POSOTE20: Digihoitopolun käyttöönotto hyvinvointivointialueella
Tavoitteena on kuvata Pohjois-Savon hyvinvointialueella Terveyskylän digihoitopolkujen käyttöönottomalli. Toimintamalli on muodostettu valtimotaudin ja diabeteksen digihoitopolkujen kehittämisen ja laajennuksen kautta.
Pohjois-Savon hyvinvointialue vastaa yli 248 000 pohjoissavolaisen sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen palveluista. Työntekijöitä Pohjois-Savon hyvinvointialueella on yhteensä noin 12 200.
Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen kuuluva Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) tarjoaa erikoissairaanhoitoa myös maakunnan ulkopuolelta tuleville potilaille. KYS vastaa noin miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidosta Itä- ja Keski-Suomessa. Pohjois-Savon hyvinvointialue muodostuu 19 kunnan sote- ja pelastuspalveluista.
Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on järjestää kaikille alueen asukkaille laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja yhdenvertaisesti. Tavoitteena on myös kaventaa väestön hyvinvointi- ja terveyseroja.
Pohjois-Savossa, kuten kaikkialla Suomessa, väestö ikääntyy ja tarvitsee aiempaa enemmän palveluja. Samaan aikaan syntyvyys laskee ja huoltosuhde muuttuu. Hyvinvointialueiden perustamisella vastataan näihin yhteiskunnan muutoksiin. Suuremmalla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjällä on parempi mahdollisuus turvata sekä yhdenvertainen palvelujen saatavuus että toiminnan ja hallinnon tehokkuus.
Diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet ovat merkittäviä sairausryhmiä erityisesti Pohjois-Savossa. Valtimotaudin digihoitopolku sekä vuonna 2022 koekäyttöön otettu yhteiskäyttöinen diabeteksen digihoitopolku ovat osa Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa toteutettavaa sote-palveluiden digitalisaatiota. Digitaalisilla palveluilla voidaan edistää muun muassa potilaiden hoidon saatavuutta ja oikea-aikaisuutta sekä parantaa omahoitovalmiuksia ja sujuvoittaa asiointia.
Projektipäällikön ja kahden hankekoordinaattorin lisäksi kehittäjähoitajia ja lääkäreitä on mukana koko hyvinvointialueelta. Kehittäjähoitajia on toista kymmentä, joista osa toimii vain hankkeessa ja osa toimii hanketyön ohella omassa toimessaan sairaanhoitajana/ terveydenhoitajana, muutamia lääkäreitä on mukana osa-aikaisesti oman työn ohella.
Diabeteksen ja valtimotaudin digihoitopolut ovat tarkoitettu Pohjois-Savon hyvinvointialueen terveydenhuollon asiakkaille.
Asiakasymmärrystä on kerätty perustamalla asiakasraati, johon on kutsuttu erityistason diabeteksen ja sepelvaltimotaudin digihoitopolkua käyttäviä potilaita. Asiakasraati on kokoontunut säännöllisesti ja raadin näkemyksiä ja kokemuksia on hyödynnetty digihoitopolkujen kehityksessä. Lisäksi käytössä olevilta digihoitopoluilta on kerätty asiakaspalautetta systemaattisesti.
Yhdessä työpajassa idoitiin sarjakuva/ kuvakäsikirjoitusmenetelmää apuna käyttäen valtimotautipotilaan digihoitopolkua. Eri ryhmät käyttivät erilaisia menetelmiä, osa piirsivät sarjakuvan osa leikkasi lehdestä kuvia tarinaan. Esiteltiin yhteisesti erilaisia valtimotautipotilaiden polkuja.