Perusterveydenhuollon sähköisen ajanvarauksen kehittäminen Pohjois-Savon hyvinvointialueella (RRP P4, I4)
Sähköisen ajanvarauksen kehittäminen ja laajentaminen perusterveydenhuollossa Pohjois-Savon hyvinvointialueella yhteisen toimintamallin avulla, joka sisältää sähköisen ajanvarauksen aikatyypit asiakasohjausteksteineen sekä ammattilaisen ohjeen.
Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen kuuluu 19 kuntaa, joista viisi on kaupunkeja (Iisalmi, Kiuruvesi, Kuopio, Suonenjoki, Varkaus), ja asukkaita alueella on 250 000. Hyvinvointialueella työskentelee 12 800 ammattilaista.
Ennen hyvinvointialueiden käynnistymistä vuoden 2023 alussa Pohjois-Savossa sote-palveluiden järjestäminen kuului yksittäisille kunnille sekä kuntayhtymälle ja liikelaitokselle. Alueella toimi esimerkiksi vuonna 2010 perustettu Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä, johon kuuluivat Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Alueella toimi myös vuonna 2012 perustettu liikelaitos Kysteri, joka vastasi useimpien kuntien kuten Kaavin, Keiteleen, Leppävirran, Pielaveden, Rautavaaran, Tervon ja Vesannon perusterveydenhuollon ja vanhusten laitoshoidon järjestämisestä. Kysterin toimiessa siihen liittyi myöhemmin lisää Pohjois-Savon kuntia. Palvelujen järjestämisvastuu oli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirillä, mutta käytännön toteutus tapahtui yhteistyössä kuntien kanssa.
PSHVA:lle on laadittu digistrategia vuosille 2023-2025, joka sisältää tavoitteen siirtää vähintään 25 % asiakaskontakteista digipalveluihin.
THL ja Kela kehittävät yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa ajanvaraustietojen saatavuutta ja hyödynnettävyyttä. THL:n laatimilla kansallisilla määrityksillä tuetaan sote-ajanvaraustoimintojen toteutuksia ja sujuvoitetaan palvelua. Ajanvararaustietojen pitää siirtyä Kanta-palveluihin, ja asiakastietolain (703/2023) mukaan terveydenhuollon ajanvaraustiedot on siirryttävä sinne lokakuuhun 2026 mennessä.
Sähköinen ajanvaraus on keino edistää palveluiden saavutettavuutta (Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta 306/2019) , asiakaskeskeisyyttä (Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 & Terveydenhuoltolaki 1326/2010) ja tietojen yhdenmukaista käsittelyä (Asiakastietolaki 703/2023).
Kohderyhmänä on PSHVA:n perusterveydenhuollon (sotekeskus, neuvolapalvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto) ammattilaiset, jotka jo irrottavat tai alkavat toimintamallin saatuaan irrottamaan asukkaille aikoja sähköisesti varattaviksi. Ammattilaiset pääsevät osallistumaan toimintamallin kehittämiseen.
Loppukohderyhmänä ovat PSHVA:n asukkaat, jotka haluavat, ja joilla on mahdollisuus varata sote-aikoja sähköisestä ajanvarauspalvelusta. PSHVA:lle tehdyn asukaskyselyn mukaan sähköinen ajanvaraus, aikojen muuttaminen ja peruminen herätti eniten kiinnostusta digipalveluista.