Perhekamut - osallistumisen tukea erityislapsiperheille

Perhekamut oli kaksivuotinen (2022-2023) hanke, jossa kehitettiin tukea lapsiperheille, joissa on laaja-alaista tukea tarvitseva lapsi. Osallistumista yhdistyksen vertaistukitapahtumiin tuettiin vapaaehtoisten perhekamujen avulla. 

Toimintaympäristö

Hankkeen tavoitteena oli mahdollistaa perheille, joissa on kehitysvammainen tai vastaavaa laaja-alaista tukea tarvitseva lapsi, osallistuminen Kehitysvammatuki 57 ry:n vertaistukitoimintaan. Yhdistyksen perhetapahtumat ovat usein sellaisissa paikoissa, missä on muitakin lapsiperheitä. Tämä mahdollistaa molemminpuolisen tutustumisen. Hankkeen  toiminnassa etsimme mukaan perheitä, joita oli ollut muuten vaikea tavoittaa mukaan toimintaan, esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia perheitä ja vaikeasti vammaisten lasten perheitä.

Liitteet
Kuva
Naiset kävelevät meren rannalla ja työntävät lastenvaunuja
Erityislapsiperheet tapaavat toisiaan kaupungilla Kehitysvammatuki 57 ry:n tapahtumassa.
Kuva
Naisia ja lapsia seisoo piirissä ja pitää toisiaan kädestä hymyillen.
Perhetapahtuma alkaa tutustumisleikillä.
Kuva
Kaksi lasta seisoo rantakalliolla onkimassa.
Perhetapahtuman ohjelmassa on onkimista.
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Monet kehitysvammaisten lasten perheet viettävät vapaa-aikaa kotona, koska uudet paikat ja tilanteet tuntuvat stressaavilta ja matkan taittaminen lapsen kanssa ylivoimaisen raskaalta. Useimmat kuitenkin hyötyvät vertaistuesta ja kaipaavat uusia ystäviä ja erilaisia tapahtumia arjen vastapainoksi. Haastattelujen avulla selvitimme perheiden osallistumisen esteitä ja etsimme niihin yhdessä ratkaisuja mm. kehittämällä vapaaehtoistoimintaa ja suunnittelemalla uudenlaisia perhetapahtumia.

Liitteet
Kuva
Äiti, lapsi ja työntekijä istuvat pöydän ääressä. Työntekijä kirjoittaa.
Hankkeen koordinaattori haastattelee äitiä ja lasta
Kuva
Poika koskettaa discolamppua.
Perhejuhlat on hankkeessa kehitetty toimintamalli.
Kuva
Nainen piirtää kuvaa tytön poskeen.
Perhejuhlissa lapset saivat kasvomaalaukset.
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitysvammaisten lasten perheet hyötyvät vertaistuesta ja sen äärelle pääseminen on usein hankalaa. Usein myös ne, joiden on vaikeinta löytää vertaistuen äärelle hyötyvät siitä ja kokevat sen mielekkääksi. Kehitysvammatuki 57 ry:lle on tärkeää löytää nämä perheet ja saada tietää lisää siitä, miten heitä voisi parhaiten tavoittaa. Kerättyä tietoa jaettiin myös muiden toimijoiden käyttöön.

