Perhepolun käyttöönotto Kittilässä ja Torniossa osana Lapin Tulevaisuuden sote-keskus hanketta

Perhepolku-menetelmän käyttöönoton tarkoituksena on lisätä yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntatoimijoiden ja kolmannen sektorin välillä vanhemmuuden tukemiseksi.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Perhepolun käyttöönotto Kittilässä ja Torniossa osana Lapin Tulevaisuuden sote-keskus hanketta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Perhepolku-menetelmän käyttöönoton tarkoituksena on lisätä yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntatoimijoiden ja kolmannen sektorin välillä vanhemmuuden tukemiseksi.

Toteutuspaikka
Kittilässä ja Torniossa osana Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Tornio
Kittilä
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Heidi Juuso

Luotu

20.11.2023

Viimeksi muokattu

20.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Perhepolku- menetelmän käyttöönotto osana perhekeskuskehittämistä on osa Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta. Tavoitteena on vanhemmuuden tukeminen ja monialaisen yhteistyön lisääminen. Tarkoituksena on tukea pienten lasten perheiden jaksamista ja hyvinvointia universaalisti, ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä sekä tarjota perheille vertaistukea. Perhepolku-menetelmän käyttöönoton tarkoituksena on myös lisätä yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntatoimijoiden ja kolmannen sektorin kesken. 

Perhepolku -menetelmä on monialainen vanhemmuuden tukeen perustuva menetelmä. Perhepolku on kohdennettu lapsiperheille, mutta myös kouluikäisille. Hankkeessa koulutettiin alle kouluikäisten parissa työskenteleviä ammattilaisia.  

 Menetelmä perustuu tutkittuun tietoon ja on osa väitöstutkija Tellervo Uljaan väitöstutkimusta. Perhepolku-menetelmä sisältää materiaalin lapsiperheiden kanssa toimiville ammattilaisille, kuten kasvatuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, universaalien ryhmien ohjaamiseen toimintamallin mukaisesti. Perhepolku-menetelmässä on myös ohjeet toimintamallin käyttöönottoon kunnissa sekä vinkkejä monialaiseen yhteistyöhön. Jokaisella ammattilaisella on tärkeä rooli vanhemmuuden tukemisessa. Monialaisesti vertaisryhmiä ohjatessa ja tukiessa vanhemmuutta sekä ammattilaisten puhuessa samaa kieltä perhe saa apua oikea-aikaisesti ja ammattilaisten antama viesti vahvistuu.  
 

Toimintaympäristö **

FinLapset kysely on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen organisoima valtakunnallinen kysely. Tämä kysely tuottaa tietoa kaikkien 4-vuotiaiden lasten perheiden terveydestä ja hyvinvoinnista sekä näihin yhteydessä olevista tekijöistä ja tekijöissä ajassa tapahtuneista muutoksista. Kyselyn avulla tuotetaan myös tietoa perheiden palveluiden käytöstä ja palvelukokemuksista. Kysely on suunnattu 4-vuotiaan lapsen perheille ja terveydenhoitajille. Viimeisin FinLapset kysely on toteutettu vuonna 2018. 

Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea toisen tai molempien vanhempien jaksamisen vuoksi lähes 20% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea toisen tai molempien vanhempien jaksamisen vuoksi. 

Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea vanhempien parisuhteen vuoksi lähes 12% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea vanhempien parisuhteen vuoksi. 

Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea sosiaalisen tukiverkoston vuoksi reilussa 11% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), 31 joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea sosiaalisen tukiverkoston vuoksi. 

Perhekeskus on monialainen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava palveluverkosto. Perhekeskus ei siis ole mikään uusi palvelu tai pelkkä yksittäinen rakennus vaan se kattaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille yhteensovittaen hyvinvointialueiden lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntien sivistys- ja varhaiskasvatuspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palveluita ja toimintaa. Perhekeskuksia kehitetään valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti. 

Perhekeskuskehittämisen merkittävä osa tapahtuu paikallisella tasolla perhekeskuskoordinaattoreiden ja alueellisten monialaisten verkostojen toimesta. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työtä mahdollistamalla paikallisia työskentelyjaksoja, joita on tällä hetkellä Lapissa 9 kunnassa. Perhekeskuskoordinaattoreiden yhteistyön tukena on perhekeskuskoordinaattoreiden verkosto sekä Lapin perheiden palveluiden verkosto.  

