Perhekamut - osallistumisen tukea erityislapsiperheille
Perhekamut oli kaksivuotinen (2022-2023) hanke, jossa kehitettiin tukea lapsiperheille, joissa on laaja-alaista tukea tarvitseva lapsi. Osallistumista yhdistyksen vertaistukitapahtumiin tuettiin vapaaehtoisten perhekamujen avulla.
Toimintamallin nimi
Perhekamut oli kaksivuotinen (2022-2023) hanke, jossa kehitettiin tukea lapsiperheille, joissa on laaja-alaista tukea tarvitseva lapsi. Osallistumista yhdistyksen vertaistukitapahtumiin tuettiin vapaaehtoisten perhekamujen avulla.
Kun kehitysvammaisen tai vastaavaa laaja-alaista tukevan lapsen vanhemmat halusivat tulla mukaan Kehitysvammatuki 57 ry:n vertaistukitoimintaan, he pyysivät tueksi vapaaehtoisen perhekamun. Perhekamu auttoi sopivan tapahtuman löytämisessä, ilmoittautumisessa ja tuli tueksi matkalle ja tapahtumaan 1-3 kertaa. Tavoitteena oli, että perhe pystyi alkutuen jälkeen osallistumaan tapahtumiin itsenäisesti.
Hankkeen tavoitteena oli mahdollistaa perheille, joissa on kehitysvammainen tai vastaavaa laaja-alaista tukea tarvitseva lapsi, osallistuminen Kehitysvammatuki 57 ry:n vertaistukitoimintaan. Yhdistyksen perhetapahtumat ovat usein sellaisissa paikoissa, missä on muitakin lapsiperheitä. Tämä mahdollistaa molemminpuolisen tutustumisen. Hankkeen toiminnassa etsimme mukaan perheitä, joita oli ollut muuten vaikea tavoittaa mukaan toimintaan, esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia perheitä ja vaikeasti vammaisten lasten perheitä.
Hankkeen kohderyhmänä oli perhe, jossa lapsella on kehitysvamma tai vastaava laaja-alainen tuen tarve. Vanhemmilla voi mennä vuosia lapsen syntymän jälkeen shokkitilassa, silloin tuntuu ettei kenelläkään muulla ole samanlaisia ongelmia. Haasteet ovat vielä suurempia jolleivat perheen lähi-ihmiset tue perhettä vaan saattavat jopa vältellä yhdessä olemista, koska kehitysvammaisuuteen liittyy etenkin maailmanlaajuisesti vielä paljon vääriä uskomuksia ja pelkotiloja. Silloin kun lapsi on pieni, perhe on usein todella kiireinen lukuisten tutkimusten, hoitojen ja terapioiden takia. Tällöin vanhemmat ajautuvat usein erilleen, vaikka tuki toiselta vanhemmalta olisi molemmille tarpeen. Tietoa on hankittu perheiltä yhdistyksen tapahtumissa, puheluissa vanhempien kanssa sekä kyselylomakkeilla. Perheet saivat kertoa minkälaisesta vapaaehtoisen tuesta ajattelevat hyötyvänsä ja he saivat olla myös olla mukana suunnittelemassa perhetapahtumia.
Hankkeessa kerättyä tietoa ja kokemusta jaettiin viimeisenä toimintavuotena muiden käyttöön. Hankkeen koordinaattori alusti keskustelutilaisuuksia, joissa pohdittiin uusien osallistujaryhmien tavoittamisen haasteita ja osallistumisen esteitä sekä niiden voittamista. Tilaisuudet kulkivat nimellä Perheet pois piiloista. Tilaisuuksiin osallistui 35 ammattilaista ja opiskelijaa, 12 eri järjestöstä ja yhdestä oppilaitoksesta.
Perhekamut -toiminnan kautta useampi perhe löysi Kehitysvammatuki 57 ry:n vertaistukitoiminnan piiriin. Osallistujat olivat useista eri kulttuureista, eli perheiden tuen tapahtumat ovat muuttuivat monikulttuurisiksi lyhyessä ajassa. Monikulttuurisuus toi mukanaan uusia huomioon otettavia asioita ja synnytti paljon uudenlaista keskustelua yhteistyötiimien kanssa. Toiminta lisäsi vapaaehtoisten määrää perheiden tuen tapahtumissa ja avasi tapahtumia sitä kautta kohderyhmän ulkopuolisille ihmisille, jotka toivat mukanaan uusia, erityisesti monikulttuurisia, näkökulmia. Vertaistuen piiriin löytävät perheet nyt entistä aikaisemmassa vaiheessa, mukaan on tullut uusia pieniä lapsia, mikä huomioidaan tapahtumien suunnittelemisessa.