Liitteet
Kuva
Kaksi naista istuu sohvalla ja molemmilla on sylissä pieni lapsi. Vauva nukkuu tyynyn päällä sohvan vieressä
Perhekamu auttaa kolmen pienen lapsen äitiä osallistumaan vertaistukitoimintaan.
Kuva
Äiti ja isä seisovat vesisateessa. Pieni lapsi leikkii lammikossa.
Perhe on tullut perhetapahtumaan, vaikka on sateinen sää.
Kuva
Äiti ja lapset leikkivät lattialla.
Äiti auttaa lapsiaan lelujen keräämisessä, kun on aika lähteä kotiin perhetapahtumasta.
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Perhekamut -hanke toteutui  2022-2023. Hankekoordinaattorina ja hankkeen ainoana työntekijänä toimi Hanna Pyöriä. Koordinaattorin esihenkilönä toimi puoleen väliin asti Kehitysvammatuki 57 ry:n Kehittämispäällikkö Mari Mononen ja  hänen työtään jatkoi Elina Vienonen.  Perhekamut -hankkeen ohjausryhmässä olivat mukana Tessa Sarkima /Mll, Jenny Starck/Pelastakaa Lapset, Karoliina Mäki/Hilma ja Kari Koponen/HelsinkiMissio. Koordinaattori kehitti toimintaa yhteistyössä Kehitysvammatuki 57 ry:n perheiden tuen tiimin ja vertais- ja vapaaehtoistyön tiimin kanssa. Yhdistyksen sisäisten tiimien lisäksi Perhekamut -hanke kokosi yhteistyöverkoston pääkaupunkiseudulla työskentelevistä koordinaattoreista, jotka etsivät lapsiperheille erilaisia vapaaehtoisia tukihenkilöitä. Kehitysvammatuki 57 ry:llä oli samanaikaisesti muitakin hankkeita, joiden kanssa Perhekamut teki yhteistyötä, näitä ovat Hetkittäin ja Selkeästi meille -hankkeet. Vapaaehtoisia Perhekamuja löytyi mukaan  29 ja 22 perhettä sai tukea perhekamulta. Kaikki osallistuivat  osaltaan kehittämistyöhön. 

Liitteet
Kuva
Kaksi naista nojailee rennosti kävelysillan aitaan ja heillä on mukana lapsi.
Äiti halusi kokeilla, että pystyykö perhekamu auttamaan heitä retkeilemään helpommin lapsen kanssa.
Kuva
Aikuisia ja lapsia ryhmäkuvassa. Kaikki hymyilevät.
Ensimmäiset perhekamut osallistuivat aktiivisesti toiminnan kehittämiseen. Perhekamujen lapset ovat olleet alusta asti mukana toiminnassa. Takana seisoo hankkeen koordinaattori Hanna Pyöriä.
Kuva
Kuva puhelimen näytöltä, jossa on 3 hymyilevää naista.
Mahdollisuuksia kuulluksi tulemiselle ja ideoimiselle on tarjottu monikanavaisesti myös perheille.
Tavoiteltu muutos

Vertaistukitoimintaan osallistuminen on mahdollista entistä varhaisemmassa vaiheessa eli silloin, kun lapsi on vielä pieni. Vertaistukitoimintaan osallistuminen vahvistaa perheiden voimavaroja. Entistä moninaisempi joukko osallistuu Kehitysvammatuki 57 ry:n perhetoimintaan eli myös perheet heikolla suomenkielen taidolla löytävät tapahtumiin mukaan. Perheet saavat tarpeidensa mukaista tukea osallistumisen aloittamiseksi. Tavoittelimme myös mukaan toimintaan entistä moninaisempaa joukkoa vapaaehtoisia, jotka osaltaan levittivät tietoa Kehitysvammatuki 57 ry:n toiminnasta uusille osallistujaryhmille. Perhekamut -hanke hankki tietoa maahanmuuttajataustaisten perheiden tavoittamisesta mukaan yhdistystoimintaan ja levitti tietoa muille lapsiperhetoimijoille. Hankkeen tuloksena tietoa osallistumisen esteistä on enemmän ja niihin on löydetty ratkaisuja. 

