston tietoon ja tunnistettuihin tarpeisiin pohjautuva käynnistäminen. Tavoitteena oli muodostaa tilannekuva tarpeista verkostolle ja saada aikaan toimenpiteitä, joilla verkosto kehittyy ja aktivoi toimintaansa. Toteutuksen vaiheet olivat suunnittelu, verkostokysely, analyysi ja johtopäätöksiin perustuvien toimenpiteiden toteuttaminen verkostossa.
Verkostodataa kerättiin Webropol pohjaisella verkostokyselyllä, jota jaettiin laajasi perhekeskustoimijoille sekä kotoutumistyötä tekeville tahoille. Kyselyyn vastasi 69 toimijaa. Verkoston käynnistystapaamiseen osallistui noin 70 toimijaa. Käynnistystapaamisen työpajoissa työstettiin kyselyn tuloksia konkretiaan ja pyrittiin tunnistamaan verkoston parhaat toimintatavat sekä seuraavat askeleet. Kysely ja verkoston ensitapaamisen osallistujat vahvistivat kentän viestin, että verkostolle on tarve. Esiin tuli myös vahva motivaatio osallistua verkoston toimintaan.
Pirkanmaan perhekeskusverkostojen tiedolla johtamisen kokeilun taustoja, kokemuksia ja oppeja käsiteltiin seminaarissa 17.11.2023. Tutustu seminaarin videotallenteeseen.
Yhteenveto kyselystä ja työpajoista sekä askelmerkit tulevaisuuteen
Verkostokyselystä nousseita tärkeitä teemoja olivat verkoston toimintatavat, perheiden osallisuus, monialainen yhteistyö perheiden kotoutumisen tukemisessa sekä työntekijöiden osaamisen tuki sekä konkreettisten välineiden ja toimintamallien jakaminen ja kehittäminen.
Ensimmäisen verkostotapaamisen työpajojen pohjalta on tunnistettu mahdollisia seuraavia askeleita:
- Tehdään verkoston toiminta- ja viestintäsuunnitelma
- Tunnistetaan tarpeita mahdollisille alaverkostoille
- Kokemusasiantuntijoiden kokoaminen ja tehdään verkoston osallisuussuunnitelma
- Verkosto alkaa kokoamaan materiaalipankkia, konsultaatiomahdollisuuksia, kartoittamaan hyviä käytäntöjä, osaamistarpeita ja/tai suunnittelemaan koulutuksia
Tavoitteena on, että verkosto toimii osaamisen ja tiedon jakamisen sekä yhteistyökumppaneiden löytämisen areenana. Tärkeää on toimintasuunnitelman tarkentaminen - mistä aloitetaan ja edetään askel kerrallaan.
Verkostoa koordinoiva ydinverkosto kokoontuu alkuvuonna 2024 ja pohditaan verkoston toimintasuunnitelmaa ja yhteistyössä valitaan ensimmäiset työskentelyn tavoitteet tai kohteet.
Verkoston käynnistystapaaminen toteutui 13.11.2023, osallistujia oli noin 70.
JATKO:
Verkostoa koordinoiva ydinryhmä kokoontuu 25.1.2024. Halukkaita ydinryhmään osallistujia on ilmoittautunut mukaan monialaisesti. Ydinryhmän tapaamisessa tarkennetaan toimintasuunnitelmaa.
Seuraava pääverkoston tapaaminen on 13.2.2024. Kutsu tapaamiseen on avoin kaikille halukkaille.
Verkosto viestii kaikille halukkaille avoimella Pirkanmaan perhekeskuksen Teams kanavalla: Perheiden kotoutumisen tuen verkosto.
Kotoutuvien perheiden moninaiset tarpeet tulevat kohdatuiksi ja perheiden kotoutuminen edistyy. Tehdään moniammatillista yhteistyötä verkostossa ja löydetään yhteistyökumppaneita verkoston kautta. Verkosto keventää työntekijän kuormaa, jos työntekijät tietävät mistä saa apua ja tukea omaan työskentelyyn ja tietävät mistä perhe saa tarvittaessa lisätukea ja ohjantaa. Verkosto mahdollistaa Pirkanmaan laajuisen osaamisen tuen ja mahdolliset yhteiset tarpeenmukaiset koulutukset.