Pilke®-ryhmätoiminta päihteitä haitallisesti käyttäville ikääntyneille

Vertaistuellinen Pilke®-ryhmätoiminta on suunnattu päihteitä haitallisesti käyttäville tai käyttäneille ikääntyneille. Toimintaa ohjaa kaksi Pilke®-ohjaajakoulutuksen käynyttä ohjaajaa. Ryhmät kokoontuvat viikoittain ja sinne voi tulla sellaisena kuin on - myös päihtyneenä.

Toimintaympäristö **

Ikääntyneiden määrä jatkaa vakaasti kasvuaan Suomessa sekä absoluuttisesti että suhteessa muuhun väestöön. Samaa vauhtia ikääntyneiden – sekä miesten että naisten – alkoholinkäyttö arkipäiväistyy. Tämän päivän seitsemänkymppiset eli sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat tottuneet käyttämään alkoholia nuoresta aikuisuudestaan saakka vapaammin kuin heitä edeltäneet sukupolvet – onhan alkoholin saatavuus lisääntynyt merkittävästi heidän elinaikanaan. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pilke-toiminta on syntynyt Helsingin Diakonissalaitoksella vuonna 2002, ja sitä on kehitetty HDL:ssa Sininauhaliiton "Liika on aina liikaa - ikääntyminen ja alkoholi" -hankkeen osahankkeena vuosina 2005-2011. Vuodesta 2012 Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö on jatkanut Pilke-toiminnan kehittämistä ja levittämistä uusille paikkakunnille muun muassa Pilke-ohjaajakoulutuksia järjestäen. Sininauhaliitto on omistanut Pilkkeen tavaramerkin vuodesta 2019.

Pilkettä elämään -projektin (2020-2022) tavoitteena on levittää ja juurruttaa Pilke-toimintaa ympäri Suomea. Projektin tavoitteena on lisätä Pilke-toiminnassa mukana olevien ikääntyneiden yhteisöllistä osallisuutta, vähentää päihdehaittoja ja vahvistaa arjenhallintaa. Projektikauden aikana koulutetaan Pilke-ohjaajia ja Pilke-kouluttajia ympäri Suomea.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Työskentelemme sen eteen, että päihteidenkäytön kanssa kamppailevien ikääntyneiden ihmisten osallisuus lisääntyy, päihdehaitat vähenevät ja arjenhallinta vahvistuu.

Tavoiteltu muutos

Päihdeongelmista kärsivien ikääntyneiden yhteisöllinen osallisuus lisääntyy,
päihdehaitat vähenevät ja arjenhallinta vahvistuu.

Pilke-toiminnan tunnettuus kuntien vanhus/- ja päihdepalveluissa kasvaa. Julkisen
sektorin toimijat (kunnat, kuntayhtymät, maakunnat) tunnistavat ja ymmärtävät
tarpeen Pilke-toiminnalle omalla alueellaan ja osaavat räätälöidä sille paikan
paikallisessa/ alueellisessa palvelujärjestelmässä.

Pilke-toiminta juurtuu osaksi julkisen sektorin palvelujärjestelmää siten, että eri
puolilla maata julkisilla toimijoilla on valmiudet kouluttaa ja käynnistää Pilke-toimintaa.

Toteutussuunnitelma

Vahvistamme Pilke-ohjaajakoulutusten kautta ammattilaisten osaamista ja valmiuksia käynnistää Pilke-toimintaa ja perustaa uusia Pilke-ryhmiä. Näin yhä useampi päihteitä haitallisesti käyttävä ikääntynyt pääsee Pilke-toiminnan piiriin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Ikääntyneiden päihteidenkäyttö ja päihdeongelmat sekä -haitat ovat lisääntyneet,
mistä syystä heillä ilmenee arjenhallinnan ja osallisuuden haasteita, kuten
palveluiden ulkopuolelle jäämistä ja yksinäisyyttä. Päihdeongelmista kärsiville
ikääntyneille ei ole mitään vastaavaa palvelua tarjolla, mikä on muodostanut
palvelujärjestelmään aukon kyseisen kohderyhmän osalta valtaosassa Suomea.

Ratkaisun perusidea **

Vertaistuellinen Pilke-ryhmätoiminta on suunnattu päihteitä haitallisesti käyttäville tai käyttäneille ikääntyneille. Toimintaa ohjaa kaksi Pilke®-ohjaajakoulutuksen käynyttä ohjaajaa. Ryhmät kokoontuvat viikoittain ja sinne voi tulla sellaisena kuin on - myös päihtyneenä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Pilkettä elämään -projektin tavoitteena on juurruttaa ja levittää Pilke-toiminta osaksi julkisen sektorin palvelujärjestelmää siten, että eri puolilla maata julkisilla toimijoilla on valmiudet kouluttaa ja käynnistää Pilketoimintaa.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Pilke-toiminta on vertaistuellista, ammatillisesti ohjattua ryhmätoimintaa ikääntyneille (+60-vuotiaille), joilla on tai on ollut päihdeongelmia. Pilke-toiminta soveltuu hyvin eri toimintaympäristöihin, niin isoille kuin pienemmillekin paikkakunnille haja-asutusalueita lukuunottamatta.

Pilkettä elämään -projektin (2020-2022) puitteissa järjestämme maksuttomia Pilke-ohjaajakoulutuksia. Koulutuksen käyneet Pilke-ohjaajat voivat käynnistää ja ylläpitää Pilke-toimintaa omalla paikkakunnallaan.

Ryhmien ylläpidosta ja siihen vaadittavista resursseista vastaa toiminnan järjestävä taho, kuten kunta /-yhtymä, seurakunta, järjestö tai nämä toimijat yhteistyössä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Pilke-toiminta on vaikuttavaa ja kustannustehokasta, matalan kynnyksen vertaistuellista ryhmätoimintaa. 

Pilke-toiminnan etuja:

• Ikääntyneiden haitallinen päihteidenkäyttö vähenee.

• Ikäihmisen osallisuus lisääntyy, yksinäisyys lievittyy ja arjenhallinta vahvistuu.

• Vahvistunut arjenhallinta mahdollistaa kotona asumisen pidempään.