Psykoedukatiiviset ryhmät perustason mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Pirkanmaan hyvinvointialue. RRP, P4, I1

Psykoedukatiivinen ryhmätoiminta perustason miepä-tiimien asiakkaille. 

Kognitiiviseen lyhytterapiaan perustuvia ryhmiä ahdistus- ja masennuspotilaille sekä päihderiippuvaisille. 

Psykososiaalinen ryhmähoito osaksi ADHD-hoitopolkua. 

Toimintaympäristö

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarve on kasvanut, ja Pirkanmaalla palveluihin on paikoittain pitkiä jonoja. Resurssien lisääminen vastaamaan kysyntään niin, että kaikki potilaat pääsisivät kohtuullisessa ajassa yksilövastaanotoille, ei ole mahdollista. Ryhmähoidolla voidaan osittain vastata kasvavaan kysyntään ja samalla tarjota potilaille laadukasta ja vaikuttavaa hoitoa, jossa potilaat pääsevät hyötymään myös vertaistuesta. Pirkanmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden henkilökuntaa on laajalti koulutettu kognitiivisen lyhytterapian käyttöön, ja koulutukset jatkuvat edelleen. Ryhmissä on mahdollista tarjota koko hyvinvointialueen laajuisesti potilaille hoitoa kognitiivisen lyhytterapian hoito-ohjelmien mukaisesti. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pirkanmaan hyvinvointialue on Suomen suurin hyvinvointialue, ja lähtötilanne ryhmähoitojen osalta on ollut hyvin vaihteleva. Osassa kunnista ei ole järjestetty ryhmämuotoista hoitoa ollenkaan. Palveluiden kysynnän kasvaessa jonotkin ovat pidentyneet. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden organisaatio on läpikäynyt suuren muutoksen hyvinvointialueelle siirryttäessä, ja palveluiden yhtenäistämiselle on selkeä tarve. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Palveluiden painopistettä on tarkoitus siirtää enemmän perustasolle uuden hoidon porrastuksen mukaisesti. Potilaille on oltava tarjolla tutkitusti vaikuttavaa ja yhdenmukaista hoitoa koko hyvinvointialueella. Nopea hoitoon pääsy hyödyttää sekä potilasta että työntekijää. 

Tavoiteltu muutos

Hoitoon pääsyn nopeutuminen, ryhmähoidon asema nähdään yhdenvertaisena verrattuna yksilöhoitoon, tarjotaan potilaille tehokas ja vaikuttava hoitojakso, jonka jälkeen muuta hoitoa ei enää välttämättä tarvita.

Muutoksen mittaaminen

Ryhmien asiakasmääriä seurataan ja ryhmiin osallistuvilta potilailta pyydetään palautetta. Lisäksi kerätään tietoa siitä, mistä potilaat ohjautuvat ryhmään, vaikuttavuudesta PHQ-9 ja GAD-7 mittarein, sekä hoidon tarpeesta ryhmään osallistumisen jälkeen. 

Toteutussuunnitelma

Tiivis yhteistyö ryhmähoitoa toteuttavien tiimien kanssa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden yli 18-vuotiaat asiakkaat. Monilla palveluihin hakeutuvilla on ahdistus- ja masennusoireita, lisäksi ADHD/ADD-tutkimuksiin hakeutuvien määrä on lisääntynyt. Toimintamallin suunnittelussa on ollut mukana kokemusasiantuntija. 

Ratkaisun perusidea

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarve on kasvanut, ja Pirkanmaalla palveluihin on paikoittain pitkiä jonoja. Resurssien lisääminen vastaamaan kysyntään niin, että kaikki potilaat pääsisivät kohtuullisessa ajassa yksilövastaanotoille, ei ole mahdollista. Ryhmähoidolla voidaan osittain vastata kasvavaan kysyntään ja samalla tarjota potilaille laadukasta ja vaikuttavaa hoitoa, jossa potilaat pääsevät hyötymään myös vertaistuesta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kognitiivinen lyhytterapiakoulutus jatkuu mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijöille. Koulutuksen myötä myös ryhmähoitojen toteuttamiseen tarvittava osaaminen lisääntyy. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Uuden toimintamallin ja työtehtävän jalkauttamiseen tulee varata riittävästi aikaa. Työntekijöille tulee mahdollistaa työaikaa ryhmän sisällön omaksumiseen, ryhmän valmisteluun ja toteutukseen sekä ryhmän purkuun. Työntekijöille on hyvä tarjota ryhmänohjauskoulutusta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ahdistus - ja masennuspotilaille suunnattuja  ryhmiä on toteutettu useissa tiimeissä sekä adhd-oireisten ryhmää on pilotoitu, jatkokehittämistarpeita tunnistettu ja muutoksia tehty. Kevään 2025 aikana ryhmähoitojen tarjonta lisääntyy sekä monipuolistuu, kun ensimmäiset riippuvuuspotilaille suunnatut ryhmät käynnistyvät.