Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma Lapin hyvinvointialueella (RRP3, P4, I3)

Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmalla vahvistetaan  rakenteellista sosiaalityötä osana Lapin hyvinvointialueen organisaatiorakenteita sekä asetetaan tavoitteet rakenteellisen sosiaalityön kehittämiselle.   

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Rakenteellinen sosiaalityö on ollut kunnan ja sittemmin hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä (sosiaalihuoltolaki 1301/2014 7 §) vuodesta 2015 lähtien. Tehtävää on kuitenkin toteutettu kunnissa ja hyvinvointialueilla vaihtelevin tavoin, myös Lapin alueella. 

Lapissa rakenteellista sosiaalityötä on aiemmin kehitetty Pohjois-Suomen sosiaalialan koordinoimassa hankkeessa vuonna 2020. Hankkeessa tehtiin useampi julkaisu ja saatiin myös tärkeää tietoa rakenteellisen sosiaalityön tilasta Lapissa. Keskeinen  tulos oli, että rakenteellista sosiaalityötä tehdään Lapissa vähäisesti ja hajanaisesti, ja sosiaalityöstä puuttuu vuorovaikutukselliset tietokäytännöt ja -rakenteet päätöksentekijöiden, johdon ja työntekijöiden kesken. Tulokset vastasivat muita valtakunnallisia rakenteellisesta sosiaalityöstä tehtyjä selvityksiä. 

Edellä mainitussa Rakenteellinen sosiaalityö Lapissa -hankkeessa kehitettiin myös sosiaalisen raportoinnin menetelmää ja luotiin sähköinen työkalu raportoinnin toteuttamiseksi. Toistaiseksi sosiaalisen raportoinnin työkalun käyttö ei ole vakiintunut Lapissa.  Työkalun avulla ammattilaiset pystyvät tuottamaan asiakastyöhön perustuvaa tietoa, mutta rakenteet tiedon hyödyntämiseksi vielä puuttuvat. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Lapin  hyvinvointialueella on nimetty projektiryhmä rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman laatimistyöhön. Projektiryhmän jäsenet edustavat kaikkia Lapin hyvinvointialueen palvelutehtäviä (perheiden - ja työikäisten palvelut, vammaispalvelut, ikääntyneiden palvelut sekä  terveyssosiaalityö) että maantieteellisesti määriteltyjä palvelualueilta (Kaakkoinen, Lounainen, Pohjoinen ja Itäinen). Ryhmän koostuu sekä asiakastyötä tekevistä sosiaalityöntekijöistä että johtavista työntekijöistä. Lisäksi suunnitelmatyöhön osallistetaan erillisissä työkokouksissa ja työpajoissa johtavia viranhaltijoita sosiaalipalveluiden toimialalta sekä eri asiantuntijoita ja päälliköitä hyvinvointialueen kehittämis- ja strategiapalveluista. Suunnitelman koostamisesta vastaa Kestävän kasvun ohjelman mukainen Vasa 2 -Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen sosiaalipalveluiden projektipäällikkö sekä erityisasiantuntija.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kehittämistyö kiinnittyy  THL:n koordinoimaan Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen -projektiin, jossa  on laadittu kansallinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman mallipohja. Lapin hyvinvointialueella laaditaan rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma valtakunnalliseen mallipohjaan perustuen.  

Ratkaisun perusidea

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimassa kansallisessa Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen -projektissa on laadittu kansallisesti yhtenäinen Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma -mallipohja hyvinvointialueiden käyttöön. Suunnitelmapohjaa hyödyntäen hankeaikana kaikilla hyvinvointialueilla on tarkoitus laatia ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma. Lapin hyvinvointialueella toteutussuunnitelma laaditaan osana Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen koordinoimaa kestävän kasvun ohjelman (RRP) mukaista Vasa2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanketta.

Mallipohjan käyttötarkoitus on tukea hyvinvointialueita sosiaalihuoltolain 1301/2014 7§:n mukaisten velvoitteiden täyttämisessä ja tavoitteena on  vahvistaa hyvinvointialueilla sosiaalihuoltolain mukaista rakenteellista sosiaalityötä. 

Toteutussuunnitelmaan tulee muun muassa kuvata, miten rakenteellinen sosiaalityö organisoidaan, mitkä ovat toimijoiden eri roolit ja vastuut, miten rakenteellisen sosiaalityön osaamista vahvistetaan ja millaisilla työkäytännöillä rakenteellista sosiaalityötä toteutetaan hyvinvointialueella. Mallipohjaan kuvataan myös rakenteellisen sosiaalityön kehittämistarpeet sekä laaditaan suunnitelma ja tavoitteet näihin tarpeisiin vastaamiseksi.