Toimintamallin voi ottaa käyttöön mikä tahansa kuntaorganisaatio. Seuraavassa esitellään miten projektitaitelijan hankkiminen käytännössä etenee.
1. Tarve
Projektitaiteilija vastaa kunnassa ilmenneeseen tarpeeseen tai kehittämishaasteeseen taiteen keinoin. Projektitaiteilija työskentelee käyttäjälähtöisesti kuntalaisten ja yksiköiden asukkaiden kanssa tuoden virkistävää ajattelua sekä pehmeitä arvoja säädeltyyn toimintaan. Tilaajan tulee siis etukäteen pohtia yksi käyttäjäryhmä, jonka ajatuksia tarvitaan, ja sopia asiasta valitun yksikön kanssa.
2. Kilpailutus
Projektitaiteilijan hankkiminen on ketterää, koska se ei vaadi raskasta rekrytointiprosessia. Helpointa on tehdä käänteinen kilpailutus, jossa tilaaja asettaa hinnan ja tarjouksen jättäjä kertoo mitä sillä saa. Tärkeintä on määritellä ongelma, johon ratkaisua haetaan, taideprojektin budjetti sekä ajateltujen kokoontumisten määrä. Koska jokaisessa taiteenalassa on omat vahvuutensa, suositus on, että tarjouspyyntö avataan kaikkien taiteenalojen edustajille. Jätetty idea ratkaisee.
Suositus:
- 6 kokoontumista
- korvaus 3 500 € + alv sisältäen matkakulut
- materiaali- ja välinekorvaus max. 500 €
Tarjouspyyntö kannattaa lähettää tunnettujen taiteilijoiden lisäksi lähialueiden taideseuroille, osuuskunnille ja paikallisten verkostojen ylläpitäjille, kuten kuntien vapaa-ajan toimelle, kulttuuritoimelle sekä alueelliselle Taikelle. Nämä levittävät erikseen pyydettäessä viestiä omille verkostoilleen. Mikäli tarjouspyyntöön halutaan kattavasti vastauksia, kannattaa haku julkaista nettisivuilla, missä ei tarvita sisäänkirjautumisia. Valmiit kilpailutusalustat on luotu suuria hankintoja varten ja ovat pienille hankinnoille raskaita kokoonsa nähden.
3. Valinta
Valintatilanteessa tarjousten joukosta nousee yleensä heti tilanteeseen sopivin vaihtoehto. Joskus tulee kuitenkin vaikeus valita kahden tarjoajan välillä. Tätä varten tarjouspyyntöön on hyvä merkitä haastatteluiden mahdollisuus. Haastattelut varmistavat päätöksen.
4. Toteutus
Tilaaja kutsuu koolle valitun taiteilijan ja yksikön edustajan. Palaverissa käydään läpi projektin vaiheet, aikataulutus, valmiin projektin luovutus ja laskutus. Tämän jälkeen projektitaiteilija toimii itsenäisesti yksikön kanssa pitäen kuitenkin tilaajan tietoisena projektin etenemisestä. Tilaaja osallistuu julkiseen luovutustilaisuuteen, ja kutsuu median koolle. Joskus osallistujat eivät halua tulla julki, ja silloin luovutus on vain yksikön kanssa pidettävä pieni juhlistamistilaisuus.
5. Budjetti
Kunnat haluavat näyttäytyä eloisina ja vetovoimaisina asuin- ja matkailupaikkakuntina, joilla on aktiivinen kulttuurielämä. Strategisesti taidetoiminta mainitaan kuitenkin usein vain kuntien kulttuuriohjelmissa ja -strategioissa, jolloin käytössä olevat budjetit ovat poikkeuksia lukuun ottamatta pieniä. Taiteen hyödyntäminen ja taiteilijoiden palveluiden ostaminen lisäävät todistetusti kuntien vetovoimaisuutta. Tätä varten taide ja taidetoiminta tulisi näkyä laajemmin kuntastrategioissa ja hyvinvointisuunnitelmissa. Lisäksi on tärkeää, että taide on mainittu prosenttitaiteen lisäksi myös teknisen puolen strategioissa. Vain nämä toimenpiteet mahdollistavat, että taidetta ja taiteilijoita hyödyntävään toimintaan budjetoidaan rahaa.
Katso tarkemmat tiedot mallista oheisesta Lähde!-manuaalista. Sieltä löydät mm. esimerkin projektista sekä tarjouspyyntö- ja sopimusmallit.