POSOTE20: Pohjois-Savon perhekeskustoimintasuunnitelma

Pohjois-Savon perhekeskustoimintamalli perustuu THL:n perhekeskustoimintamalliin.  Pohjois-Savossa mallin työstämisessä on hyödynnetty Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittäjien osaamista. 

Toimintaympäristö

Pohjois-Savo koostuu 19 kunnasta ja hyvinvointialueen toimintaa toteutetaan viidellä palvelualueella. Jokaisella palvelualueella toimii oma perhekeskus ja sen verkosto, joka koostuu hyvinvointialueen, kuntien, järjestön ja seurakunnan lapsiperhetyötä tekevistä ammattilaisista. Vuonna 2022 (31.12.2022) Pohjois-Savon väkiluku oli 247 689 henkilöä, joista alle 13-vuotiaita 29 384 ja 13–18-vuotiaita 15 737.

Perhekeskus on verkostomaisesti toimiva palvelukokonaisuus, se ei välttämättä ole kiinteä rakennus. Perhekeskus tarjoaa lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä sekä perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistäviä varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palveluita. Perhekeskuksen palvelukokonaisuudella on yhteiset tavoitteet, yhteinen viitekehys, arvopohja ja yhdessä sovitut toimintatavat.

 

Liitteet
Kuva
Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelualueet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pohjoissavolaisittain mallin työstämisessä on hyödynnetty Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittäjien osaamista. Tämä sivu päivittyy suunnitelmalla, sitten kun se on poliittisesti vahvistettu. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Perhekeskustoimintamallin tarkoitus on 

  • yhtenäistää perhekeskuksen määrittelyä ja kehittämistyötä hyvinvointialueilla
  • edistää lasten ja perheiden yhdenvertaisuuden toteutumista eri puolilla maata 
  • varmistaa perhekeskustoiminnan tavoitteiden toteutuminen ja 
  • tarjota kehys arvioinnille
Toteutussuunnitelma

Perhekeskustoiminnasta teetetyn kyselyn (kesä 2021) perusteella kunnat toivoivat tukea perhekeskuskehittämiseen ja perhekeskustoimintasuunnitelman tekemiseen liittyen. Toimintasuunnitelmien tekoon toivottiin sparrausta ja työpajoja. Palautteen perusteella suunniteltiin “Perhekeskustoimintasuunnitelma kunnassa” –infotilaisuudet ja niiden jälkeen aloitettiin keväällä 2022 yhteistyö kuntien kanssa. Tätä työtä jatkettiin hankkeen II-vaiheessa. Lisäksi hankkeesta lähdettiin koordinoimaan hyvinvointialuetasoista perhekeskustoimintasuunnitelmaa. Tässä alkuun tehtiin tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen perhekeskuksen valmistelun kanssa ja hyvinvointialueen aloittaessa jatkettiin tiivistä yhteistyötä perhekeskuksen alue-esihenkilöiden kanssa. Tämä työryhmätyöskentely sai hyvää palautetta. 

Perhekeskustoimijoita ja -verkostoa perhekeskustoimintasuunnitelmaan liittyvään työskentelyyn otettiin mukaan eri toimintoihin liittyen muissa tapaamisissa ja työryhmissä. Perhekeskustoimintasuunnitelma työskentely tapahtui hyvinvointialueen organisoitumisen kanssa yhtä aikaa, se varsin vaikutti omalta osalta siihen työskentelyyn, että teimme tiiviisti työtä hva:n toimijoiden kanssa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat Pohjois-Savon hyvinvointialueen lapset, nuoret ja perheet sekä perhekeskuksen että perhekeskusverkoston ammattilaiset ja johto.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen osallisuussalkun mukaisesti on perhekeskustoimintaan määritetty nuorten ja perheiden osallisuuden kanavat. Perheiden osallisuussuunnitelma päivittyy ensimmäisten toimintavuosien aikana.

Ratkaisun perusidea

Perhekeskus on yhteensovitettu monialainen palveluverkosto, joka toimii ja jota johdetaan kokonaisuutena. Monialaisessa yhteistyössä tuotetussa perhekeskustoimintasuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet ja rakenteet perhekeskusten tehtävien, toiminnan ja johtamisen toteuttamiseksi hyvinvointialueella. Perustana suunnitelmalle on ymmärrys nykytilasta ja kehittämistarpeista.  

Toimintasuunnitelmassa kuvataan verkoston yhteinen toiminta ja sen johtaminen. Toimintasuunnitelma linjaa eri toimijoiden yhteistä työtä perhekeskustoimintamallin käyttöön ottamiseksi kansallisten linjausten suuntaisesti. Toimintasuunnitelmassa kuvataan perhekeskuksen yhteiset toimintatavat ja käytännöt sekä siten varmistetaan yhdenmukainen toiminta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskustoimintasuunnitelmatyötä tehtiin yhteistyössä kehittäjien, hyvinvointialueen valmistelun, perhekeskuksen johtajien kanssa sekä siihen liittyviä aiheita käsiteltiin työryhmissä, verkostotapaamisissa ja tilaisuuksissa. 

Perhekeskuksen toimintasuunnitelma tukee Pohjois-Savon perhekeskusten jatkokehittämisessä, johtamisessa ja päätöksenteossa. 

Liitteet
Kuva
Pohjois-Savon perhekeskustoimintasuunnitelman osa-alueet eli rakenne
Vinkit toimintamallin soveltajille

Perhekeskustoimintasuunnitelman tuottamisen aikana opittua:

  • Tiivis yhteistyö perhekeskuksen johdon ja esihenkilöiden kanssa on toimintasuunnitelman tuottamisessa ensiarvoisen tärkeää
  • Perhekeskustoimintasuunnitelman tekeminen etenee prosessina. Tätä edesauttaa säännölliset ja sovitut tapaamiset työryhmän kanssa
  • Yhteiset tapaamiset ja tilaisuudet sitouttavat perhekeskusverkoston toimijoita perhekeskustoiminnan sisältöihin
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pohjois-Savon perhekeskustoiminnan kehittämisen, ylläpitämisen ja johtamisen tueksi on tuotettu perhekeskustoimintasuunnitelma " Yhdessä olemme enemmän" THL:n linjausten mukaisesti. Toimintasuunnitelma on laadittu vuosille 2023-2025.

Liitteenä vuoden 2024 alussa hyväksytty

Perhekeskustoimintasuunnitelma  (https://pshva.oncloudos.com/kokous/2024360-6-90736.PDF) sekä liite Perhekeskusmenetelmien käyttöönoton suunnitelma, joka sisältää myös Lasten, nuorten ja perheiden kohtaamispaikat Pohjois-Savossa (https://pshva.oncloudos.com/kokous/2024360-6-89466.PDF)