Psykososiaalisen tuen integrointi palliatiivisiin keskuksiin Etelä-Suomessa

Hankkeessa kehitettiin portaittainen psykososiaalisen tuen malli, mikä sisältää potilasmateriaalit, palliatiivisen hoidon ammattilaisten toteuttaman tuen ja erityistason palvelut tavoitteena parantaa tuen toteutumista osana palliatiivista hoitoa.

Toimintaympäristö

Suomeen rakennetaan STM suositusten mukaisesti palliatiivisen hoidon palveluita (STM 2019:68). Hyvinvointialueille on perustettu palliatiivisia keskuksia, mitkä vastaavat alueen palliatiivisen hoidon palveluketjuista ja erityistason palveluiden tuottamisesta. Psykososiaalinen tuki on keskeinen osa palliatiivista hoitoa, mikä tulee integroida osaksi palliatiivisten keskusten toimintaa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Palliatiivisen hoidon palveluiden tuottamisesta ja laadun parantamisesta Suomessa -suosituksen selvityksessä Etelä-Suomen yhteistyöalueella nousi esiin merkittäviä puutteita psykososiaalisen tuen saatavuudessa. Erityistason psykososiaalisen tuen palveluita oli toistaiseksi saatavilla vain muutamassa Etelä-Suomen hyvinvointialueen palliatiivisessa keskuksessa (HUS ja Helsinki). Palliatiivisen hoidon ammattilaiset myös kokevat tarvitsevansa lisää osaamista ja työkaluja tarpeenmukaisen psykososiaalisen tuen toteuttamiseksi. Psykososiaalisen tuen saatavuuden parantamiseksi hankkeen yhdeksi tavoitteeksi asetettiin psykososiaalisen tuen palveluiden saatavuuden parantaminen yhteistyöalueen palliatiivisissa keskuksissa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Palliatiivisen hoidon ammattilaiset tarvitsevat lisää osaamista ja työkaluja tarpeenmukaisen psykososiaalisen tuen toteuttamiseksi. Potilaat ja läheiset tarvitsevat ammattimaista psykososiaalista tukea koko palliatiivisen hoidon ajan. Psykososiaalisen tuen porrastus ja psykososiaalisen tuen ammattilaisten integrointi palliatiivisten keskusten tiimeihin katsottiin tarpeelliseksi kokonaisvaltaisen, laadukkaan ja tarvelähtöisen psykososiaalisen tuen järjestämiseksi.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämisryhmä koottiin palliatiivisen hoidon ja psykososiaalisen tuen ammattilaisista. Ryhmän toiminnasta vastasi HUS ja osaprojektin projektiryhmä. Projektiryhmässä koostui moniammatillisesti hyvinvointialueiden palliatiivisten toimintojen edustajista. Projektiryhmän ohella hyvinvointialueiden eri toimijoiden kanssa tehtiin yhteistyötä eri projektitoimintoihin liittyen.

Projektiryhmä kokoontui säännöllisesti ja tämän lisäksi pidetiin yhteisiä tapaamisia tarpeen mukaisesti. Projektin läpi kaikilla toimijoilla oli omia kehittämistehtäviä, joiden etenemistä seurattiin ja joista keskusteltiin yhteisesti.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena oli, että psykososiaalisen tuen toimintamalli tarvittavine palveluineen on hyvinvointialueilla käytössä hankkeen loppuun mennessä, potilaille ja läheisille on tarvittava saavutettava ohjaus- ja tukimateriaali, Etelä-Suomen yhteistyöalueen palliatiivisten keskusten palliatiivisen hoidon ammattilaiset ovat saaneet täydennyskoulutusta psykososiaalisen tuen toteuttamiseen ja jokaisella alueella on toimintamallin mukainen alueellinen, potilaslähtöinen, eri toimintaympäristöt huomioiva psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelma.

Muutoksen mittaaminen

Projektin eri vaiheista seuratiin tehtävien ja tuloksien kehittymistä. Psykologitoiminnan piloteissa kerättiin toimintaa kuvaavia lukuja, kuten käyntimääriä ja toiminnan kohdentumista. Tulosmittarina oli, kuinka monella alueella erityistason psykososiaalisen tuen toiminta jatkui hyvinvointialueen omana toiminnan projektin loputtua. Potilas- ja läheismateriaalien ja alueellisten suunnitelmien tulosmittarina oli tuotetut materiaalit ja suunnitelmat (lukumäärä). Palliatiivisten ammattilaisten koulutusten osalta seurattiin tuotetun koulutusmateriaalien ja järjestettyjen koulutustilaisuuksien määrää ja osallistujamäärä sekä kerätiin palaute osallistujilta.

