Psykososiaalisen tuen integrointi palliatiivisiin keskuksiin Etelä-Suomessa
Hankkeessa kehitettiin portaittainen psykososiaalisen tuen malli, mikä sisältää potilasmateriaalit, palliatiivisen hoidon ammattilaisten toteuttaman tuen ja erityistason palvelut tavoitteena parantaa tuen toteutumista osana palliatiivista hoitoa.
Suomeen rakennetaan STM suositusten mukaisesti palliatiivisen hoidon palveluita (STM 2019:68). Hyvinvointialueille on perustettu palliatiivisia keskuksia, mitkä vastaavat alueen palliatiivisen hoidon palveluketjuista ja erityistason palveluiden tuottamisesta. Psykososiaalinen tuki on keskeinen osa palliatiivista hoitoa, mikä tulee integroida osaksi palliatiivisten keskusten toimintaa.
Palliatiivisen hoidon palveluiden tuottamisesta ja laadun parantamisesta Suomessa -suosituksen selvityksessä Etelä-Suomen yhteistyöalueella nousi esiin merkittäviä puutteita psykososiaalisen tuen saatavuudessa. Erityistason psykososiaalisen tuen palveluita oli toistaiseksi saatavilla vain muutamassa Etelä-Suomen hyvinvointialueen palliatiivisessa keskuksessa (HUS ja Helsinki). Palliatiivisen hoidon ammattilaiset myös kokevat tarvitsevansa lisää osaamista ja työkaluja tarpeenmukaisen psykososiaalisen tuen toteuttamiseksi. Psykososiaalisen tuen saatavuuden parantamiseksi hankkeen yhdeksi tavoitteeksi asetettiin psykososiaalisen tuen palveluiden saatavuuden parantaminen yhteistyöalueen palliatiivisissa keskuksissa.
Kehittämisryhmä koottiin palliatiivisen hoidon ja psykososiaalisen tuen ammattilaisista. Ryhmän toiminnasta vastasi HUS ja osaprojektin projektiryhmä. Projektiryhmässä koostui moniammatillisesti hyvinvointialueiden palliatiivisten toimintojen edustajista. Projektiryhmän ohella hyvinvointialueiden eri toimijoiden kanssa tehtiin yhteistyötä eri projektitoimintoihin liittyen.
Projektiryhmä kokoontui säännöllisesti ja tämän lisäksi pidetiin yhteisiä tapaamisia tarpeen mukaisesti. Projektin läpi kaikilla toimijoilla oli omia kehittämistehtäviä, joiden etenemistä seurattiin ja joista keskusteltiin yhteisesti.
Tavoitteena oli, että psykososiaalisen tuen toimintamalli tarvittavine palveluineen on hyvinvointialueilla käytössä hankkeen loppuun mennessä, potilaille ja läheisille on tarvittava saavutettava ohjaus- ja tukimateriaali, Etelä-Suomen yhteistyöalueen palliatiivisten keskusten palliatiivisen hoidon ammattilaiset ovat saaneet täydennyskoulutusta psykososiaalisen tuen toteuttamiseen ja jokaisella alueella on toimintamallin mukainen alueellinen, potilaslähtöinen, eri toimintaympäristöt huomioiva psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelma.
Projektin eri vaiheista seuratiin tehtävien ja tuloksien kehittymistä. Psykologitoiminnan piloteissa kerättiin toimintaa kuvaavia lukuja, kuten käyntimääriä ja toiminnan kohdentumista. Tulosmittarina oli, kuinka monella alueella erityistason psykososiaalisen tuen toiminta jatkui hyvinvointialueen omana toiminnan projektin loputtua. Potilas- ja läheismateriaalien ja alueellisten suunnitelmien tulosmittarina oli tuotetut materiaalit ja suunnitelmat (lukumäärä). Palliatiivisten ammattilaisten koulutusten osalta seurattiin tuotetun koulutusmateriaalien ja järjestettyjen koulutustilaisuuksien määrää ja osallistujamäärä sekä kerätiin palaute osallistujilta.
