Perhekeskus - Lasten mielenterveyden ja riippuvuuksien palvelut -asiakkaan polku (alle 13-vuotias)
Perhekeskuksen lasten mielenterveyden ja riippuvuuksien palvelut -asiakkaan polku (alle 13-vuotias) antaa tietoa lasten mielenterveyden ja riippuvuuksien haasteista sekä kuvaa miten Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella näissä haasteissa toimitaan.
Mielenterveys- ja riippuvuusasiakkaat perhekeskuspalveluissa nousivat Etelä-Pohjanmaalla tehdyssä perhekeskuskonseptoinnissa yhdeksi kriittiseksi asiakasryhmäksi. Tälle asiakasryhmälle palvelut ovat melko hajanaisia ja osittain puutteellisia.
Lasten, nuorten ja perheiden tulee saada palvelua joka kohtaa heidän sen hetkistä tarvettaan jo ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä samanarvoisesti kaikkialla Etelä-Pohjanmaalla.
Työstämällä asiakkaalle omaa polkua pyrittiin luomaan yhteistä näkemystä siitä mitä mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut alle 13 -vuotiaille Etelä-Pohjanmaalla ovat.
Perhekeskustoimijat, järjestöt, seurakunta ja kokemusasiantuntija.
Alle 13-vuotiaat lapset, nuoret sekä heidän perheensä saavat oikeaan oikeaan oikeaa apua samanarvoisesti koko Etelä-Pohjanmaalla. Pyritään polun kuvaamisella antamaan tietoa palveluista ennakkoon ja ennaltaehkäisevästi.
Perhekeskuksen mielenterveys- ja riippuvuus -asiakkaan polku koottiin yhdessä ammattilaisten ja kokemusasiakkaan kanssa. Näin toimittiin siksi, jotta ammattilaiset ensin itse ymmärtäisivät miten palvelut toimivat ja mitä palveluita on tarjolla, jotta he kykenevät asiakasta auttamaan ja neuvomaan. Palvelujen kuvauksissa keskityttiin kuvaamaan yleisesti perustason palveluita.
Mielenterveys- ja riippuvuusasiakkaat käsitellään tässä palvelupolussa yhdessä huomioiden se, että mielenterveyden haasteet eivät aina tarkoita riippuvuusongelmaa tai päinvastoin.
Polun pohjana on THL kansallinen mallinnus asiakkaan palvelupolusta. Palvelupolun eri kohtia työstettiin työpajoissa. Työpajojen tuotosten pohjalta luotiin Etelä-Pohjanmaalle yhtenäinen asiakkaan polku ja tietopankki.
Polun eri vaiheet:
- Ennen yhteydenottoa
- Yhteydenoton käsittely
- Palvelutarpeen arviointi
- Palvelukokonaisuuden suunnittelu
- Palvelujen organisointi
- Palvelujen toteutus
- Palvelujen seuranta ja arviointi
Perhekeskusten alle 13-vuotiaat mielenterveys- ja riippuvuusasiakkaat perheineen sekä heidän kanssaan toimivat ammattilaiset. Mukana kehittämisessä on ollut kokemusasiantuntija.