Psykiatrinen sairaanhoitaja ensihoidossa
Psykiatrinen sairaanhoitaja liittyi ensihoidon päivittäisyksiköiden mukaan mielenterveysongelmien ensihoitotehtäville omalla yksiköllä silloin, kun siitä arvioitiin olevan lisähyötyä tehtävän hoitamisessa.
Mielenterveysongelmien tehtäväluokka on kuudenneksi yleisin hälytyskoodi Pohteen alueen ensihoidossa ja Oulun alueella mielenterveyden ongelmaan liittyviä ensihoitotehtäviä on noin 2000 vuodessa. Nykytilanteessa mielenterveysoireiset potilaat eivät ohjaudu riittävän ajoissa tarkoituksenmukaiseen hoitoketjuun. He kuormittavat epätarkoituksenmukaisesti ensihoito-päivystysketjua, koska ensihoidolla ei ole juurikaan muuta mahdollisuutta kuin kuljettaa potilas terveydenhuollon päivystykseen. Haasteena on ensihoidon mahdollisuudet, keinot ja osaaminen psyykkisen tilanteen hoidon tarpeen arviossa, ensikohtaamisessa ja jatkokontaktien sopimisessa.
Kehittämistyössä mukana ovat olleet Pohteen toimi- ja palvelualueista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke (Mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämisohjelma, Lasten-, nuorten ja perhepalveluiden kehittämisohjelma, Ensihoidon hankeosio) OYS ensihoito, Akuuttipsykiatria ja mielialahäiriöt, Psykiatrian päivystysyksikkö, Alueelliset mielenterveyspalvelut, Oulun seudun yhteispäivystys ja Kehittämisen palvelualue. Toimi- ja palvelualueiden edustajista muodostettu työ- ja seurantaryhmä aloitti työskentelyn keväällä 2023.
Psykiatrinen sairaanhoitaja ensihoidossa -pilotin tavoitteiksi asetettiin:
- vahvistaa etulinjan mielenterveyspalveluita ja parantaa mielenterveysoireisten potilaiden hoidon tarpeen arviota, hoidon laatua ja jatkohoidon järjestelyä sairaalan ulkopuolella
- sujuvoittaa ensihoidon, päivystyksen ja psykiatrian päivystyksen sekä muiden mielenterveyspalveluiden yhteen sovitettuja palveluita monialaisella yhteistyöllä
- vahvistaa ensihoitajien osaamista potilasryhmän kohtaamisessa
Yksikön kohderyhmä oli pilotissa Oulun alueen mielenterveysongelmien ensihoitotehtävien potilaat.
Toimintakonseptin suunnittelussa käsiteltiin kahden toimintamallin vaihtoehtoa:
- ensihoitaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja muodostavat työparin ja hoitavat mielenterveydenhäiriön ensihoitotehtäviä
- liikkuva psykiatrinen sairaanhoitaja, joka liikkuu itsenäisesti eri ensihoidon päivittäisyksiköiden mukaan tehtäville
Työryhmä tutustui Pirkanmaan mielenterveysambulanssi pilottiin. Toimintakonsepti keskustelun lopputulokseen vaikutti myös saatavilla oleva rahoitus ja henkilöresurssi. Työpajassa sovittiin toimintamallista, jossa pilotoidaan yksi psykiatrinen sairaanhoitaja, joka liikkuu omalla yksiköllä ja auttaa laajemmin ensihoitoa ja mahdollisesti muita viranomaisia myöhemmässä vaiheessa kentällä. Keskusteluun nousivat poliisin kohtaamat mielenterveyspotilaat, jotka eivät ylitä ensihoidon hälyttämisen kynnystä sekä sosiaalitoimen liittäminen mukaan suunnitteluun. Tunnistettiin alkuvaiheessa tarve vahvistaa etulinjaa ja liikkuvia palveluita. Pilottiaika oli lyhyt, jonka vuoksi se rajattiin tarkasti.
Toimintamallia pilotoitiin 4.10.-17.12.2023