Liitteet
Kuva
Poika hymyilee jalkapallopaita päällä nurmikentällä.
Intiasta Suomeen muuttanut poika osallistuu perheensä kanssa Kehitysvammatuki 57 ry:n jalkapallotapahtumaan.
Kuva
Mies ja iso poika uittavat kaarnavenettä kuralammikossa.
Luontokerhossa lapset ja aikuiset voivat viettää mukavaa aikaa yhdessä.
Kuva
Kaksi pientä poikaa samanlaisissa paidoissa juoksee saippuakuplien perässä.
Somaliataustaisen perheen lapset nauttivat saippuakuplista yhdistyksen vertaistukitapahtumassa.
Muutoksen mittaaminen

Kehitysvammatuki 57 ry:llä on käytössä yhteinen arviointisuunnitelma. Kaikelle järjestötoiminnalle on yhdenmukaiset arviointikriteerit riippumatta siitä, mikä taho toimintaa rahoittaa. Arvioinnin kohteina ovat toiminnan tarpeellisuus, sisältö suhteessa tavoitteisiin, toiminnan tuloksellisuus, onnistumiset sekä kehittämistarpeet. Arvioinnin keruu eri sidosryhmiltä suunnitellaan ja aikataulutetaan koko vuodelle alkuvuodesta. Suunnitelman toteutumista seurataan ja täydennetään kehittämistoiminnan tiimissä noin neljä kertaa vuodessa. Saadun arviointiaineiston pohjalta kehitetään toimintaa.

Liitteet
Kuva
Nainen ja lapsi katselevat kauas ja osoittelevat sormella näkymiä.
Hankkeen avulla 22 erityislapsiperhettä sai osallistumisen tukea perhekamulta. Kuvassa perhekamu katselee lapsen kanssa tehtaan piippuja.
Kuva
Pieni tyttö ja poika leikkivät vanteella.
Erityislapset ja heidän sisaruksensa saavat vertaistukea yhä varhaisemmassa vaiheessa, kun heidän vanhempansa rohkaistuvat mukaan tapahtumiin.
Kuva
Mies, nainen ja kaksi lasta leikkivät isolla pandapehmolelulla lattialla.
Perhekamuiksi on löytynyt vapaaehtoisia monenlaisilla kulttuuritaustoilla ja se on edesauttanut perheitä samasta kulttuurista tulemaan mukaan toimintaan. Kuvassa perhe tutustuu uuteen perhekamuun kirjastossa.
Toteutussuunnitelma

Perhekamut -hanke toteutui palvelumuotoilun keinoja käyttäen. Hankkeessa kokeiltiin erilaisia tapoja tukea perheitä ja kokemusten ja palautteiden pohjalta kehitettiin toimintaa. Perhekamutoiminta oli lyhytaikaista tukea, jonka avulla perhe löysi mukaan vertaistukitapahtumiin ja pystyi jatkamaan niissä käymistä omatoimisesti tai yhteisön tuella. Yhteistyö lapsiperhetyötä tekevien tahojen kanssa oli tärkeää, uusien perheiden löytämiseksi. Oppilaitosten ja aikuisten olohuoneiden kautta toimintaan löytyi uusia perhekamuja. Vapaaehtoisia etsittiin myös vapaaehtoiset.fi ja lähellä.fi -sivuilla. 

Liitteet
Kuva
Kaksi naista tutkii kaisloja lapsen kanssa.
Perhe on uskaltautunut perhekamun kanssa retkelle uuteen paikkaan.
Kuva
Pieni lapsi makaa vatsallaan lattialla ja katsoo kameraan. Taustalla muita ihmisiä.
Perhekamun kanssa perhe voi osallistua vähän rennommin uusiin tapahtumiin, kun lapsilla on enemmän aikuisia. Tapahtumassa perhe tutustuu yhdistyksen työntekijöihin ja muihin perheisiin ja osallistumisen jatkamista voidaan suunnitella yhdessä.
Kuva
Aikuinen katsoo, kun lapsi leikkii isolla jumppapallolla.
Yhdistyksen työntekijä on jalkautunut lapsiperheiden kokoontumispaikkaan kertomaan Perhekamut-toiminnasta.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Hankkeen kohderyhmänä oli perhe, jossa lapsella on kehitysvamma tai vastaava laaja-alainen tuen tarve. Vanhemmilla voi mennä vuosia lapsen syntymän jälkeen shokkitilassa, silloin tuntuu ettei kenelläkään muulla ole samanlaisia ongelmia. Haasteet ovat vielä suurempia jolleivat perheen lähi-ihmiset tue perhettä vaan saattavat jopa vältellä yhdessä olemista, koska kehitysvammaisuuteen liittyy etenkin maailmanlaajuisesti vielä paljon vääriä uskomuksia ja pelkotiloja. Silloin kun lapsi on pieni, perhe on usein todella kiireinen lukuisten tutkimusten, hoitojen ja terapioiden takia. Tällöin vanhemmat ajautuvat usein erilleen, vaikka tuki toiselta vanhemmalta olisi molemmille tarpeen. Tietoa on hankittu perheiltä yhdistyksen tapahtumissa, puheluissa vanhempien kanssa sekä kyselylomakkeilla. Perheet saivat kertoa minkälaisesta vapaaehtoisen tuesta ajattelevat hyötyvänsä ja he saivat olla myös olla mukana suunnittelemassa perhetapahtumia.

