Rakenteellisen sosiaalityön toimintamalli Etelä-Savossa
Etelä-Savon hyvinvointialueen rakenteellisen sosiaalityön toimintamalli pitää sisällään sosiaalisen raportoinnin ja rakenteellisen sosiaalityön työryhmän toiminnan.
Etelä-Savon hyvinvointialue on muodostunut Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä, Pieksämäen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä ja Vaalijalasta. Monessakaan alueen organisaatiossa ei ole ollut rakenteellisen sosiaalityön käytäntöjä, joten toimintatapa on alueelle uusi. Sosiaalihuoltolaki velvoittaa tekemään rakenteellista sosiaalityötä. Tiedolla johtamisessa terveydenhuollon tuottama tieto korostuu.
Rakenteellisen sosiaalityön käytänteet olivat Etelä-Savon hyvinvointialueella pääosin kehittymättömät. Alueella oli tehty kehittämistyötä rakenteellisen sosiaalityön osalta esimerkiksi Mikkelissä ja sen lähialueella työikäisten sosiaalipalveluissa, mutta muualla ja muilla sosiaalityön sektoreilla rakenteellisen sosiaalityön tekeminen oli vierasta.
Tiedolla johtamisen käytänteet ovat sosiaalipalvelujen tiedon osalta puutteelliset muun muassa kehittymättömien asiakastietojärjestelmien raportointimahdollisuuksien vuoksi.
Rakenteellisen sosiaalityön kehittämisessä Etelä-Savo on ollut mukana THL:n kansallisessa verkostossa. Organisaatioon perustettu rakenteellisen sosiaalityön työryhmä on ollut linjaamassa kehittämistoimintaa alueella.
Alueella on ymmärrys rakenteellisen sosiaalityön tavoitteesta ja tehtävistä. Alueella on rakenteet rakenteellisen sosiaalityön tekemiselle ja siihen liittyviä välineitä käytetään.
Muutosta mitataan seuraamalla tehtyjen sosiaalisten raporttien lukumäärää ja rakenteellisen sosiaalityön työryhmän kokoontumisien lukumäärää.
- Sosiaalisen raportoinnin käyttöönotto alueella, ohjaus raportoinnin käyttöön ja raporttien käsittelyyn.
- Rakenteellisen sosiaalityön työryhmän perustaminen.
- Asiakaspalautejärjestelmän käyttöönotto alueella.
- Vaikuttavuustiedon kerääminen.
Sosiaalityön arjesta nousevat sosiaaliset raportit kerryttävät ymmärrystä monen asiakasryhmän haasteista. Sosiaalisen raportoinnin ilmiöitä voi keskusteluttaa erilaisissa asiakasfoorumeissa, kuten vanhusneuvostossa tai nuorisovaltuustossa, jolloin ilmiön yleisyydestä saadaan parempi käsitys.
SOSRAKE -osaamisverkosto -hanke (ESR) toimi vuosina 2020-2022 Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen hallinnoimana entisen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueella työikäisten sosiaalipalveluissa. Siellä kehitettyjä malleja hyödynnetään kehittämisen tukena.
Esihenkilöille järjestetyssä rakenteellisen sosiaalityön työpajassa ideoitiin Rakevartti, jonka avulla rakenteellisen sosiaalityön asiat pysyvät keskustelussa työyhteisössä. Rakevartille on varattu säännöllinen ajankohta ja siellä keskustellaan mm. tulleista sosiaalisista raporteista ja muista ajankohtaisista rakenteellisista asioista.