Perusterveydenhuollon sähköisen ajanvarauksen laajentaminen Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Laajennetaan nykyjärjestelmien ajanvaraaustoiminallisuutta alueelliseen kattavuutta ja avataan enemmän aikoja sähköisen ajanvarauksen käyttöön
Prima Botnia Inv 1, asiakasohjaus. Suunnittelu aloitettu Tulevaisuuden Sote-keskus hankkeessa.
Projektiin osallistuva organisaatio oli Pohjanmaan hyvinvointialueen ammattilaiset ja asukkaat (väkiluku 176 323, Tilastokeskus 2022). Projekti rajoittui perusterveydenhuollon kuntiin Vaasa, Laihia, Vöyri, Mustasaari, Maalahti, Korsnäs ja Närpiö. Projektin rinnalla työstettiin sähköisen asiointipalvelun suunterveydenhuollon-laajennus projektia (P4, I4) joka kattoi tämän projektin ulkopuolelle jääneet (Pietarsaari, Kruunupyy, Pedersöre, Luoto, Uusikaarlepyy, Kristiinankaupunki ja Kaskinen) Pohjanmaan hyvinvointialueen kunnat.
Pohjanmaan hyvinvointialueella on käytössä useita eri digitaalisia ja sähköisiä järjestelmiä kuten potilastietojärjestelmiä sekä ajanvaraus- ja toiminnanohjausjärjestelmiä. Tämä hajanainen kokonaisuus johtaa siihen, ettei alueemme asukkailla ole yhdenvertaiset mahdollisuudet varata aikoja digitaalisesti. Pohjanmaan hyvinvointialueella on useita digitalisointiin liittyviä strategisia tavoitteita ja niistä yksi keskeisimmistä on tarjota asukkaille tasavertaisemmat palvelut, mikä liittyy myös suoraan tähän projektiin.
Projektityötekijät johtivat ja koordinoivat projektia Prima Botnia hankkeesta. Suunnitteluvaiheessa projektiryhmän työskentelyyn osallistui myös perusterveydenhuollon koordinoiva osastonhoitaja. Määrittelytyö ja toteutus tehtiin työpajatyöskentelynä, työpajoihin osallistuivat ylihoitajat, osastonhoitajat ja toiminnan henkilökunta. Työpajakokonaisuudet ulottuivat näille perusterveydenhuollon alueille; 1. Terveyseskuksen hoitaja ja lääkärinvastaanotto. 2.Diabetes- ja astmahoitajat. 3. Äitiys- ja ehkäisyneuvolat. 4. Lasteneuvola 5.Opiskelu- ja kouluterveydenhuolto 6. Kuntoutus 7. Suunterveydenhuolto.
Hyvinvointialueen viestintä osallistui asiakasviestintään liittyvissä osioissa ja toiminnanmuutoksen viestimisessä asiakkaille. Tekniset työt tehtiin inhouse-IT yhtiön ja heidän alihankkijoidensa toimesta.
Toiminnan kanssa yhteiskehittäminen järjestettiin Teams-työpaja sarjojen avuin.
Työpajaryhmätyöskentelyssä keskityttiin toiminnan tarpeiden muodostamiseen ja sen mukaan yhteistyössä hyvinvointialueen laajuiseen palveluiden yhtenäistämiseen. Työryhmien alkuvaiheessa otettiin mukaan toiminnasta henkilökuntaa alueilta, joissa sähköinen ajanvaraus oli ollut pidemmän aikaa toimiva ratkaisu. Tämän myötä saatiin myös uusille alueille innostusta ja rohkeutta alkaa kehittämään toimintaa. Yhteisten työryhmien kautta osastonhoitajat eri alueilta pääsivät "saman pöydän ääreen", hyviä käytänteitä eri alueilta saatiin sujuvasti vietyä yhteen ja samalla karsittiin myös päällekkäisiä ja vanhetuneita käytänteitä pois.
- Koko alueen väestöllä mahdollisuus varata aikoja sähköisesti perusteveydenhuollon palveluihin.
- Yhteistyön vahvistaminen eri yksiköiden välillä digitaalisen kehittämisen saralla.
- Valmistavaa työtä yhteisen asiakas-ja potilastietojärjestelmää varten.
Ajanvarausmahdollisuudet kuvattiin taulukkoon. Taulukkoa täydennettiin projektin edetessä ja sen avulla saatiin hyvä yleiskuva siitä, miten ajanvarausmahdollisuudet laajenivat koko alueella. Projektin onnistumista mitattiin kuinka palvelut saatiin kattamaan koko alueelle tasavertaisesti.
Toteutuksen vaiheet ja toimeenpiteet
- Suunnittelu
Aikaväli: Q2-Q3/2023
- Työryhmien kokoaminen ja vastuuhenkilöiden kontaktoiminen
2. Työpajat (Teams)
Aikaväli: Q3-Q4/2023
Työpajaryhmät: Aikaisemmin mainittujen toimialojen henkilökuntaa.
- Tavoitteiden ja nykytilan esittely, palveluiden pirstaleisuuden toteaminen
- Yhteisen päämäärän määrittely; yhtenäiset & tasavertaiset palvelut
- Käytönnön positiivisia kokemuksia sähköisesta ajanvarauksesta yksiköissä missä palvelu jo käytössä (Vaasa, Mustasaari & Närpiö)
- Yhteisen Teamsin luominen, määrittelymateriaalin keräämistä ja viestintää varten
- Ajanvarauksen laajentamisen määrittelyt useassa eri työpajassa ryhmien kanssa, toiminnan omat toiveet huomioiden laajentamiseen
- Asiakkaiden ohjetekstien yhtenäistäminen
3. Tekninen toteutus (Inhous-IT yhtiö) & käyttöönotto toiminnassa
Aikaväli: Q4/2023-Q1/2024
4. Markkinointi
Aikaväli Q1-Q2/2024:
- Markkinoinnnin tehtiin yhteistyössä toiminnan ja vietinnän kanssa
- Sähköiset ajanavarausten jatkuva markkinoiniti suunniteltiin osana digi-kanavien jatkuvaa viestintäsuunnitelmaa yhteistyössä viestinnän kanssa.
- Markkinointia on juurrutettu hyvinvointialueella.
Perusterveydenhuollon asiakasryhmä on melko laaja käsite, ja osassa sähköisissä ajanvarauksissa on voitu ottaa huomioon monta eri asiakasryhmää. Ajanvarausmahdollisuuksia laajennettiin muun muassa kausirokote-aikoihin, jotka kattaa ison asiakasryhmän. Alueilla, joilla sähköinen ajanvaraus oli ollut jo käytössä, pystyttiin toteamaan että asiakkaat mielellään varaavat rokoteaikoja verkosta.
Erityisiä kohderyhmiä olivat esimerkiksi diabetespotilaat, joille kehitettiin koko alueen kattava mahdollisuus varata puhelinaikoja diabeteshoitajalle. Tämä kehitettiin helpottamaan kohderyhmän ohjautumista oikealle hoitajalle.
Lastennneuvolan vuositarkastuksien ajanvaraus laajennettiin koko alueen kattavaksi.
Ehkäisyneuvolan kohderyhmä on suureksi osaksi nuoria ja työikäisiä, joille sähköinen asiointi on luontevaa. Tätä kohderyhmää ajatellen kehitettiin sähköistä ajanvarausta ehkäisyneuvolan käynteihin.
Opiskelu- ja kouluterveydenhuolto, kuntoutus ja suun terveydenhuolto olivat palveluita, joiden tarpeita arvioitiin ja asetettiin tavoiteitta yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönottoprojektia varten.