Psykoedukatiiviset ryhmät perustason mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Pirkanmaan hyvinvointialue. RRP, P4, I1
Psykoedukatiivinen ryhmätoiminta perustason miepä-tiimien asiakkaille.
Kognitiiviseen lyhytterapiaan perustuvia ryhmiä ahdistus- ja masennuspotilaille sekä päihderiippuvaisille.
Psykososiaalinen ryhmähoito osaksi ADHD-hoitopolkua.
Toimintamallin nimi
Psykoedukatiivinen ryhmätoiminta perustason miepä-tiimien asiakkaille.
Kognitiiviseen lyhytterapiaan perustuvia ryhmiä ahdistus- ja masennuspotilaille sekä päihderiippuvaisille.
Psykososiaalinen ryhmähoito osaksi ADHD-hoitopolkua.
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarve on kasvanut, ja Pirkanmaalla palveluihin on paikoittain pitkiä jonoja. Resurssien lisääminen vastaamaan kysyntään niin, että kaikki potilaat pääsisivät kohtuullisessa ajassa yksilövastaanotoille, ei ole mahdollista. Ryhmähoidolla voidaan osittain vastata kasvavaan kysyntään ja samalla tarjota potilaille laadukasta ja vaikuttavaa hoitoa, jossa potilaat pääsevät hyötymään myös vertaistuesta.
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarve on kasvanut, ja Pirkanmaalla palveluihin on paikoittain pitkiä jonoja. Resurssien lisääminen vastaamaan kysyntään niin, että kaikki potilaat pääsisivät kohtuullisessa ajassa yksilövastaanotoille, ei ole mahdollista. Ryhmähoidolla voidaan osittain vastata kasvavaan kysyntään ja samalla tarjota potilaille laadukasta ja vaikuttavaa hoitoa, jossa potilaat pääsevät hyötymään myös vertaistuesta. Pirkanmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden henkilökuntaa on laajalti koulutettu kognitiivisen lyhytterapian käyttöön, ja koulutukset jatkuvat edelleen. Ryhmissä on mahdollista tarjota koko hyvinvointialueen laajuisesti potilaille hoitoa kognitiivisen lyhytterapian hoito-ohjelmien mukaisesti.
Perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden yli 18-vuotiaat asiakkaat. Monilla palveluihin hakeutuvilla on ahdistus- ja masennusoireita, lisäksi ADHD/ADD-tutkimuksiin hakeutuvien määrä on lisääntynyt. Toimintamallin suunnittelussa on ollut mukana kokemusasiantuntija.
Kognitiivinen lyhytterapiakoulutus jatkuu mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijöille. Koulutuksen myötä myös ryhmähoitojen toteuttamiseen tarvittava osaaminen lisääntyy.
Ahdistus - ja masennuspotilaille suunnattuja ryhmiä on toteutettu useissa tiimeissä sekä adhd-oireisten ryhmää on pilotoitu, jatkokehittämistarpeita tunnistettu ja muutoksia tehty. Kevään 2025 aikana ryhmähoitojen tarjonta lisääntyy sekä monipuolistuu, kun ensimmäiset riippuvuuspotilaille suunnatut ryhmät käynnistyvät.