Toteutussuunnitelma

Osaprojektissa kartoitettiin kansallisesti avoimesti saatavilla olevia palliatiiviseen hoitoon soveltuvat potilas- ja läheismateriaaleja ja tunnistettiin mitä näiden lisäksi tarvittaisiin li-sää. Selvityksen perusteella potilaille ja läheisille on olemassa sekä potilasjärjestöjen että yksityissektorilla toimesta oppaita palliatiivisessa hoidossa oleville potilaille ja heidän läheisillensä. Näiden täydentämiseksi sekä valmiiden materiaalien hyödyntämiseksi palliatiivisen hoidon ja psykososiaalisen tuen asiantuntijat tuottivat kolme uutta esitettä, joiden materiaalien visuaalinen ilme tuotetiin yhteistyössä painopalveluiden kanssa. 

Osaprojektissa toteutettu palliatiivisten ammattilaisten psykososiaalisen tuen koulutuspilotti perustui aiemmassa kehittämisprojektissa tuotettuun Sinua varten – toimintamalliin ja sen koulutusmateriaaleihin sekä käytännöllisiin aluekohtaisiin koulutustilaisuuksiin. Osaprojektissa Sinua varten verkkokoulutuskokonaisuutta jatkokehitettiin tunnistettujen kehittämistarpeiden ja palautteiden mukaisesti. Koulutuspilotin tarkoituksena oli mahdollistaa Sinua varten – työkalujen ja sisältöjen hyödyntäminen osana työtä sekä tarvittaessa palliatiivisten ammattilaisten Sinua varten – keskustelutuen vastaanottojen käynnistäminen alueilla. Tarkoituksena oli myös edistää alueellisten palliatiivisten toimijoiden verkostoitumista. Sinua varten koulutuskokonaisuus pilotoitiin kaikilla osaprojektin seitsemällä hyvinvointialueella. Jokaisessa koulutuskokonaisuuden viimeisessä tilaisuudessa alueelliset toimijat keskustelivat yhdessä mitä tarpeita heillä on vastaisuudessa psykososiaalisen tuen koulutuksen ja -toteutuksen suhteen sekä esittivät toiveita jatkolle. Tilaisuuksissa sovittiin vastuuhenkilöt, jotka lähtevät viemään alueellisia tarpeita ja toiveita eteenpäin.

Osaprojektissa oli tarkoituksena toteuttaa osaprojektin hyvinvointialueilla erityistason psykososiaalisen tuen pilotit. Erityistason psykososiaalisen tuen piloteissa osa-aikainen psykologi työskenteli palliatiivisessa keskuksessa osana moniammatillista tiimiä. Erityistason psykososiaalisen tuen pilotti toteutui kuudella hyvinvointialueella. Pilotissa toteutettiin välitöntä potilaiden ja heidän läheisten psykososiaalista tukea ja vahvistettiin moniammatillista työskentelyä sekä psykososiaalisen tuen osaamista.  Yhdellä alueella, jossa toteuttajista riippumattomista syistä ei päästy pilottiin (rekrytointivaikeudet), rakennettiin yhteistyömalleja alueen psykososiaalisen tuen erityistason palveluita tuottavien tahojen kanssa. Osaprojekti päättyessä osaprojektin hyvinvointialueista viidellä on vuonna 2024 kaikki portaittaisen toimintamallin palvelut saatavilla.

Portaittaisen toimintamallin jalkauttamiseksi tavoitteena oli, että jokaisella osaprojektin hyvinvointialueella on toimintamallin mukainen alueellinen, potilaslähtöinen, eri toimintaympäristöt huomioiva psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelma. Kaikki osaprojektiin osallistuneet hyvinvointialueiden palliatiiviset toimijat tuottivat alueelliset palliatiivisen hoidon psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelmat.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat palliatiivisessa hoidossa olevat sekä parantumatonta tai henkeä uhkaavaa etenevää sairautta sairastavat potilaat ja heidän läheisensä. Palliatiivisessa hoidossa olevat potilaat osallistuivat järjestettyihin toimintamallin sovellettavuutta arvioiviin osallistamistilaisuuksiin. Tuloksia käytetään toimintamallin jatkokehittämisessä. Tämän lisäksi osana jatkokehittämistä asiakasraati arvioi tuotetut potilas- ja läheismateriaalit ja palaute huomioitiin esitteiden viimeistelyssä.

