Pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit yhtenäistettiin pitkäaikaiskontrollien hoitopolkujen kehittämisen ensimmäisessä vaiheessa.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit toteutetaan eri tavoilla sairauden mukaan. Hoitopolkuja käytetään Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen terveysasemapalveluissa, kaikilla alueen terveysasemilla, sekä HyVä-digissä. Määräaikaiskontrolli toteutetaan sairaudesta riippuen joko hyvinvointialueen digitaalisen sote-keskuksen HyVä-digin chatin kautta, puhelimitse tai fyysisellä käynnillä terveysasemalla. Määräaikaiskontrollien yhtenäisten ohjeiden kohderyhmänä ovat ne hyvinvointialueen asukkaat, joilla on todettu pitkäaikaissairaus.
Hoitopolkuja oli kehittämässä terveysasemapalveluiden palveluvastaavat sekä ylilääkärit, täydennettynä muutamalla kliinisen työn asiantuntijalla.
Työ aloitettiin kokoamalla paikalliset ohjeet ja koostamalla niistä tiivistelmä, sekä vertaamalla tätä Käypähoitosuosituksiin. Esiin nostettiin erityisesti toisistaan poikkeavat kohdat, jotka käsiteltiin työryhmän kesken. Viimeisessä kokouksessa käytiin läpi koostetut määräaikaiskontrollit, tehtiin tarvittavat muutokset, ja hyväksyttiin tämä.
Lopuksi yhtenäistetty määräaikaiskontrollien sisältö esiteltiin hoitotyön johtajalle sekä johtavalle lääkärille.
Kommentteja otettiin vastaan, ja kerätään edelleen koko terveysasemapalveluiden henkilökunnalta.
Pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollien, ja jatkossa koko hoitopolkujen yhtenäistämisen tavoitteena on tarjota johdonmukaisia ja korkealaatuisia palveluita kaikille hyvinvointialueen asiakkaille, tunnistaa riskiryhmässä olevat asukkaat, nopeuttaa hoitoon pääsyä, ja jarruttaa sairauden etenemistä sekä ennaltaehkäistä ja hidastaa komplikaatioiden syntymistä.
Osana määräaikaiskontrollien yhtenäistämisen jalkauttamista hyvinvointialueen verkkosivuilla julkaistiin määräaikaiskontrollien osio.
Lisäksi kaikkien terveysasemien sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille pidettiin kolme kahden tunnin koulutusta: sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, sekä keuhkosairaudet ja muut (ml. prediabetes, raskausdiabeteksen jälkiseuranta, lihavuusleikatun jälkiseuranta, masennus). Koulutuksessa käsiteltiin perustietoa sairaudesta sekä uudet alueelliset ohjeet. Koulutuksen toteutettiin läsnäolokoulutuksina hybridimahdollisuudella kaikilla neljällä isoimmalla terveysasemalla, ja ne ovat myös nauhoitettuna hyvinvointialueen intrassa. Koulutusten tavoitteena oli yhtenäistää ja kehittää alueen terveysasemapalveluiden hoitajien osaamista pitkäaikaissairauksien hoidossa, sekä esitellä yhtenäistetyt määräaikaiskontrollien sisällöt.
Lääke- ja hoitotieteen jatkuvasti kehittyessä tarkoituksena on luoda alati kehittyvät ja päivittyvät hoitopolut, jotka seuraavat tutkittua tietoa ja erityisesti Käypähoitosuositusten päivityksiä.
Kommentteja yhtenäistetyistä määräaikaiskontrolleista kerätään jatkuvasti koko terveysasemapalveluiden henkilökunnalta.
Määräaikaiskontrollien yhtenäisten ohjeiden kohderyhmänä ovat ne hyvinvointialueen asukkaat, joilla on todettu pitkäaikaissairaus.
Kohderyhmänä ovat myös terveysasemapalveluiden hoitotyötä tekevä henkilöstö, joka hyödyntää yhtenäistettyjä ohjeita päivittäisen työnsä tukena.
Osana määräaikaiskontrollien yhtenäistämistä luotiin myös asukkaille näkyvät määräaikaiskontrollien sivut hyvinvointialueen verkkosivuille. Ennen verkkosivujen julkaisua kerättiin asiakasraati arvioimaan sivuja. Raati koostui noin neljästäkymmenestä omaishoitajista, jotka olivat aiemman kyselyn yhteydessä osoittaneet mielenkiintonsa kehittää hyvinvointialueen toimintaa. Kysely toteutettiin sähköpostitse lähetettävällä kyselyllä. Asiakasraati arvioi sivustoa ja antoi arvokasta palautetta, jonka perusteella parannettiin käyttäjäystävällisyyttä. Asiakasraadin antama arvosana ”Voisin käyttää verkkosivua” -väittämästä oli 4,3 viidestä.