Kehitetään yhteneväinen kuuntelemisen ja puheeksioton toimintatapa lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja yhteneväisen puheeksioton sekä kohtaavan toimintakulttuurin muodostumiseksi.

Toimintaympäristö **

Tilanteessa, jossa kunnat ja hyvinvointialueet ja niiden tehtävät roolittuvat uudella tavalla, on erittäin tärkeää saada esiin lapsiperheiden hyvinvointia vaarantavia ilmiöitä  varhaisessa vaiheessa. Tarpeena onkin tukea järvenpääläisten lapsiperheiden hyvinvointia vahvistamalla, kehittämällä ja lisäämällä ehkäisevän työotteen käyttöä ja puheeksiottoa varhaisessa vaiheessa hyödyntämällä systeemistä työotetta.

Kehittämistyön tavoitteena on vahvistaa puheeksiottamisen toimintakulttuuria "puheeksiotto kuuluu meille kaikille". Tavoitteena on, että ehkäisevä työote, systeeminen työote ja varhaisessa vaiheessa tapahtuva puheeksiottaminen lisääntyvät ja vahvistuvat lapsiperhepalveluissa, jolloin lapsiperheitä autetaan ajoissa ja oikea-aikaisesti, joka vahvistaa lapsiperheiden hyvinvointia.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Järvenpään kaupungin strategia edellyttää, että eri palveluissa tehostetaan oikea-aikaista auttamista. Järvenpään lapsiperhepalveluissa on käytössä paljon erilaisia puheeksioton menetelmiä, mutta ei yhteneväistä toimintatapaa ja -mallia. Yhteistyötä tehdään kunnan sisällä ja hyvinvointialueen kanssa, mutta yhteistyö on usein yksittäisten henkilöiden varassa, jolloin yhteistyö ja osaaminen on pistemäistä. Yhteiseen työhön ei ole selkeitä rakenteita, jolloin henkilöstövaihtuvuus haastaa yhteistyön toteutumista. 3. sektorin toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on vähäistä lapsiperhepalveluissa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyötä tehdään Sosiaali- ja terveysministeriöltä saadulla valtionavustuksella osana terveydenedistämisen määrärahaa.

Kehittämistyötä johtaa ohjausryhmä, joka koostuu kunnan lapsiperhepalveluiden päälliköistä ja asiantuntijoista sekä hyvinvointialueen ja järjestöjen asiantuntijoista. Tapaamisia on kuukausittain.

Kehittämistyötä mallinnetaan kehittäjäryhmässä, jonka jäsenet ovat kunnan lapsiperhepalveluiden työntekijöitä, hyvinvointialueen asiantuntijoita sekä paikallisten lapsiperheiden hyvinvointia vahvistavien järjestöjen edustajia. Tapaamisia on kuukausittain toimintakaudella 2023-2024.

Kehitettäviä malleja testataan pilottiyksikössä, joiden henkilökuntaa ja vanhempia kuullaan säännöllisesti kehittämistyön aikana kyselyillä ja kohtaamalla.

Tavoiteltu muutos

Hankkeen visiona on, että tulevaisuudessa Järvenpää on puheeksiottava kunta, jossa on yhdessä tekemisen toimintakulttuuri. Ehkäisevä työote on toimintatapana. Lasten ja perheiden palveluissa tunnistetaan perheiden tarpeita ja tilanteita varhaisessa vaiheessa ja työntekijöillä on osaamista ja työkaluja kohtaamiseen, dialogiseen vuorovaikutukseen ja puheeksiottoon. Perheet tulevat kunnioittavasti kohdatuiksi ja kuulluiksi. Palveluissa minimoidaan asiakkaiden välitön eteenpäin lähettäminen ja toimitaan ajatuksella ”oikea asiakas oikeassa paikassa oikean ajan”. Ajoissa auttaminen edistää lapsiperheiden hyvinvointia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Hankkeen pääkohderyhmänä on järvenpääläisten lasten, nuorten, perheiden ja vanhempien parissa työskentelevä henkilöstö.