Ratkaisun perusidea

Hankkeessa vastaavana toimi HUS Kuntayhtymän Syöpäkeskuksen Palliatiivinen keskus. Osaprojekti jalkautettiin Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Vantaa-Keravan, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueille.

HUS Palliatiivisen keskuksen psykososiaalisen tuen portaittaisessa toimintamallissa psykososiaalisentuen palveluita tarjotaan yleisestä tuesta erikoistuneeseen tukeen potilaan ja läheisen tarpeiden mukaisesti ja tuen toteutukseen osallistuu eri ammattiryhmiä. Hankkeessa portaittaisuus rakentuu hyvinvointialueiden valmistelemaan psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelmaan, missä on huomioitu saavutettavat edukatiiviset potilasmateriaalit, palliatiivisen hoidon ammattilaisten toteutuma psykososiaalinen tuki ja tarvittavat erityistason palvelut. 

Hankkeessa tuotetaan portaittaisen toimintamallin edellytykset kaikille hankehyvinvointialueille (potilasmateriaalit, ammattilaisten koulutus, erityistason psykososiaalinen tuki ja suunnitelma olemassa):

  • potilaille ja läheisille suunnattua edukatiivista ohjausmateriaalia 
  • palliatiivisten ammattilaisten psykososiaalisen tuen koulutuspilotti, mikä perustuu aiemmassa kehittämisprojektissa tuotettuun Sinua varten – toimintamalliin ja sen koulutusmateriaaleihin sekä käytännöllisiin aluekohtaisiin koulutustilaisuuksiin
  • erityistason psykososiaalisen tuen pilotti, jossa palliatiivisiin keskuksiin palkataan osa-aikainen psykologi tiimin jäseneksi
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Portaittaisen psykososiaalisen tuen mallin implementointi osaksi palliatiivisen keskuksen ja palveluketjun toimintaa edellyttää:

  • Yhteistä näkemystä psykososiaalisen tuen portaittaisen mallin tarpeellisuudesta
  • Hyvinvointialueen johdon sitoutuminen toimintamalliin, jotta tarvittavat resurssit ja vaadittavat erillisratkaisut saadaan toteutettua
  • Ammattilaisten sitoutuminen malliin
  • Yhteistyötä eri toimijoiden ja organisaatioiden välillä  
  • Alueellisen toimintasuunnitelman laatiminen ja mallin mukaisten palveluiden ja toimintojen kuvaaminen ja niistä sopiminen
  • Henkilökunnan täydennyskoulutus
  • Koulutuksesta ja potilasmateriaalinen tuottamisesta vastaava taho 
  • Laaja tiedottaminen toiminnan käynnistymisestä
Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli soveltuu valtakunnalliseen käyttöön.  Edellytyksenä on alueellinen toimintasuunnitelmaan, missä on kuvattu mallin kaikki tasot.

Psykososiaalisen tuen portaittaisessa toimintamallissa psykososiaalisen tuen palveluita tarjotaan yleisestä tuesta erikoistuneeseen tukeen ja tuen toteutukseen osallistuu eri ammattiryhmiä. Toimintamallin jalkauttaminen vaatii siten moniammatillista ja monialaista yhteistyötä sekä palveluiden koordinointia.

Psykososiaalinen tuki vaatii myös kaikilta siihen osallistuvilta ammattilaisilta jatkuvaa kouluttautumista. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hankkeeseen osallistuneista hyvinvointialueista viidellä on portaittaisen toimintamallin palvelut saatavilla. Lopuilla toiminta pyritään käynnistämään lähivuosina. Hankkeen jälkeen Etelä-Suomen YTA:lla erityistason psykososiaalinen tuki ja sen ammattilaiset on integroitu osaksi palliatiivisen keskuksen toimintaa HUS:ssa, Helsingissä, Itä-Uudellamaalla, Keski-Uudellamaalla, Länsi-Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä.

HUS Palliatiivinen keskus ylläpitää ja jatkokehittää hankkeessa tuotettuja potilaille ja läheisille suunnattua ohjausmateriaalia sekä ammattilaisille suunnattua psykososiaalisen tuen Sinua varten -koulutusmateriaalia ja -koulutusta. Koulutusmateriaalit on jalkautettu hankkeen hyvinvointialueille jatkohyödyntämistä varten.