Perhepolun käyttöönotto Kittilässä ja Torniossa osana Lapin Tulevaisuuden sote-keskus hanketta
Perhepolku-menetelmän käyttöönoton tarkoituksena on lisätä yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntatoimijoiden ja kolmannen sektorin välillä vanhemmuuden tukemiseksi.
FinLapset kysely on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen organisoima valtakunnallinen kysely. Tämä kysely tuottaa tietoa kaikkien 4-vuotiaiden lasten perheiden terveydestä ja hyvinvoinnista sekä näihin yhteydessä olevista tekijöistä ja tekijöissä ajassa tapahtuneista muutoksista. Kyselyn avulla tuotetaan myös tietoa perheiden palveluiden käytöstä ja palvelukokemuksista. Kysely on suunnattu 4-vuotiaan lapsen perheille ja terveydenhoitajille. Viimeisin FinLapset kysely on toteutettu vuonna 2018.
Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea toisen tai molempien vanhempien jaksamisen vuoksi lähes 20% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea toisen tai molempien vanhempien jaksamisen vuoksi.
Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea vanhempien parisuhteen vuoksi lähes 12% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea vanhempien parisuhteen vuoksi.
Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea sosiaalisen tukiverkoston vuoksi reilussa 11% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), 31 joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea sosiaalisen tukiverkoston vuoksi.
Perhekeskus on monialainen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava palveluverkosto. Perhekeskus ei siis ole mikään uusi palvelu tai pelkkä yksittäinen rakennus vaan se kattaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille yhteensovittaen hyvinvointialueiden lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntien sivistys- ja varhaiskasvatuspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palveluita ja toimintaa. Perhekeskuksia kehitetään valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti.
Perhekeskuskehittämisen merkittävä osa tapahtuu paikallisella tasolla perhekeskuskoordinaattoreiden ja alueellisten monialaisten verkostojen toimesta. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työtä mahdollistamalla paikallisia työskentelyjaksoja, joita on tällä hetkellä Lapissa 9 kunnassa. Perhekeskuskoordinaattoreiden yhteistyön tukena on perhekeskuskoordinaattoreiden verkosto sekä Lapin perheiden palveluiden verkosto.
Perhekeskusten ydintehtävänä on edistää ja seurata lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia. Yksi perhekeskuksen tehtävistä on myös tukea vanhemmuudessa ja parisuhteessa. Tavoitteena on siirtää palveluiden painotus ennalta ehkäisevään työhön.
Perhepolku-mallin keskeisenä tavoitteena on tuoda tieto ja vertaistuki kaikkien perheiden saataville lapsen ja nuoren tärkeissä kehitys- ja siirtymävaiheissa osana ryhmäneuvoloita ja päiväkodin ja koulun vanhempainiltoja sekä arkea. Perhepolku tuo neuvoloille, perhekeskuksille, päiväkodeille ja kouluille menetelmän perheiden ja vanhemmuuden tukemiseen monialaisena yhteistyönä.
Perhepolku on osana 6kk- ja 2v-ryhmäneuvolatoimintaa. Perhepolku toteutetaan kertaluonteisena ryhmänä 6kk- ja 2v-ryhmäneuvoloiden yhteydessä ja se on tarkoitettu molemmille vanhemmille.
Perhepolku osana 3-5 -vuotiaiden lasten vanhempien vanhempainiltoja vuosittain ja se on tarkoitettu molemmille vanhemmille. Mallista löytyy lisäksi 3-5 -vuotiaiden lapsiryhmälle suunniteltu sisältö ja yhdessä vanhemman kanssa kierrettävä tehtäväpolku.
Perhepolku-malliin kuuluu myös yläkoulun 7-9-luokkalaisille vanhempainilta, koululaisten teemapäivät sekä oppilaan ja vanhemman yhteiset kotitehtävät, mutta yläkoulun osuutta ei otettu Lapissa vielä käyttöön.
Kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhdyspintojen rakentuessa on varmistettava vanhemmuuden tukeminen kaikilla sektoreilla ja vahvistettava monialaista yhteistyötä. Vaikuttava perheiden tukeminen on monialaista, koordinoitua ja lapsiperheiden palvelupolut ja palvelut hyödyntävää. Monialaista yhteistyötä tehdessä eri alojen ammattilaisten osaaminen hyödynnetään perheiden tueksi. Ammattilaiset puhuvat samaa kieltä ja perheille tuleva viesti näin ollen vahvistuu.
Vertaisryhmätoiminnan tarkoituksena on mahdollistaa omien asioiden käsittely toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Vertaistuki osoittaa perheille, että he eivät ole yksin ja ainoita arkipäivän haasteineen. Tämä osaltaan vahvistaa vanhemmuutta sekä vanhempien ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta. Yhteiskunnalle vertaistuen järjestäminen muun toiminnan tukena on edullinen ja vaikuttava tapa tukea perheitä.