Toimia kohdennetaan pilottiyksiköihin kehittämistyön aikana. Näiden yksiköiden henkilöstöä kuullaan säännöllisesti koko hankkeen ajan jalkautumalla yksiköihin sekä erilaisten kyselyiden avulla.

Henkilöstön kuuleminen ja osallistaminen:

  • Henkilöstölle teetätettiin syksyllä 2023 alkukartoituskysely, jolla pyrittiin saamaan tietoa, millaista osaamista puheeksiottamiseen on, millaista tietoa on erilaisista lapsiperheiden hyvinvointia vaarantavista ilmiöistä ja millainen kohtaamisen ja puheeksiottamisen toimintakulttuuri on yksiköissä.
  • Jalkautumisilla edistetään ja vahvistetaan muun muassa työntekijöiden puheeksiottamisen taitoja sekä ymmärrystä erilaisista lapsiperheiden hyvinvointia vaarantavista ilmiöistä.
  • Henkilöstö pääsee testaamaan kehitettäviä malleja ja antamaan käyttäjäkokemuksia.
  • Koko kaupungin lasten, nuorten, perheiden ja vanhempien parissa työskentelevälle henkilöstölle tarjotaan virtuaalisia vertaistukikahviloita, joissa puretaan ja harjoitellaan haastavia puheeksiottamisen tilanteita sekä vahvistetaan osaamista erilaisista lapsiperheiden hyvinvointia vaarantavista ilmiöistä. Näissä tilaisuuksia tutustutaan myös alueen palvelu- ja yhteistyöverkostoon.

Johtajien, päälliköiden ja lähiesihenkilöiden osallistaminen:

Koska toimintakulttuurin muuttaminen vaatii aina esihenkilöiden ja johtajien sitoutumisen, hankkeessa tulee erityisesti kiinnittää huomiota heidän osallistamiseen ja sitouttamiseen.

  • Järvenpäässä on jo olemassa erilaisia säännöllisiä kokousrakenteita, esimerkiksi lähiesihenkilöille, palvelualueiden johdoille sekä myös yhteisiä  hyvinvoinnin- sekä opetuksen ja kasvatuksen -palvelualueiden johtajien kokouksia.
  • Jalkaudumme näihin kokouksiin säännöllisesti kuulemaan heidän toiveitaan ja odotuksiaan.
  • Tavoitteena on kuulla oleellisia toimijoita, osallistaa ja sitouttaa toimijat kehittämistyöhön sekä luoda mahdollisuudet sitoa kehitettävä malli olemassa oleviin rakenteisiin ja asiakirjoihin.
  • Järvenpään kaupungin visiossa ja strategiaan vuoteen 2030 on kirjattu ajoissa auttaminen, elämän lähtökohtien eriarvoisuuden tasoittaminen sekä tuen antaminen oikea-aikaisesti silloin, kun omat siivet eivät kanna. Hankkeen toiminta tukee strategiaa.

Kehittämisen loppukohderyhmänä on järvenpääläiset lapsiperheet. Heitä osallistetaan hankkeen aikana seuraavasti:

  • Pilottiyksiköiden huoltajille / vanhemmille suunnatut kyselyt, esimerkiksi alkukysely syksyllä 2023, jolla kartoitetaan huoltajien kokemuksia kohdatuksi ja kuulluksi tulemisesta ja vuorovaikutuksesta yksikön henkilökunnan kanssa.
  • Jalkautuminen pilottiyksiköiden vanhempainiltoihin kertomaan kehittämistyöstä ja kuulemaan vanhempien ajatuksia.
  • Vanhempia kutsutaan mukaan kehittämään malleja.
  • Hankkeessa tehtävän tiedonkeruun kautta on tavoitteena lisätä asiakasymmärrystä.