Pyydä apua palvelu on matalan kynnyksen palvelua lapsiperheille. Käyttämällä palvelua asiakas saa  yhteyden kuormittamatta hoitoketjua ja jonottamatta puhelimitse.  Pyyntöön vastataan 3 - 5 arkipäivän sisällä. 

Toimintaympäristö

Pohjanmaan hyvinvointialueella on otettu tavoitteeksi, että lapsiperheiden palvelut olisivat yhdenvertaisia kaikissa alueeseen kuuluvissa kunnissa. Pyydä apua - palvelu palvelee koko alueella. Myös harvaan asutuilla paikkakunnilla perheet voivat pyytää apua tämän palvelun avulla. 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiassa painotetaan ennaltaehkäisevien digitaalisten palveluiden kehittämistä. Strategiassa painotetaan myös sitä, että asiakkaan asiat etenevät yhdellä yhteydenotolla ja asiakasta ohjataan oikeaan palveluun oikealla hetkellä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Palvelu helpottaa asiakkasta ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Tarjoamalla varhaista tukea on mahdollista ehkäistä suurempia ongelmia.

Pyydä apua - palvelu alkoi kokeiluna Pohjanmaan hyvinvointialueella lokakuussa 2024.  Pilotin tavoitteena  oli kehittää lisää digitaalisia palveluita lapsiperheille.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Pyydä apua-palvelua ovat olleet käynnistämässä hankkeen kanssa sosiaalipalveluiden asiakasohjaus. Kysymykset ohjataan ensisijaisesti sosiaalihuollon asiakas- ja palveluohjaukseen. Tarvittaessa sosiaaliohjaajat voivat konsultoidamonialaista verkostoa, joka on perustettu palvelua varten.  Verkosto kookontuu säännöllisesti ja heidän kanssa seurataan ja kehitetään palvelua.  

Tavoiteltu muutos

Palvelun kautta perheille tarjotaan helposti saavutettavaa apua, tukea ja erilaisia palveluita. Tavoitteena on, että asiakas voi saada tarvitsemansa palvelun yhdellä ainoalla yhteydenotolla. Kun pyyntö saapuu, arvioimme, mikä palvelu vastaa asiakkaan tarpeita, ja sen jälkeen asiantuntija ottaa asiakkaaseen yhteyttä.

Pyydä apua - palvelun tarkoituksena on mahdollistaa avun tarjoaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta ongelmien syntyminen ja niiden paheneminen voidaan estää.

Palvelu koettiin hyvänä ja vaikuttavana matalan kynnyksen palveluna ja se otettiin käyttöön pilotoinnin jälkeen toukokuussa 2025.

Liitteet
Kuva
pyydä apua
Muutoksen mittaaminen

Pyydä apua-palvelun käyttämistä seurataan, jonka jälkeen tehdään raporttia siitä, minkälaisista asioista perheet ottavat yhteyttä, minne heitä ohjataan sekä avunpyyntöjen määrää tarkkaillaan. Tärkeätä on saada tietää, onko palvelu vaikuttavaa. 

Asiakkaat voivat antaa palautetta palvelun jälkeen. Palautetta voi antaa digitaalisen lomakkeen kautta. 

Puolen vuoden pilottijakson aikana palveluun tuli yhteensä 59 yhteydenottoa. Suurin osa asiakaista haki tietoa ja neuvontaa. Yheydenottoja tuli lasten ja nuorten asioista sekä perheen vuorovaikutuksesta. Viimeisten kuukausien aikana yhteydenottojen määrä on pysynyt samalla tasolla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pyydä apua-palvelua voivat käyttää lapset, nuoret ja perheet sekä heidän omaisensa tai läheisensä. Palvelu on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, joten se on helposti tavoitettavissa. Palvelu ei ole tarkoitettu kiireelliseen tarpeeseen. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Pyydä apua - palveluun tuli jonkin verran yhteydenottoja, jotka kuuluivat palvelutarpeiden arviointiin tai lastensuojeluun. Huomasimme, että sekä ammattilaiset, että asiakkaat sekoittivat palvelut keskenään. Tämän vuoksi teimme jonkin verran korjauksia sekä itse yhteydenottolomakkeelle että palveluiden verkkosivuille. Henkilöstöä tiedotettiin palvelusta infotilaisuuksien ja intrauutisten kautta.