Perhekamut - osallistumisen tukea erityislapsiperheille
Perhekamut oli kaksivuotinen (2022-2023) hanke, jossa kehitettiin tukea lapsiperheille, joissa on laaja-alaista tukea tarvitseva lapsi. Osallistumista yhdistyksen vertaistukitapahtumiin tuettiin vapaaehtoisten perhekamujen avulla.
Hankkeen tavoitteena oli mahdollistaa perheille, joissa on kehitysvammainen tai vastaavaa laaja-alaista tukea tarvitseva lapsi, osallistuminen Kehitysvammatuki 57 ry:n vertaistukitoimintaan. Yhdistyksen perhetapahtumat ovat usein sellaisissa paikoissa, missä on muitakin lapsiperheitä. Tämä mahdollistaa molemminpuolisen tutustumisen. Hankkeen toiminnassa etsimme mukaan perheitä, joita oli ollut muuten vaikea tavoittaa mukaan toimintaan, esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia perheitä ja vaikeasti vammaisten lasten perheitä.
Monet kehitysvammaisten lasten perheet viettävät vapaa-aikaa kotona, koska uudet paikat ja tilanteet tuntuvat stressaavilta ja matkan taittaminen lapsen kanssa ylivoimaisen raskaalta. Useimmat kuitenkin hyötyvät vertaistuesta ja kaipaavat uusia ystäviä ja erilaisia tapahtumia arjen vastapainoksi. Haastattelujen avulla selvitimme perheiden osallistumisen esteitä ja etsimme niihin yhdessä ratkaisuja mm. kehittämällä vapaaehtoistoimintaa ja suunnittelemalla uudenlaisia perhetapahtumia.
Perhekamut -hanke toteutui 2022-2023. Hankekoordinaattorina ja hankkeen ainoana työntekijänä toimi Hanna Pyöriä. Koordinaattorin esihenkilönä toimi puoleen väliin asti Kehitysvammatuki 57 ry:n Kehittämispäällikkö Mari Mononen ja hänen työtään jatkoi Elina Vienonen. Perhekamut -hankkeen ohjausryhmässä olivat mukana Tessa Sarkima /Mll, Jenny Starck/Pelastakaa Lapset, Karoliina Mäki/Hilma ja Kari Koponen/HelsinkiMissio. Koordinaattori kehitti toimintaa yhteistyössä Kehitysvammatuki 57 ry:n perheiden tuen tiimin ja vertais- ja vapaaehtoistyön tiimin kanssa. Yhdistyksen sisäisten tiimien lisäksi Perhekamut -hanke kokosi yhteistyöverkoston pääkaupunkiseudulla työskentelevistä koordinaattoreista, jotka etsivät lapsiperheille erilaisia vapaaehtoisia tukihenkilöitä. Kehitysvammatuki 57 ry:llä oli samanaikaisesti muitakin hankkeita, joiden kanssa Perhekamut teki yhteistyötä, näitä ovat Hetkittäin ja Selkeästi meille -hankkeet. Vapaaehtoisia Perhekamuja löytyi mukaan 29 ja 22 perhettä sai tukea perhekamulta. Kaikki osallistuivat osaltaan kehittämistyöhön.
Vertaistukitoimintaan osallistuminen on mahdollista entistä varhaisemmassa vaiheessa eli silloin, kun lapsi on vielä pieni. Vertaistukitoimintaan osallistuminen vahvistaa perheiden voimavaroja. Entistä moninaisempi joukko osallistuu Kehitysvammatuki 57 ry:n perhetoimintaan eli myös perheet heikolla suomenkielen taidolla löytävät tapahtumiin mukaan. Perheet saavat tarpeidensa mukaista tukea osallistumisen aloittamiseksi. Tavoittelimme myös mukaan toimintaan entistä moninaisempaa joukkoa vapaaehtoisia, jotka osaltaan levittivät tietoa Kehitysvammatuki 57 ry:n toiminnasta uusille osallistujaryhmille. Perhekamut -hanke hankki tietoa maahanmuuttajataustaisten perheiden tavoittamisesta mukaan yhdistystoimintaan ja levitti tietoa muille lapsiperhetoimijoille. Hankkeen tuloksena tietoa osallistumisen esteistä on enemmän ja niihin on löydetty ratkaisuja.