Liitteet
Kuva
Intialaisen näköinen mies kantaa lasta reppuselässä. Molemmat näyttävät onnellisilta.
Isä osallistuu poikansa kanssa yhdistyksen perhetapahtumaan.
Kuva
Kaksi tyttöä tutkii saippuakuplia.
Sisarukset leikkivät saippuakuplilla yhdistyksen perhetapahtumassa.
Kuva
Kolme eri ikäistä lasta soittaa yhdessä pianoa.
Yhdistyksen perhetapahtumissa erityislapsiperheet kokeilevat uusia asioita yhdessä.
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kehitysvammatuki 57 ry:llä oli jo pitkä kokemus vapaaehtoistoimijoista. Heistä löytyi perhekamuja, joille etsittiin sopiva perhe, jota he tukivat perheen tarpeiden mukaisesti hankekoordinaattorin tuella. Lisäksi etsittiin uusia perhekamuja, joille yhdistyksen toiminta ei ollut entuudestaan tuttua. 

Lisäksi kokeilimme muita ratkaisuja, esimerkiksi musiikkihetkiä, jossa erityistä tukea tarvitsevat, aikuiset perhekamut tukivat lapsia ja tarjosivat näin vanhemmille mahdollisuuden vertaistuelliseen kahvihetkeen. Erityistä tukea tarvitsevat aikuiset pitivät myös itse erityislapsille pieniä oppimishetkiä, kun löytyi yhteinen kiinnostuksen kohde. 

Liitteet
Kuva
Äiti ja kaksi lasta sekä mies istuvat lattialla leikkimässä.
Perhekamu leikkii äidin ja lasten kanssa kirjaston lastenosastolla, missä on Kehitysvammatuki 57 ry:n perheiden tuen tapahtuma.
Ratkaisun perusidea

Kun kehitysvammaisen tai vastaavaa laaja-alaista tukevan lapsen vanhemmat halusivat tulla mukaan Kehitysvammatuki 57 ry:n vertaistukitoimintaan, he pyysivät tueksi vapaaehtoisen perhekamun. Perhekamu auttoi sopivan tapahtuman löytämisessä, ilmoittautumisessa ja tuli tueksi matkalle ja tapahtumaan 1-3 kertaa. Tavoitteena oli, että perhe pystyi alkutuen jälkeen osallistumaan tapahtumiin itsenäisesti.

