Pirkanmaan hyvinvointialueen asukkaan sote-digituen malli

Pirkanmaan hyvinvointialueen asukkaan digitukea kehitetään ja tarjotaan tiiviissä yhteistyössä muiden toimijoiden, kuten kuntien, Kelan ja järjestöjen kanssa. Ammattilaisen digituki on kuvattu omana mallinaan.

Toimintaympäristö

Yhteiskunta ja erilaiset palvelut digitalisoituvat vauhdilla niin myös julkiset sote-palvelut. Digitukea tarvitaan digiosallisuuden ja digiesteettömyyden lisäämiseksi sekä vahvistamiseksi. Viranomaispalveluissa on oltava myös niihin tarvittava käytön tuki. 

Pirkanmaa on maantieteellisesti laaja alue, jossa digitaaliset asiointikanavat mahdollistavat yhdenvertaisen asioinnin paikasta riippumatta. Digikyvykkäät pärjäävät asioinnissa itse. Tarjoamalla monen tasoista sote-digitukea erilaisiin tuentarpeisiin, mahdollistetaan yhä useamman digiasiointi. Kun digikyvykkäät ja digi-innokkaat ohjautuvat sähköisiin kanaviin, vapautetaan henkilöstön resurssia kohtaamaan heidät, jotka haluavat tai tarvitsevat muun kuin digitaalisen palvelun.

Asukkaiden rohkaisua ja osaamisen lisäämistä sähköisten palveluiden käyttöön tarvitaan ja mallin on tarkoitus tuoda sote-digituki sinne, missä asukkaat muutoinkin asioivat. Sen takia on tärkeää luoda hyvä yhteistyön verkosto, jotta sote-palveluiden digitukea voidaan tarjota paitsi hyvinvointialueen toimesta, myös osana muuta digitukea erilaisten toimijoiden digitukipisteillä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Digitukea on annettu eri toimijoiden toimesta jo vuosikymmeniä, mutta sotedigituki on vieraampaa. Sote-digituessa korostuu sensitiivisyys, eettisyys ja tietoturva poiketen muusta yleisemmästä digituesta. Pirkanmaan hyvinvointialueella pyritään siihen, että sote-digituki viedään sinne, missä asukkaat ovat jo tottuneet asioimaan. 

Pirkanmaa on laaja alue, jossa 23 kunnan erilaiset sote-toimijat yhdistyivät hyvinvointialueeksi tuoden mukanaan erilaiset digituen toimintamallit. Lisäksi Pirkanmaalla toimii valtava määrä erilaisia järjestöjä, jotka ovat antaneet digitukea osana omaa toimintaansa. Nykytilanne on digituen näkökulmasta hyvin pirstaleinen. Viemällä sote-digituki mahdollisuuksien mukaan osaksi jo olemassa olevaa verkostoa, helpotetaan sen löytämistä ja saamista ja tarjotaan yhdenvertaisempi mahdollisuus sote-digitukeen jokaiselle pirkanmaalaiselle.

Digituen malli on sidottu tiiviisti osaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen strategisia kärkiteemoja.

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat kaikki pirkanmaalaiset. Asiakkaiden ja eri toimijoiden kokemuksia on kysytty ja kerätty monessa eri mallin kehittämisen vaiheessa. Mallia on esitelty erilaisissa tilaisuuksissa Pirkanmaan hyvinvointialueen toimijoille. Pirkanmaan hyvinvointialueen eri toimielimet ovat saaneet kommentoida digituen kokonaisuutta. Mallia on muokattu näiden toimijoiden kommenttien pohjalta.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin perusajatus on kuvata minkälaista digitukea asukkaiden tulisi saada ja kenen toimesta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Mallista kertominen mahdollisimman laajasti erilaisissa asukas- ja ammattilaistilaisuuksissa
  • Yhteistyötahojen löytyminen (mm. kunnat, järjestöt, uskonnolliset yhteisöt, vapaaehtoiset) kattavan verkoston luomiseksi. Tähän keskeistä juuri eri tilaisuuksissa puhuminen, jotta tieto leviää mahdollisimman laajasti
  • Jatkuva yhteistyön ylläpitäminen
Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallia voi hyödyntää sellaisenaan muillakin hyvinvointialueella. Mallin juurruttaminen ja ylläpitäminen vaatii yhden tai muutaman koordinaattorin, jotka ylläpivät verkostoa.