Rakennustyömaa pystyyn työpaikan kehittämistyön tueksi

Kukunorin ollessa uusi organisaatio, toivottiin sinne rakennetta jatkuvalle kehittämistyölle, jota työyhteisön sisällä havaittiin. Syntyi Rakennustyömaa!

Toimintaympäristö

Jokainen organisaatio on jatkuvasti kehittyvä ja muotoutuva. Kehittämistyö ei koskaan pääty. Ongelmia ratkaistaessa löytyy aina myös uusia ratkaistavia ongelmia. Kehittyvät organisaatio muotoilee jatkuvasti itse itseään. Tämä vaatii kuitenkin prosessia, johon työyhteisön on helppo tukeutua. Propellipäissä lanseerattiin kehittämistyön tueksi Rakennustyömaa, jossa kerättiin tietoa kaikista työn tekemiseen liittyvistä ongelmista, kiteytettiin niistä ydinasiat ja luotiin niihin yhdessä ratkaisuja sekä konkreettisia toimenpiteitä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Mikään organisaatio ei ole koskaan valmis. Kukunorissa käynnistettiin rakennustyömaa, jossa organisaation kehittämistyötä voitaisiin edistää. Rakennustyömaa rakentui yhteisen työpajasarjan pohjalta, jossa tunnistettiin yhteisiä ongelmia ja luotiin niihin konkreettisia toimintaehdotuksia.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Työntekijät ovat jokaisen organisaation keskeinen voimavara ja näin ollen heidän osallistamisensa organisaatiota koskevaan kehittämistyöhön on avainasemassa. Näin ajateltiin myös Kukunorissa, jonka takia heidän osallistamisensa kehittämistarpeiden löytämiseen nähtiin olennaisena osana oikeiden ratkaisujen luomista.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Rakennustyömaa koostui yhteiskehittämispajojen sarjasta. Ideapajoja pidettiin kolme, jotka jaottuivat noin 3 kuukauden ajalle. Ensimmäisissä työpajoissa pureuduttiin tunnistamaan ongelmia, joiden äärelle toivottiin kehittämistyötä. Sen jälkeen ideoitiin yhdessä ratkaisuja. Kolmannessa työpajassa luotiin konkreettinen toimintasuunnitelma. Yhteiskehittämisprosessissa Kukunorin henkilöstö oli avainasemassa. Prosessin suunnitteli ja fasilitoi Propellipäät-tiimi (Hankepäällikkö Markus Vähälä, Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen, Palvelumuotoilupäällikkö Raisa Omaheimo ja Arviointi- ja seurantapäällikkö Outi Linnolahti).

Liitteet
Kuva
Kuvassa näkyy fläppipaperi, jolle on kirjattu paikat, joissa Rakennustyömaa toteutui. Ne ovat: Slack, Propellipäiden postilaatikko, Webpropol, Kukunorin huolikulho sekä yhteiset tapaamiset.
Rakennustyömaa koostui erilaisista avainpaikoista, jossa yhteistä pohdintaa kolmen kuukauden ajan tehtiin. Näitä olivat: Slack, Propellipäiden postilaatikko, Webpropol, Kukunorin huolikulho sekä yhteiset tapaamiset.
Kuva
Kuvassa näkyy kokoelma muovailuvahasta muovailtuja figuureja ja muotoja, jotka työpajassa tuotettiin.
Ensimmäisessä yhteisessä ideapäivässä rakennettiin sitä, mitä Kukunori on nyt. Materiaalina olivat osallistujien omat ajatukset sekä tyhy-kysely. Tämän jälkeen äänestettiin siitä, mitkä korjausta vaativat elementit tuntuivat kaikista tärkeimmiltä. Rakennusmateriaalina käytettiin muovailuvahaa ja askartelutarvikkeita sekä sen jälkeen oman tuotoksen sanoittamista, jotka fasilitaattori kirjasi yhteiselle valkotaululle.
Kuva
Kuvassa näkyy Kukunorin väkeä yhteisen pöydän äärellä, jolle on asetettu liitutaulukangas, johon on kirjattu yhteisiä ratkaisuideoita.
Toisessa yhteisessä ideapäivässä benchmarkattiin yhdessä suuri määrä ideoita ensimmäisessä päivässä identifioituihin, ratkaisuja vaativiin, haasteisiin.
Kuva
Kuvassa näkyy kolmannen pöydälle asetettu fläppipaperi, johon on tehty konkreettinen toimintasuunnitelma sisäisen viestinnän kehittämiseksi.
Kolmantena ideapäivänä kehitettiin yhteisiä, konkreettisia, ratkaisuja aikaisempien ideapajojen materiaalien avulla.
Ratkaisun perusidea

Rakennustyömaa on yksi malli työyhteisön ja organisaatiokulttuurin sisäiseen kehittämistyöhön. Sen tärkeimpiä elementtejä ovat monikanavaisuus, aidon osallisuuden ja kuulemisen paikkojen systemaattinen fasilitoiminen sekä konkreettisten toimintaideoiden yhteiskehittäminen. Toimintamallin avulla voi identifioida omassa työyhteisössä polttavia kysymyksiä sekä yhteiskehittää niihin ratkaisuja. Luovat menetelmät tuovat prosessiin hyvää tunnelmaa, joka auttaa keskustelemaan avoimesti ja luomaan uudenlaisia ratkaisuja.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Rakennustyömaa kannattaa suunnitella tarkkaan. Se vaatii tarkkaa fasilitoimista ja prosessin seurantaa sekä monien kanavien päivittämistä samaan aikaan. Prosessi ei siis etene itsestään vaan tarvitsee selkeän vastuutiimin, joka varmistaa, että prosessin lopuksi päästään konkreettisiin lopputulemiin. Kun toimenpiteitä on toteutettu, on syytä istua uudestaan yhdessä alas ja arvioida, miten nämä onnistuivat. Siitä voi jälleen käynnistää uuden rakennustyömaan! Ratkottavat asiat eivät koskaan missään organisaatiossa lopu.