Kehitysvammatuki 57 ry:llä on käytössä yhteinen arviointisuunnitelma. Kaikelle järjestötoiminnalle on yhdenmukaiset arviointikriteerit riippumatta siitä, mikä taho toimintaa rahoittaa. Arvioinnin kohteina ovat toiminnan tarpeellisuus, sisältö suhteessa tavoitteisiin, toiminnan tuloksellisuus, onnistumiset sekä kehittämistarpeet. Arvioinnin keruu eri sidosryhmiltä suunnitellaan ja aikataulutetaan koko vuodelle alkuvuodesta. Suunnitelman toteutumista seurataan ja täydennetään kehittämistoiminnan tiimissä noin neljä kertaa vuodessa. Saadun arviointiaineiston pohjalta kehitetään toimintaa.
Perhekamut -hanke toteutui palvelumuotoilun keinoja käyttäen. Hankkeessa kokeiltiin erilaisia tapoja tukea perheitä ja kokemusten ja palautteiden pohjalta kehitettiin toimintaa. Perhekamutoiminta oli lyhytaikaista tukea, jonka avulla perhe löysi mukaan vertaistukitapahtumiin ja pystyi jatkamaan niissä käymistä omatoimisesti tai yhteisön tuella. Yhteistyö lapsiperhetyötä tekevien tahojen kanssa oli tärkeää, uusien perheiden löytämiseksi. Oppilaitosten ja aikuisten olohuoneiden kautta toimintaan löytyi uusia perhekamuja. Vapaaehtoisia etsittiin myös vapaaehtoiset.fi ja lähellä.fi -sivuilla.
Hankkeen kohderyhmänä oli perhe, jossa lapsella on kehitysvamma tai vastaava laaja-alainen tuen tarve. Vanhemmilla voi mennä vuosia lapsen syntymän jälkeen shokkitilassa, silloin tuntuu ettei kenelläkään muulla ole samanlaisia ongelmia. Haasteet ovat vielä suurempia jolleivat perheen lähi-ihmiset tue perhettä vaan saattavat jopa vältellä yhdessä olemista, koska kehitysvammaisuuteen liittyy etenkin maailmanlaajuisesti vielä paljon vääriä uskomuksia ja pelkotiloja. Silloin kun lapsi on pieni, perhe on usein todella kiireinen lukuisten tutkimusten, hoitojen ja terapioiden takia. Tällöin vanhemmat ajautuvat usein erilleen, vaikka tuki toiselta vanhemmalta olisi molemmille tarpeen. Tietoa on hankittu perheiltä yhdistyksen tapahtumissa, puheluissa vanhempien kanssa sekä kyselylomakkeilla. Perheet saivat kertoa minkälaisesta vapaaehtoisen tuesta ajattelevat hyötyvänsä ja he saivat olla myös olla mukana suunnittelemassa perhetapahtumia.
Kehitysvammatuki 57 ry:llä oli jo pitkä kokemus vapaaehtoistoimijoista. Heistä löytyi perhekamuja, joille etsittiin sopiva perhe, jota he tukivat perheen tarpeiden mukaisesti hankekoordinaattorin tuella. Lisäksi etsittiin uusia perhekamuja, joille yhdistyksen toiminta ei ollut entuudestaan tuttua.
Lisäksi kokeilimme muita ratkaisuja, esimerkiksi musiikkihetkiä, jossa erityistä tukea tarvitsevat, aikuiset perhekamut tukivat lapsia ja tarjosivat näin vanhemmille mahdollisuuden vertaistuelliseen kahvihetkeen. Erityistä tukea tarvitsevat aikuiset pitivät myös itse erityislapsille pieniä oppimishetkiä, kun löytyi yhteinen kiinnostuksen kohde.