Psykososiaalisen tuen integrointi palliatiivisiin keskuksiin Etelä-Suomessa
Hankkeessa kehitettiin portaittainen psykososiaalisen tuen malli, mikä sisältää potilasmateriaalit, palliatiivisen hoidon ammattilaisten toteuttaman tuen ja erityistason palvelut tavoitteena parantaa tuen toteutumista osana palliatiivista hoitoa.
Toimintamallin nimi
Hankkeessa kehitettiin portaittainen psykososiaalisen tuen malli, mikä sisältää potilasmateriaalit, palliatiivisen hoidon ammattilaisten toteuttaman tuen ja erityistason palvelut tavoitteena parantaa tuen toteutumista osana palliatiivista hoitoa.
Hankkeessa vastaavana toimi HUS Kuntayhtymän Syöpäkeskuksen Palliatiivinen keskus. Osaprojekti jalkautettiin Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Vantaa-Keravan, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueille.
HUS Palliatiivisen keskuksen psykososiaalisen tuen portaittaisessa toimintamallissa psykososiaalisentuen palveluita tarjotaan yleisestä tuesta erikoistuneeseen tukeen potilaan ja läheisen tarpeiden mukaisesti ja tuen toteutukseen osallistuu eri ammattiryhmiä. Hankkeessa portaittaisuus rakentuu hyvinvointialueiden valmistelemaan psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelmaan, missä on huomioitu saavutettavat edukatiiviset potilasmateriaalit, palliatiivisen hoidon ammattilaisten toteutuma psykososiaalinen tuki ja tarvittavat erityistason palvelut.
Hankkeessa tuotetaan portaittaisen toimintamallin edellytykset kaikille hankehyvinvointialueille (potilasmateriaalit, ammattilaisten koulutus, erityistason psykososiaalinen tuki ja suunnitelma olemassa):
- potilaille ja läheisille suunnattua edukatiivista ohjausmateriaalia
- palliatiivisten ammattilaisten psykososiaalisen tuen koulutuspilotti, mikä perustuu aiemmassa kehittämisprojektissa tuotettuun Sinua varten – toimintamalliin ja sen koulutusmateriaaleihin sekä käytännöllisiin aluekohtaisiin koulutustilaisuuksiin
- erityistason psykososiaalisen tuen pilotti, jossa palliatiivisiin keskuksiin palkataan osa-aikainen psykologi tiimin jäseneksi
Suomeen rakennetaan STM suositusten mukaisesti palliatiivisen hoidon palveluita (STM 2019:68). Hyvinvointialueille on perustettu palliatiivisia keskuksia, mitkä vastaavat alueen palliatiivisen hoidon palveluketjuista ja erityistason palveluiden tuottamisesta. Psykososiaalinen tuki on keskeinen osa palliatiivista hoitoa, mikä tulee integroida osaksi palliatiivisten keskusten toimintaa.
Kohderyhmänä ovat palliatiivisessa hoidossa olevat sekä parantumatonta tai henkeä uhkaavaa etenevää sairautta sairastavat potilaat ja heidän läheisensä. Palliatiivisessa hoidossa olevat potilaat osallistuivat järjestettyihin toimintamallin sovellettavuutta arvioiviin osallistamistilaisuuksiin. Tuloksia käytetään toimintamallin jatkokehittämisessä. Tämän lisäksi osana jatkokehittämistä asiakasraati arvioi tuotetut potilas- ja läheismateriaalit ja palaute huomioitiin esitteiden viimeistelyssä.
Portaittaisen psykososiaalisen tuen mallin implementointi osaksi palliatiivisen keskuksen ja palveluketjun toimintaa edellyttää:
- Yhteistä näkemystä psykososiaalisen tuen portaittaisen mallin tarpeellisuudesta
- Hyvinvointialueen johdon sitoutuminen toimintamalliin, jotta tarvittavat resurssit ja vaadittavat erillisratkaisut saadaan toteutettua
- Ammattilaisten sitoutuminen malliin
- Yhteistyötä eri toimijoiden ja organisaatioiden välillä
- Alueellisen toimintasuunnitelman laatiminen ja mallin mukaisten palveluiden ja toimintojen kuvaaminen ja niistä sopiminen
- Henkilökunnan täydennyskoulutus
- Koulutuksesta ja potilasmateriaalinen tuottamisesta vastaava taho
- Laaja tiedottaminen toiminnan käynnistymisestä
Hankkeeseen osallistuneista hyvinvointialueista viidellä on portaittaisen toimintamallin palvelut saatavilla. Lopuilla toiminta pyritään käynnistämään lähivuosina. Hankkeen jälkeen Etelä-Suomen YTA:lla erityistason psykososiaalinen tuki ja sen ammattilaiset on integroitu osaksi palliatiivisen keskuksen toimintaa HUS:ssa, Helsingissä, Itä-Uudellamaalla, Keski-Uudellamaalla, Länsi-Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä.
HUS Palliatiivinen keskus ylläpitää ja jatkokehittää hankkeessa tuotettuja potilaille ja läheisille suunnattua ohjausmateriaalia sekä ammattilaisille suunnattua psykososiaalisen tuen Sinua varten -koulutusmateriaalia ja -koulutusta. Koulutusmateriaalit on jalkautettu hankkeen hyvinvointialueille jatkohyödyntämistä varten.