Pohteen Digitaaliset palvelut-sivusto
Verkkosivusto, joka kokoaa yhteen asukkaan käytössä olevat hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta tukevat tietosisällöt, itsehoidon palvelut sekä sähköisen asioinnin kanavat.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue eli Pohde on maantieteellisesti laaja-alue. Pohteeseen kuuluu 30 kuntaa ja noin 416 500 asukasta ja se työllistää yli 18 000 henkilöä. Alueella toimii yli 7000 järjestöä ja yhdistystä sekä yli 50 seurakuntaa ja muita uskonnollisia yhteisöjä. Edellä mainitut tekijät on tärkeä ottaa huomioon hahmottaakseen kehittämistyön toimintaympäristön mahdollisuudet, laajuuden ja moninaiset toimintamallit.
Väestörakenne ja sen kehitys vaikuttavat olennaisesti kehittämistyöhön. Pohteen hyvinvointialueen väestö ikääntyy ja Kansallisen terveysindeksin (THL) mukaan Pohde on sairastavuus- ja työkyvyttömyysindeksiltään Suomen kolmanneksi heikoimmassa asemassa. Hallitusohjelmassa ja Pohteen strategiassa korostuu asukkaiden itsenäinen ja omaehtoinen hyvinvoinnin edistäminen. Pohteen strategian painopisteiksi on nostettu muun muassa yksilö- ja ihmislähtöisyys, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, ennaltaehkäisy sekä digitalisaation hyödyntäminen. Näiden painopisteiden toteutumista voidaan edistää kehittämällä ja käyttöönottamalla hyvinvoinnin edistämisen monialaisten palvelujen yhtenäinen digitaalinen alusta.
Digitaalisten palveluiden sivustolta löytyy helposti hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut sekä sähköiset asiointikanavat. Sivusto tukee Pohteen hyvinvointialueen asukkaita sekä ammattilaisia jokapäiväisessä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Digitaalisten palveluiden sivuston avulla terveyttä edistävät tietosisällöt ja palvelut saavat lisää näkyvyyttä ja tulevat asukkaille helpommin löydettäviksi.
Sivusto on tarkoitettu kaikille Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaille. Sivuston hakutoiminnossa hakua voi suodattaa kohderyhmien mukaan. Kohderyhmiksi ovat määräytyneet nuoret, ikäihmiset, työikäiset, lapsiperheet ja vammaiset. Sivustolle on kerätty kohderyhmien mukaisesti kohdennettua sisältöä. Hyvinvointialueen asukkaita on osallistettu kehittämistyöhön testaus- ja arviointitilaisuuksien muodossa. Lisäksi asukkaiden kehittämisehdotuksia ja palautetta on kerätty sivuston palautelomakkeen kautta.