Perhekeskusten ydintehtävänä on edistää ja seurata lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia. Yksi perhekeskuksen tehtävistä on myös tukea vanhemmuudessa ja parisuhteessa. Tavoitteena on siirtää palveluiden painotus ennalta ehkäisevään työhön. 

Perhepolku-mallin keskeisenä tavoitteena on tuoda tieto ja vertaistuki kaikkien perheiden saataville lapsen ja nuoren tärkeissä kehitys- ja siirtymävaiheissa osana ryhmäneuvoloita ja päiväkodin ja koulun vanhempainiltoja sekä arkea. Perhepolku tuo neuvoloille, perhekeskuksille, päiväkodeille ja kouluille menetelmän perheiden ja vanhemmuuden tukemiseen monialaisena yhteistyönä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Perhepolku on osana 6kk- ja 2v-ryhmäneuvolatoimintaa. Perhepolku toteutetaan kertaluonteisena ryhmänä 6kk- ja 2v-ryhmäneuvoloiden yhteydessä ja se on tarkoitettu molemmille vanhemmille.  

Perhepolku osana 3-5 -vuotiaiden lasten vanhempien vanhempainiltoja vuosittain ja se on tarkoitettu molemmille vanhemmille. Mallista löytyy lisäksi 3-5 -vuotiaiden lapsiryhmälle suunniteltu sisältö ja yhdessä vanhemman kanssa kierrettävä tehtäväpolku.  

Perhepolku-malliin kuuluu myös yläkoulun 7-9-luokkalaisille vanhempainilta, koululaisten teemapäivät sekä oppilaan ja vanhemman yhteiset kotitehtävät, mutta yläkoulun osuutta ei otettu Lapissa vielä käyttöön. 

Kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhdyspintojen rakentuessa on varmistettava vanhemmuuden tukeminen kaikilla sektoreilla ja vahvistettava monialaista yhteistyötä. Vaikuttava perheiden tukeminen on monialaista, koordinoitua ja lapsiperheiden palvelupolut ja palvelut hyödyntävää.  Monialaista yhteistyötä tehdessä eri alojen ammattilaisten osaaminen hyödynnetään perheiden tueksi. Ammattilaiset puhuvat samaa kieltä ja perheille tuleva viesti näin ollen vahvistuu. 

Vertaisryhmätoiminnan tarkoituksena on mahdollistaa omien asioiden käsittely toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Vertaistuki osoittaa perheille, että he eivät ole yksin ja ainoita arkipäivän haasteineen. Tämä osaltaan vahvistaa vanhemmuutta sekä vanhempien ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta. Yhteiskunnalle vertaistuen järjestäminen muun toiminnan tukena on edullinen ja vaikuttava tapa tukea perheitä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Lapin Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeessa kartoitettiin kuntien perhekeskuskoordinaattoreiden kautta innostusta ja halua lähteä kouluttautumaan Perhepolku- malliin. Kittilä ja Tornio osoitti mielenkiintonsa. 

Torniossa koulutettiin kaikki neuvolan terveydenhoitajat sekä Tornion Perheiden Talon varhaiskasvatuksen opettaja ja toiminnan johtaja. Koulutukset toteutuivat alkuvuodesta 2023. Koulutuksen jälkeen Torniossa suunniteltiin, miten Perhepolku otetaan käyttöön paikkakunnalla. Tehtiin suunnitelma aikataulusta ja sovittiin, kuka terveydenhoitaja on milläkin kerralla ohjaamassa yhdessä Tornion Perheiden Talon työntekijän kanssa. Sovittiin myös, miten perheiden ajanvaraukset hoidetaan, miten kasvumittojen otto onnistuu, miten kirjataan, miten kerätään palaute perheiltä ym. Perhepolku-mallin mukaiset 6kk ryhmäneuvolat käynnistyivät Torniossa toukokuussa 2023 Tornion Perheiden Talolla. Ryhmiä on kerran kuukaudessa. Tornion Perheiden Talo on ns. lapsiperheiden olohuone, jossa on monenlaista toimintaa lapsiperheille, siksi oli loogista, että myös Perhepolku-ryhmät ovat siellä. 

 Kittilässä Perhepolku malli on ollut käytössä neuvolassa jo ennen hanketta 6kk ryhmäneuvolassa ja siihen on koulutettu neuvolan terveydenhoitajien lisäksi perhetyöntekijä. Nyt koulutettiin varhaiskasvatuksen eri yksiköihin Perhepolun ohjaajia. Perhepolun käynnistyminen varhaiskasvatuksessa siirtyy vuodelle 2024, varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan ja muiden haasteiden vuoksi. 

