Perhekeskus pilotti -Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhdessä kaupunginosassa käynnistettiin perhekeskustoimintaa THL:n perhekeskustoimintamallin mukaisena.
Perhekeskustoiminta pilotti kohdentui Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhden kaupungin yhden suuren asuntoalueen asukkaille. Väestö alueella koostui erilaisissa sosioekonomisissa tilanteissa olevista perheistä. Alueen asukkaissa nousee myös marginaaliryhmä, jossa työttömyyttä, vähävaraisuutta, maahanmuuttaja taustaisuutta sekä läheisverkosto vähäisyyttä. Pilotin tarkoituksena oli, että keskustan palveluista kaukana oleville perheille perheiden palvelut ovat helposti saatavilla omalla asuinalueella, syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tavoitteena oli matalan kynnyksen palveluiden ja toimintojen saavutettavuus. Toiminta oli helposti lähestyttävää, eikä leimannut perhettä.
Alueen on väestörakenteeltaan lapsiperhepainotteinen, mutta riittäviä palveluita ei alueella ole. Tavoitteena lapsiperhepalveluiden saavutettavuus perhetoimintojen avulla.
Pilotin toimijoiksi valikoitui äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajat, neuvolan vastaava terveydenhoitaja, kyseisen alueen varhaiskasvatuksen aluejohtaja, kaksi alueen päiväkodinjohtajaa, sosiaalihuollon palveluohjaaja sekä perhekeskustoiminnan koordinaattori joka ohjasi, koordinoi pilottitoimintaan. Työryhmällä oli säännölliset kokoontumiset, joissa kartoitettiin tarpeita ja uudistettiin haastekohtia sekä tiivis yhteydenpito. Työryhmä keräsi tietoa kehittämistarpeista ja tuotti uusia, tarpeen mukaisia toimintoja yhdessä palveluiden toimijoiden kanssa.
Tavoiteltiin konkreettisia, sujuvia ja joustavia työkäytänteitä.
Vahvistettiin viestintää tiedottamalla ja välittämällä tietoa eri toimijaportaiden kesken.
Perhekeskustoimintamallin palveluintegraation toteuttamista sekä asiakkaiden, toimijoiden että toimintojen tasoilla.
Luotiin asiakas- ja kehittämistyötä tukevia työryhmiä mm. yhteistoimintojen järjestämiseksi sosiaalihuollon, neuvolapalveluiden, varhaiskasvatuksen, koulun, alueen taidepajan ja yhteisöllisyyttä luovan "toimintojen talon" kesken.
Jatkossa tulee ottaa käyttöön kehittämisen aikana saavutetut toimivat toimintamallit ja työkäytänteet sekä ylläpitää kehittävää ydintyöryhmää. Koordinointi alueen toimijoiden kesken moniammatillisesti.
Väestö alueella koostui erilaisissa sosioekonomisissa tilanteissa olevista lapsiperheistä. Alueen asukkaissa nousee myös marginaaliryhmä, jossa työttömyyttä, vähävaraisuutta, maahanmuuttaja taustaisuutta sekä läheisverkosto vähäisyyttä.
Asiakkaille mahdollistettiin jalkauttamalla palvelut omaan luonnonmukaiseen ympäristöön
- moni-info palvelu: sovitut perhekohtaiset tapaamiset,
- sosiaalihuollon palveluohjaus neuvolan ja varhaiskasvatuksen tiloihin
- lapsiperhesosiaalityö varhaiskasvatuksen ja neuvolan tiloihin
- perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminta (MLL, Seamk LivingLab )
- taidepajatoiminta (kulttuuri ja taide )
- teemoittaisia palvelutietoiskuja perheen arjesta nousevien aiheiden mukaan
- lapsiperheiden kotipalvelu ja perhetyö alueelle
- vanhemmuuden tuki jälkihuollossa vertaisryhmät
-
talouskahvila - vinkkejä lapsiperheiden talouteen (hanke- yhteistyö )
THL:n perhekeskustoimintamallin toteuttaminen