Osaprojektissa kartoitettiin kansallisesti avoimesti saatavilla olevia palliatiiviseen hoitoon soveltuvat potilas- ja läheismateriaaleja ja tunnistettiin mitä näiden lisäksi tarvittaisiin li-sää. Selvityksen perusteella potilaille ja läheisille on olemassa sekä potilasjärjestöjen että yksityissektorilla toimesta oppaita palliatiivisessa hoidossa oleville potilaille ja heidän läheisillensä. Näiden täydentämiseksi sekä valmiiden materiaalien hyödyntämiseksi palliatiivisen hoidon ja psykososiaalisen tuen asiantuntijat tuottivat kolme uutta esitettä, joiden materiaalien visuaalinen ilme tuotetiin yhteistyössä painopalveluiden kanssa.
Osaprojektissa toteutettu palliatiivisten ammattilaisten psykososiaalisen tuen koulutuspilotti perustui aiemmassa kehittämisprojektissa tuotettuun Sinua varten – toimintamalliin ja sen koulutusmateriaaleihin sekä käytännöllisiin aluekohtaisiin koulutustilaisuuksiin. Osaprojektissa Sinua varten verkkokoulutuskokonaisuutta jatkokehitettiin tunnistettujen kehittämistarpeiden ja palautteiden mukaisesti. Koulutuspilotin tarkoituksena oli mahdollistaa Sinua varten – työkalujen ja sisältöjen hyödyntäminen osana työtä sekä tarvittaessa palliatiivisten ammattilaisten Sinua varten – keskustelutuen vastaanottojen käynnistäminen alueilla. Tarkoituksena oli myös edistää alueellisten palliatiivisten toimijoiden verkostoitumista. Sinua varten koulutuskokonaisuus pilotoitiin kaikilla osaprojektin seitsemällä hyvinvointialueella. Jokaisessa koulutuskokonaisuuden viimeisessä tilaisuudessa alueelliset toimijat keskustelivat yhdessä mitä tarpeita heillä on vastaisuudessa psykososiaalisen tuen koulutuksen ja -toteutuksen suhteen sekä esittivät toiveita jatkolle. Tilaisuuksissa sovittiin vastuuhenkilöt, jotka lähtevät viemään alueellisia tarpeita ja toiveita eteenpäin.
Osaprojektissa oli tarkoituksena toteuttaa osaprojektin hyvinvointialueilla erityistason psykososiaalisen tuen pilotit. Erityistason psykososiaalisen tuen piloteissa osa-aikainen psykologi työskenteli palliatiivisessa keskuksessa osana moniammatillista tiimiä. Erityistason psykososiaalisen tuen pilotti toteutui kuudella hyvinvointialueella. Pilotissa toteutettiin välitöntä potilaiden ja heidän läheisten psykososiaalista tukea ja vahvistettiin moniammatillista työskentelyä sekä psykososiaalisen tuen osaamista. Yhdellä alueella, jossa toteuttajista riippumattomista syistä ei päästy pilottiin (rekrytointivaikeudet), rakennettiin yhteistyömalleja alueen psykososiaalisen tuen erityistason palveluita tuottavien tahojen kanssa. Osaprojekti päättyessä osaprojektin hyvinvointialueista viidellä on vuonna 2024 kaikki portaittaisen toimintamallin palvelut saatavilla.
Portaittaisen toimintamallin jalkauttamiseksi tavoitteena oli, että jokaisella osaprojektin hyvinvointialueella on toimintamallin mukainen alueellinen, potilaslähtöinen, eri toimintaympäristöt huomioiva psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelma. Kaikki osaprojektiin osallistuneet hyvinvointialueiden palliatiiviset toimijat tuottivat alueelliset palliatiivisen hoidon psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelmat.
Kohderyhmänä ovat palliatiivisessa hoidossa olevat sekä parantumatonta tai henkeä uhkaavaa etenevää sairautta sairastavat potilaat ja heidän läheisensä. Palliatiivisessa hoidossa olevat potilaat osallistuivat järjestettyihin toimintamallin sovellettavuutta arvioiviin osallistamistilaisuuksiin. Tuloksia käytetään toimintamallin jatkokehittämisessä. Tämän lisäksi osana jatkokehittämistä asiakasraati arvioi tuotetut potilas- ja läheismateriaalit ja palaute huomioitiin esitteiden viimeistelyssä.