Perhekeskuskehittämisen työkalu
Perhekeskuskehittämisen työkalu toimii alueellisen perhekeskuskehittämisen työskentelyn välineenä.
Pohjois-Pohjanmaalla on edistetty perhekeskustoimintaa jo vuodesta 2016, Lape-hankkeen toimintakaudesta lähtien. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on jatkettu perhekeskustoiminnan kehittämistä edistämällä mm. palveluiden yhteensovittamista ja kehittämällä palveluiden saavutettavuutta parantavia yhteistyönmuotoja. Tarvitaan kuitenkin pitkäjänteistä kehittämistä ja ammattilaisten saumatonta yhteistyötä, jotta perhekeskustoiminnasta tulee tunnettu käsite ja työskentelytapa, joka jalkautuu osaksi perhekeskusalueiden toimintaa.
Tavoitteena on, että Pohjois-Pohjanmaan kuusi palvelualuetta ovat määritelleet perhekeskuskehittämisen työkalun avulla perhekeskuksien asemoinnit, johtamisrakenteen, muiden kehittämis- ja yhteistyöryhmien tarpeen sekä lähitulevaisuuden tavoitteet lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toteuttamiseksi.
- Perhekeskuskehittämisen työkalun käyttöaste: löytyykö täytettynä kaikilta palvelualueilta?
- Alueellisten johtoryhmien määrittely, onko edetty?
- Fyysisten ja verkostomaisten perhekeskuksen määrittely alueilla, onko edetty?
- Yhteistyöryhmien tarpeen tarkastelu ja toteutus (monialainen yhteistyö lasten, nuorten ja perheiden kaikissa palveluissa), onko toteutunut?
- Yhteisövaikuttavuustyön eteneminen Pohjois-Pohjanmaalla, onko työskentely saavuttanut kaikki palvelualueet?
Perhekeskuskehittämisen työkalu tulee toimimaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen perhekeskuskehittämisen jatkotyöskentelyn pohjana yhdessä perhekeskustoimintasuunnitelman kanssa. Työskentelyyn otetaan mukaan ensin esihenkilöt ja ammattilaiset, ja myöhemmin kansalaiset.
Pääkohderyhmänä on ammattilaiset. Ammattilaiset ovat osallistuneet perhekeskuskäsikirjojen täyttämiseen keskeisesti, ja perhekeskuskehittämisen työkalu perustuu näihin kerättyihin tietoihin. Työkalu on alueellisen perhekeskuskehittämisen kehittämisen väline. Välillisenä kohderyhmänä on lapset, nuoret ja perheet. Heidän palveluistaan on kyse, ja perhekeskuskehittämisen työkalussa on osioita, joihin kansalaisia voidaan osallistaa ja ottaa mukaan yhteiskehittämiseen.