Yhdessä Perhepolun kehittäneen Tellervo Uljaan kanssa työstettiin Perhepolkumalli osana perhekeskusta –prosessikuvaus sekä monialaisen yhteistyön työkalupakkia esihenkilöille, tueksi suunnitteluun ja käytännön toteutukseen. 

Perhepolun tavoitteet perheille:  

  • Tarjoaa perheille vertaistukea ja yhteisöllisyyttä. Tukee lasten ja heidän vanhempien tutustumista toisiinsa ja tukiverkostojen rakentumista.  
  • Perheet saavat jakaa vanhemmuuteen liittyviä ajatuksia, kokemuksia ja tunteita. Jakamisen kautta perheet voivat huomata, etteivät he ole yksin haasteiden kanssa. Haasteet normalisoituvat ja ne saavat oikeat mittasuhteet, kun huomataan että muillakin on samoja haasteita.  
  • Vähentää perheissä koettua stressiä sekä uupumusta vahvistamalla lasten, nuorten ja vanhempien itsemyötätuntoa sekä voimavaraisuutta.  
  • Perhe saa tietoa lapsen ja nuoren tärkeissä kehitys- ja siirtymävaiheissa.  
  • Tukee perheitä ja heidän hyvinvointiaan sekä vanhemmuutta ja parisuhteen myönteistä vuorovaikutusta.  
  • Huomioi perheet yksilöllisesti sekä kokonaisuutena.  
  • Perheiden tuen pyytämisen kynnys madaltuu.  
  • Perheet saavat monialaista tukea ja mahdollisuuden tutustua myös alueen eri tukea tarjoavien tahojen työntekijöihin. 

Perhepolun tavoitteet työntekijälle: 

  • Työntekijät voivat oppia toisiltaan uusia näkökulmia ja tapoja toimia. Työntekijät saavat vertaistukea työhönsä monialaiselta ohjaajaparilta.  
  • Ammattilaiset tulevat tutuksi toisilleen ja monialainen yhteistyö tiivistyy. Valmis menetelmä perheiden tukemiseen monialaisena yhteistyönä.  
  • Ei lisää työntekijöiden työaikaa, toteutettaessa olemassa olevien rakenteiden yhteydessä (ryhmäneuvolat ja vanhempainillat). Säästää resursseja, kun useita perheitä kohdataan yhdessä.  
  • Säästyneet resurssit, voidaan suunnata enemmän tukea tarvitseville.  
  • Perhepolku ryhmäneuvoloiden ja vanhempainiltoihin on valmis runko, ohjeistus ja materiaali.  
  • Voimaannuttaa myös työntekijää, kun näkee perheiden voimaantumista. 

 Perhepolun tavoitteet perhekeskukselle: 

  • Perhepolku tukee perhekeskuksen tehtäviä: Edistää ja seuraa lapsen, nuoren ja perheen terveyttä ja hyvinvointia. Tukee vanhemmuudessa ja parisuhteessa. Tarjoaa varhaista tukea ja toimii palveluohjauksen välineenä perhekeskuksen muihin palveluihin. Ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden. Kohtaamispaikka mahdollistaa vertaistuen jatkumisen Perhepolun jälkeen  
  • Vahvistaa monialaista yhteistyötä perhekeskustoimintamallin mukaisesti.  
  • Tuen tarvetta kartoittavien lomakkeiden avulla perheet voidaan ohjata tarvittaessa yksilöllisen jatkotuen piiriin.  
  • Palveluohjauksen myötä perheet tutustuvat laajemmin eri tahoihin, jotka tarjoavat perheille tukea.  
  • Perheet saavat oikea aikaista ja varhaista tukea matalalla kynnyksellä.  
  • Kun Perhepolkua toteutetaan yleisenä käytäntönä, tavoitetaan sillä kaikki perheet, myös haavoittuvassa asemassa olevat. 
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Neuvolassa käyvät kaikki lapsiperheet, joten on loogista, että neuvola tarjoaa perheille tukea vanhemmuuteen universaalisti ja ennaltaehkäisevästi. Tällöin myös vertaisryhmien toteuttaminen mahdollistuu. Perhepolku-mallin käyttöönotto on lisännyt monialaista yhteistyötä neuvolan ja Tornion Perheiden Talon välillä. Vertaisryhmien aloitus on vapauttanut terveydenhoitajan resurssia verrattuna yksilökäynteihin varattu resurssi. Vapautunutta resurssia voidaan hyödyntää enemmän tukea tarvitseville perheille. Perheen on toki mahdollista saada ryhmäneuvolan lisäksi myös yksilökäynti. Vanhemmat täyttävät tuen tarvetta kartoittavan lomakkeen ryhmäneuvolan lopuksi. Lomakkeen avulla perheet voidaan ohjata tarpeen mukaan yksilöllisen jatkotuen piiriin. Perheille tarjotaan myös mahdollisuus yhteydenpitoon Perhepolun jälkeen. 

