POSOTE20: Ravitsemuksen ja suun terveyden arviointi kotihoidossa
Toiminnassa on tarkoitus tunnistaa kotihoidon asiakkaan suunterveyden ongelmat ja ravitsemustila kotikäynneillä, joita toteuttavat lähihoitaja ja suuhygienisti työparityöskentelynä.
Kotihoidon asiakkailla suun terveydenhoito jää usein huomioimatta. Ongelmat suunterveydessä voivat lisätä myös vajaaravitsemuksen riskiä. Ravitsemuksen ja suunterveyden ongelmien ja riskien varhaisen toteamisen ja omahoidon ohjauksen avulla parannetaan asiakkaiden yleisterveydentilaa, toimintakykyä ja elämänlaatua. Lisäksi estetään oikea-aikaisen hoidon viivästymistä sekä pienennetään suun tulehduksista aiheutuvien sairauksien hoidon kustannuksia.
Kehitystyötä suuntaamassa on työryhmä, jossa toimivat kotihoidonpäällikkö, hammaslääkäri, suuhygienisti, lähihoitaja, ravitsemusterapeutti ja hankesuunnittelija. Kokeiltavaa toimintaa suunniteltaessa on haettu tietoa aiemmin tehdyistä kokeiluista. Kokeilussa hyödynnetään Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan LENTO-tutkimushankkeen tuottamia suunhoidon ja ravitsemuksen arvioinnin työvälineitä ikääntyneille sekä juurrutetaan vajaaravitsemuksen ehkäisemisen ja hoidon toimintamallia.
Kehittämistyössä tuotetaan ravitsemuksen ja suunterveyden arvioinnin ja ohjaamisen malli kotihoidon asiakkaille. Toimintamallin avulla pyritään tunnistamaan suunterveyden ongelmat ja mahdollinen vajaaravitsemustila varhaisemmin. Pilotissa vahvistetaan myös kotihoidon henkilöstön osaamista ravitsemustilan arvioinnissa ja suunterveyden omahoidon ohjaamisessa ja riskien tunnistamisessa.
Ennen pilottia todettiin, että kotihoidon asiakkaiden hammashoitokäynnit jäivät usein toteutumatta; vain 23 % Siilinjärven kotihoidon säännöllisistä asiakkaista oli kunnallisen hammashoidon säännöllisen kutsujärjestelmän piirissä. Kotihoidon asiakkaiden aliravitsemuksen hoitamiseen aiemmin luotu toimintamalli ei ollut käytössä, minkä vuoksi tarvittiin jatkokehittämistä toimintamallin parempaan käyttöönottoon ja vakiinnuttamiseen. MNA (Mini Nutritional Assessment) -testin perusteella Siilinjärven säännöllisistä kotihoidon asiakkaista normaali ravitsemustila oli vain 28 %:lla, joten huomion kiinnittäminen asiakkaiden ravitsemushoitoon oli perusteltua.
Toiminnan pilotointi toteutetaan Siilinjärven sosiaali- ja terveyspalveluissa huhti-marraskuun 2022 aikana. Kohderyhmänä ovat Siilinjärven säännöllisiä kotihoidon palveluja saavat asiakkaat. Toiminnan lähtökohtana on tuottaa palvelu asiakkaan kotiin, jolloin palvelu on saavutettava asiakkaalle. Toteutettavista kotikäynneistä pyydetään palautetta asiakkailta ja heidän omaisiltaan suullisesti ja mahdollisuuksien mukaan kirjallisesti. Kehittämistyössä tehdään tiivistä yhteistyötä kotihoidon henkilöstön kanssa, jolloin mallia pystytään muokkaamaan parhaiten kotihoidon toimintaan sopivaksi. Toimintaa kehitetään jatkuvasti palautteiden perusteella.