Perhelinja - Lastensuojelujärjestöjen palveluita jalkauttava toimintamalli
Lastensuojelujärjestöjen yhteinen toimintamalli, joka kokoaa ja jalkauttaa eri järjestöjen palveluita ja toimintaa keskitetysti ja resurssiviisaasti yhden nimittäjän alla sellaisille kohdealueille, joilla järjestöjen palveluita ei ole ennestään ollut saatavilla.
Oivalla ja ymmärrä
Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry ja sen jäsenjärjestöt lähtivät kehittämään jalkautuvia palveluitaan (2018-2020), kun tiedostettiin, että lapsiperheiden mahdollisuudet saada järjestölähtöistä ammatillisesti tuotettua tukea ja apua vaihtelivat suuresti asuinpaikan mukaan. Järjestöjen palvelut olivat keskittyneet pitkälti Turun seudulle sekä pitkät välimatkat, perheenjäsenten aikataulujen yhteensovittaminen, tietämättömyys järjestöjen palveluista ja toiminnoista tekivät avun hakemisen ja saamisen haastavaksi.
Perhelinja-toimintamallin avulla eri järjestöjen tuottamat palvelut ja toiminnot pystytään jalkauttamaan keskitetysti seutukunnissa asuvien lapsiperheiden tueksi. Toimintaa toteutetaan sekä lähitoimintana että etäyhteyksin. Järjestöjen palvelut ja toimintaan osallistuminen on asiakkaille maksutonta.
Perhelinjan kautta saatavat palvelut eivät korvaa kuntien lakisääteisiä palveluja vaan täydentävät niitä tarjoten uusia asiakkaan jatkopolkuja, matalan kynnyksen ja/tai täydentävää tukea ja toimintaa sekä toimii kuntien ammattilaisten työn tukena ja täydentäjänä.
Tavoitteena on, että vuoden 2022 alusta Perhelinjan kautta saatava järjestöapu olisi kaikkien varsinaissuomalaisten lapsiperheiden saatavilla ja osa sote-rakenteita, esim. perhekeskuksia.
Perhelinjan toimintamallia on kehitetty yhteistyössä eri kumppanien kanssa.
Perhelinjan kuntakumppanit 2018-2020:
- Laitilan kaupunki
- Uudenkaupungin kaupunki
- Kemiönsaaren kunta
- Turun kaupunki
Perhelinjan kehittämistyössä mukana olleet järjestöt:
- Turun Ensi- ja turvakoti ry
- Sateenkaari Koto ry
- MLL Varsinais-Suomen piiri ry
- Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset -FinFami ry
- Yhden vanhemman perheiden liitto ry
- Lounais-Suomen Syli ry
- KOTA- Lasten ja nuorten hyvinvointi ry
- Folkhälsan Förbund rf
- Turun Tyttöjen talo
- Auta Lasta ry
- Turun 4-H yhdistys ry
- Pelastakaa Lapset ry
- Elämäntaidon ja vanhemmuuden tuki ry
Yhteistyössä mukana myös:
- Kela
- Asukasluotsaus
- Vakka-Opisto
- Ammattiopisto Novida
- muita alueellisia yhteistyökumppaneita
Perhelinjan sisällöt on järjestöjen ammattilaisten tuottamaa.
Perhelinjan toimintakokonaisuudet:
1. Yksilö- ja perhetyön vastaanotto
- Järjestöjen matalan kynnyksen tukea ja apua on saatavilla kuntien kanssa sovitussa paikassa lähipalveluna ja/tai verkkovälitteisesti.
- Järjestöjen tuottama apu on neuvontaa, ohjausta ja keksuteluapua. Sisällöt liittyvät Perhelinjan teemoihin, joita ovat: vanhemmuus, jaksaminen, murrosikä, ero lapsiperheessä, päihteet pikkulapsi- tai murkkuperheessä, mielenterveys- ja päihdeomaisten tukeminen, syömishäiriöt sekä lähisuhde- ja seksuaaliväkivaltatyö.
- Asiakas voi tulla vastaanotolle itse hakeutuen tai ammattilaisen ohjaamana.
- Vastaanottoaika varataan Perhelinjan sähköisen ajanvarauskalenterista tai olemalla yhteydessä suoraan järjestöjen työntekijöihin.
- Apu on asiakkaalle vapaaehtoista ja maksutonta.
- Tavoitteena, että järjestöjen matalankynnyksen apu ja tuki on lapsiperheiden saatavilla helposti ja nopeasti
2. Kaikille avoimet teemalliset tilaisuudet
- Perhelinjan teemoja noudatteleva luentosarja, jossa jaetaan teemakohtaista tietoa avuntarjoajista, vertaistoiminnasta sekä sovitusti avataan kokemuksia myös kokemusasiantuntijan avulla.
- Toteutetaan joko lähitoimintana tai verkkoluentosarjana tai niiden yhdistelmänä.
- Tavoitteena tiedon jakaminen, ennakkoluulojen vähentäminen ja avun hakemisen kynnyksen madaltaminen.
3. Ammattilaisten työn tukeminen
- Lisätuki tai jatkopolku asiakkaalle: Perhelinjan palvelut voivat toimia lakisääteisistä palveluista irrallisena tai sen rinnalla tarjottavana varhaisena tai lisätukena.
- Nimettömät asiakaskonsultaatiot: Ammattilaisten keksinäistä tiedon vaihtoa nimettömistä asiakastapauksista. Tietoa teemakohtaisista aiheista, vertaisryhmistä ja -toiminnasta ja esimerkiksi auttamispolun muista jatkopoluista.
- Ammattilaisten keskinäinen parityöskentely: Kunnan ammattilainen voi pyyttää järjestötyöntekijän omaksi työparikseen asiakastapaamiseen. Järjestötyöntekijä tuo oman teemakohtiasen osaamisensa ja kokemuksensa täydentämään asiakkaan kanssa työskentelyä.
- Tavoitteena, että ammattilaiset saavat tieto ja tukea omaan työhönsä ja osaavat hyödyntää järjestöjen tuottamia palveluita omassa työssään. Tätä kautta asiakkaille mahdollistuu oikeanlainen ja oikea-aikainen apu ja tuki.
4. Räätälöidyt palvelukokonaisuudet
- Kuntien tarpeisiin räätälöityjä kokonaisuuksia, jotka toteutetaan kuntien ammattilaisten kanssa yhteistyönä.
- Esimerkiksi: koululuokalle tai määritellylle kohderyhmälle suunnatut työpajat tai toiminnalliset tuokiot, vertaisryhmät, kohtaamispaikat maahanmuuttajaperheille.
- Tavoitteena vastata kunnissa nouseviin ilmiöihin ja haasteisiin joustavasti ja saada apua perille nopeasti.
Kohdealueiden lapset, nuoret ja heidän vanhemmat.
Yleisesti lapsiperheet, joilla tarvetta Perhelinjan teemojen mukaiseen matalan kynnyksen ja/tai varhaisen tuen palveluille tai toiminnalle.