 Varhaiskasvatuksessa järjestetään vanhempainiltoja vuosittain ja Perhepolku antaa niille valmiin sisällön ja materiaalin vanhempainillan ohjaukseen. Vanhempainillan lopuksi jaettava Miten minulla menee? - lomakkeen avulla perheet voivat pohtia omaa jaksamista ja mahdollista jatkotuen tarvetta. Koska menetelmän käyttöä ei ole vielä 2023 päästy aloittamaan, sen tarkemmista tuloksista ei voi vielä kertoa.  

Perhepolku tapaamissa voi halutessaan kerätä myös nimettömästi palautteen osallistuneilta vanhemmilta. Palautelomakkeet pyydetään palauttamaan esihenkilölle/pilotoinnin tulosten keruusta vastaavalle. Pilotoinnin tulokset voidaan esitellä esimerkiksi ohjaajille järjestettävässä kokemusten vaihto -tilaisuudessa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Vaiheet ennen menetelmän käyttöönottoa ja koulutuksiin lähtemistä:
1) Perhepolun monialaisesta yhteistyöstä kiinnostuneiden tahojen kartoitus
2) Monialainen suunnittelupalaveri koulutettavien määrästä ja ohjaajapareista
3) Työntekijöiden informointi ja ohjaajakoulutettavien ilmoittautuminen koulutukseen
4) Koulutuspäivien sopiminen yhdessä Perhepolun kanssa 

6kk ja 2v kokonaisuudessa kannattaa kouluttaa terveydenhoitajat ja ohjaajapareiksi esim. perhetyöntekijöitä ja/tai järjestöjen, varhaiskasvatuksen ja seurakunnan lapsi- ja perhetyöntekijöitä. 3-5v varhaiskasvatuksen kokonaisuudessa kannattaa kouluttaa 3-5-vuotiaiden lapsiryhmän työntekijät ja ohjaajapareiksi esim. terveydenhoitajia, perhetyöntekijöitä ja/tai järjestöjen ja seurakunnan lapsi- ja perhetyöntekijöitä. 

Vaiheet ohjaajakoulutusten jälkeen:
1) Päätös Perhepolun pilotoijista ja käynnistämisen ajankohdasta
2) Perhepolun käynnistämisen suunnittelu
3) Perhepolun käynnistäminen
4) Palautteen keruu
5) Päätös jatkosta & laajentamisesta.

Perhepolku ohjaajien työn tukena on materiaalipankki, josta löytyy ohjaajan -opas ja diat ryhmäneuvoloiden sekä vanhempainiltojen ohjaukseen. Maksullisia painettuja oppaita on myös saatavilla. 

Esihenkilöille tarkoitettuun materiaaliin kannattaa tutustua huolella ja huomioida mallin vaatimat resurssit ja vaiheet. Esihenkilön materiaaleissa on paljon vinkkejä ja aikatauluehdotuksia menetelmän käyttöönottoon.  

Perhepolku-mallin käyttöönotto ja juurruttaminen osaksi alueen palveluita edellyttää esihenkilön sitoutumista Perhepolku-mallin eteenpäin viemiseen. Uuden menetelmän käyttöönotto ja työtapojen muutokset synnyttävät työyhteisössä monesti erilaisia reaktioita ja työntekijöiden uskallus lähteä kokeilemaan uutta voi vaihdella. Tästä syystä voi olla hyvä antaa ensin pienemmälle joukolle mahdollisuus uuden mallin pilotointiin. Kun on saatu kerättyä palautetta pilottien ohjaajilta sekä vanhemmilta menetelmän toimivuudesta ja hyödyistä, myös enemmän aikaa uuden aloittamiseen kaipaavat työntekijät uskaltautuvat helpommin mukaan mallin toteuttamiseen. 

Kansikuva
Perhe piirrettynä

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä