Tavoitteena on:
- Kehittää asiakasryhmän palvelunlaatua, vaikuttavuutta ja asiakaskokemusta
- Tukea kotihoidon mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kotona selviytymistä
- Tunnistaa asiakasryhmän hoitoon osallistuvat toimijat
- Luoda ja pilotoida kotihoidon mielenterveys- ja päihdekuntoutujien keskitetty tiimimalli
- Parantaa kotihoidon ammattilaisten osaamista ja työhyvinvointia
- Kehittää palveluita asiakkaiden kokemuksia ja kokemusasiantuntijoita sekä ammattilaisten kokemuksia hyödyntäen
Aluksi perustettiin monialainen projektiryhmä kotihoidon, palveluohjauksen ja erityisasumispalveluiden ammattilaisista. Keskustelimme mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kotihoidon palveluista ja niiden toimivuudesta. Tavoitteena oli parantaa kotihoidon mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asiakaskokemusta, hoidon vaikuttavuutta, lisätä henkilökunnan osaamista ja työhyvinvointia sekä luoda uudenlainen toimintamalli kotihoidon mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.
Projektiryhmään liittyi mukaan kaksi koulutettua kokemusasiantuntijaa asiakasymmärrystä lisäämään. Kokemusasiantuntijat toivat esiin omakohtaista kokemusta palveluissa ja laaja-alaista näkemystä mielenterveys- ja päihdehaasteista, niistä toipumisessa sekä kotiin annettavien palveluiden tärkeydestä. Kokemusasiantuntijoiden mukanaolo lisäsi sote-ammattilaisten ymmärrystä muun muassa mielenterveys- ja päihdehäiriöistä, asiakkaiden yksilöllisyyden huomioimisesta, voimavaralähtöisestä työskentelystä sekä eri toimijoiden hyödyntämisestä kuntoutuksessa.
Asiakasnäkökulman lisäämiseksi ja vahvistamiseksi toteutimme myös asiakas- ja henkilöstöhaastattelut syys-lokakuussa 2022. Haastatteluihin osallistui säännöllisen kotihoidon mielenterveys- ja päihdekuntoutujia sekä henkilökuntaa kotihoidosta, kotihoidon tukipalveluista, palveluohjauksesta sekä lääkäripalveluista. Haastatteluista saimme paljon tietoa palveluiden tämänhetkisestä tilanteesta, toimivuudesta ja kehittämisalueista.
Uutta toimintamallia työstettiin palvelumuotoilun keinoin kotihoidon nykytilaselvityksen ja haastattelujen pohjalta tunnistettujen kehittämiskohtien mukaisesti. Kehittämistyön tuloksena Pohjois-Savon hyvinvointialueella, ikääntyneiden palveluiden kotiin annettavissa palveluissa kokeiltiin uutta toimintamallia, keskitettyä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien keskistettyä tiimiä (miepä-tiimi), keskisen alueen kantakaupungin kotihoidon kuntouttavalle arviointijaksolle tuleville mielenterveys- ja päihdeasiakkaille. Kokeilu toteutettiin 20.2.2023-31.12.2023 välisenä aikana. Lisäksi kokeiltiin konsultoivaa toimintamallia kotihoidon tiimien tueksi 16.10.2023-30.11.2023 sekä puhelintuntia asiakkaille ja heidän omaisilleen 23.10.2023-30.11.2023.
Miepä-tiimi on osa kotiuttavaa ja kuntouttavaa arviointiyksikköä ja siinä työskentelee sairaanhoitaja sekä kolme lähihoitajaa. Mielenterveys- ja päihdeosaamista keskitetään ja kohdennetaan alkuvaiheen arviontiin ja tukeen, jotta voidaan tukea asiakasta, kartoittaa hänen voimavarojaan ja toimintakykyään, hyödyntää eri toimijoita sekä siirtää raskaampien palveluiden tarvetta. Kokeilun tavoitteena oli hyödyntää kuntouttavaa arviointijaksoa mielenterveys- ja päihdeasiakkaan yksilöllisistä tarpeista lähtevään, asiakkaan voimavaroja ja toimintakykyä tukevaan työskentelyyn. Kuntouttavan arviointijakson aikana suunniteltiin asiakkaan toimintakykyä ja tarvetta vastaavat palvelut sekä tukitoimet.
Palvelumuotoilua hyödynnettiin myös konsultoivan toimintamallin kehittämisessä. Palvelumuotoilu-prosessi toteutettiin 08/23-09/23 välillä asiakas- ja henkilöstökyselyihin perustuen. Kokeilun aikana pilotoitiin myös Secapp-turvajärjestelmä (yksityöskentelyn turvallisuus) 08/2023-10/2023 sekä CMH-RAI-toimintakyvyn arviointijärjestelmä 02/2023 alkaen.