Liitteet
Kuva
Kaksi naista ihailee kävelemään opettelevaa lasta.
Perhekamut- toiminnan avulla äidit löysivät vertaistuen piiriin.
Kuva
Nainen auttaa pientä lasta keinumaan. Toisella naisella on vauva sylissä.
Perhekamu tarjosi konkreettista tukea äidille, jolla on monta lasta, jotta hän pystyi osallistumaan Kehitysvammatuki 57 ry:n tapahtumiin.
Kuva
Äiti ja lapset leikkivät lattialla.
Perhekamut-toiminnan tavoitteena oli saavuttaa tilanne, jossa perhe pystyi lopulta omatoimisesti osallistumaan vertaistukitapahtumiin.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hankkeessa kerättyä tietoa ja kokemusta jaettiin viimeisenä toimintavuotena muiden käyttöön.  Hankkeen koordinaattori alusti keskustelutilaisuuksia, joissa pohdittiin uusien osallistujaryhmien tavoittamisen haasteita ja osallistumisen esteitä sekä niiden voittamista. Tilaisuudet kulkivat nimellä Perheet pois piiloista. Tilaisuuksiin osallistui 35 ammattilaista ja opiskelijaa, 12 eri järjestöstä ja yhdestä oppilaitoksesta.

Liitteet
Kuva
Ihmiset juttelevat pöydän ääressä pienessä huoneessa
Hankekoordinaattori on vieraillut ahkerasti erilaisissa paikoissa kertomassa Perhekamut-toiminnasta, jotta mahdollisimman monet tietävät ohjata kohderyhmän perheitä mukaan vertaistuen piiriin.
Vinkit toimintamallin soveltajille

Vapaaehtoisia tukihenkilöitä on monessa järjestössä ja Perhekamut teki yhteistyötä pääkaupunkiseudulla toimivien lapsiperheille vapaaehtoistukea järjestävien järjestöjen kanssa. Kannattaa huomioida, että vapaaehtoiset kaipaavat mukavaa tekemistä vapaa-ajalle ja perheillä on usein raskaita huolia sydämellä. On tärkeää, että ammattilaiset ovat käytössä huolien purkamista varten ja vapaaehtoistyö pidetään mahdollisimman kevyenä.

Liitteet
Kuva
Aikuinen tukee lasta, joka ratsastaa muovieläimellä.
Perhekamu on lapsen seurana tapahtumassa, että vanhemmalla on mahdollisuus jutella toisten aikuisten kanssa ja saada heiltä pitkäaikaistakin vertaistukea.
Kuva
Tyttö juoksee saippuakuplien perässä kesäpäivänä.
Kehitysvammatuki 57 ry:n perheiden vertaistukitoimintaan osallistuminen on helppoa ja vapaaehtoistehtävän luonne kevyt.
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Perhekamut -toiminnan kautta useampi perhe löysi Kehitysvammatuki 57 ry:n vertaistukitoiminnan piiriin. Osallistujat olivat useista eri kulttuureista, eli perheiden tuen tapahtumat ovat muuttuivat monikulttuurisiksi lyhyessä ajassa. Monikulttuurisuus toi mukanaan uusia huomioon otettavia asioita ja synnytti paljon uudenlaista keskustelua yhteistyötiimien kanssa. Toiminta lisäsi vapaaehtoisten määrää perheiden tuen tapahtumissa ja avasi tapahtumia sitä kautta kohderyhmän ulkopuolisille ihmisille, jotka toivat mukanaan uusia, erityisesti monikulttuurisia, näkökulmia. Vertaistuen piiriin löytävät perheet nyt entistä aikaisemmassa vaiheessa, mukaan on tullut uusia pieniä lapsia, mikä huomioidaan tapahtumien suunnittelemisessa.

Liitteet
Kuva
Koululainen lukee pienemmälle lapselle kirjaa
Perhekamut-hankkeen myötä vanhemmat löytävät vertaistuen piiriin jo silloin, kun lapsi on vielä pieni mikä tulee huomioida tapahtumien suunnittelemisessa.
Kuva
Äiti ja vapaaehtoinen perhekamu auttavat yhdessä pientä lasta puhaltamaan saippuakuplia ulkona talvella.
Perhekamu on kannustanut perheen mukaan ulkoilemaan talvisäällä.
Kuva
Isä ja poika pelaavat Kimbleä.
Perhetapahtuman ohjelmana on perinteisiä lautapelejä. Monet pelit ovat uusille perheille ennestään tuntemattomia.