Perjantaikoulutukset sosiaalihuollon ammattilaisille

Säännölliset kuukausikoulutukset neljästä eri aiheesta. Kukin aihe on käsiteltävänä kerran kuukaudessa. Aiheet kiertävät neljä kuukautta. Koulutussisällöt pysyvät samoina koko koulutuskauden. Koulutus pidetään Teamsilla perjantaisin klo 14-15.

Toimintaympäristö **

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa 1.1.2023 ja sosiaalihuollon Kanta-palveluihin liittyminen on edessä viimeistään 1.9.2024. Eri kuntien käytäntöjen yhtenäistäminen kirjaamisessa on haasteellista, oman haasteensa tuo myös eri asiakastietojärjestelmät. 

Asiakastietolain siirtymäsäännöksissä on säädetty palvelutehtäväkohtaisista määräajoista, joista alkaen kussakin sosiaalihuollon palvelutehtävässä syntyvät asiakastiedot on viimeistään tallennettava Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon. Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönotto edellyttää hyvinvointialueella myös toiminnallisia muutoksia, jotka koskevat erityisesti asiakastiedon kirjaamista määriteltyjä asiakirjarakenteita käyttäen.

Hyvinvointialueen toimintojen yhtenäistäminen sekä Kanta-palveluiden käyttöönotto yleispalveluiden palvelutehtävissä viimeistään 1.9.2024 vaatii paljon uusien käytäntöjen oppimista ja sisäistämistä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hyvinvointialueella oli pidetty alkuvuoden aikana perustasoisia, kahden tunnin kestoisia kirjaamiskoulutuksia. Koulutukset oli järjestetty etäyhteydellä ja niitä oli saatavissa eri palvelutehtäville. Lisäksi koulutukset oli jaoteltu siten, että palvelua järjestäville ja toteuttaville työntekijöille oli erilliset koulutukset. Koulutuksissa oli huomioitu erikseen koulukuraattorit, jotka siirtyivät vuoden 2023 alusta hyvinvointialueen työntekijöiksi.

Koulutuksissa tuli ilmi tarve sellaiselle kirjaamiskoulutukselle, joka keskittyisi tiettyyn aiheeseen koko koulutuksen keston ajaksi. Tarvetta oli myös kirjaamiskoulutuksia tiiviimmille koulutuksille.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Ammattilaiset opetetaan kirjaamaan yhtenäisesti rakenteisia asiakirjoja käyttäen.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kirjaamiskoulutusten kehittäjäjoukkona toimi osahankkeen kaksi työntekijää. Kehittäjäjoukkona kannattaa käyttää henkilöitä, joilla on hyvät tiedot käytännön asiakastyöstä, tulevista muutoksista ja niiden vaikutuksista sekä halua itse oppia myös uutta.

Tavoiteltu muutos

Kirjaamiskäytännöt ovat yhtenäiset ja kansallisten asiakirjarakenteiden mukaisia.

Muutoksen mittaaminen

Koulutuksiin osallistuneille lähtee koulutusyksiköstä palautekysely, jossa pyydetään osallistujia arvioimaan seuraavia asioita: vastasiko koulutus oppimistarvettasi, paransiko koulutus taitojasi, kouluttajan/luennoitsijan asiantuntemus oli mielestäni, miten hyvin kouluttaja/luennoitsija osasi esittää asiansa, käytettiinkö aika tehokkaasti, millaiset olivat käytännön järjestelyt ja millainen oli koulutusmateriaalin taso. Palautekyselyn vastaukset tulevat viiveellä, eikä niistä ole vielä sovittu, miten tuleva palaute huomioidaan koulutusten jatkon suunnittelussa ja toteutuksessa. 

Hankkeen kautta sosiaalihuollon työntekijöille lähetettiin myös koulutuskysely, jossa kysyttiin työntekijöiden toiveita koulutuksiin ja koulutustapoihin liittyen. Kysely tehtiin koulutusten ollessa käynnissä, joten kyselyn vastauksia ei hyödynnetty näiden koulutusten suunnittelussa.

Hankkeen seurannassa on kysymyksiä mm. sosiaalihuollon erityisen tuen tarpeen selvittämisestä ja kirjaamisen viiveestä.

Toteutussuunnitelma

Koulutukset tulee suunnitella siten, että aika pysyy samana, mutta aiheet kiertävät. Näin koulutusajankohta on osallistujille yksinkertainen muistaa. Koulutusten aiheet kannattaa valita sen mukaan, mille omassa organisaatiossa on suurin tarve. Lisäksi valinnassa tulee kiinnittää huomiota siihen, ettei vaihtuvia aiheita ole kovin montaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Koulutukset on tarkoitettu sosiaalihuollon ammattilaisille, jotka tekevät asiakastyötä. Samansisältöinen koulutus pidetään useamman kerran, jotta kaikille löytyisi sopiva ajankohta koulutukseen osallistumiseksi. 

Ratkaisun perusidea **

Perjantaikoulutuksissa käydään läpi ajankohtaisia asioita ja aiheita kirjaamiseen liittyen. Tavoitteena on vahvistaa kirjaamisen osaamista sekä nostaa esille ajankohtaisia muutoksia alueellisesti sekä kansallisesti.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Koulutuksia on kerran viikossa yksi tunti ja aiheita on neljä kuukaudessa, joita järjestetään kiertävänä neljän kuukauden ajan. Koulutusten sisällölliseen suunnitteluun tarvitaan henkilö, jolle on varattu työaikaa kirjaamisen kehittämiseen ja ajankohtaisten asioiden seuraamiseen. Koulutukseen osallistujilta aikaa koulutuksiin menee tunti/aihe.

Koulutusmateriaalit tallennetaan hyvinvointialueen Teamsin tiimiin, jonne pääsee liittymään koko henkilöstö ja on sieltä hyödynnettävissä esim. uusien työntekijöiden perehdytyksessä.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Koulutusmateriaalien kokoajilla täytyy olla työaikaa ajankohtaisten asioiden seuraamiseen, materiaalin tuottamiseen sekä aiemman materiaalin päivittämiseen. Kun samat aiheet kiertävät muutaman kuukauden ajan, voisi sinä aikana suunnitella seuraavan jakson aiheita ja materiaalia. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Koulutukset otettiin käyttöön hankkeen viimeisinä kuukausina, joten henkilöstöltä ei ole ehditty saada palautetta käytännöstä. Koulutuksista kerätään ilmoittautumisjärjestelmän kautta palautetta, mutta vastausaika on pitkä, jolloin vastaukset eivät ole kovin nopeasti kehittäjien saatavilla.