Rakenteellisen sosiaalityön viikko on sosiaalialan työn, sosiaalipalveluiden asiakkaiden sekä sosiaalihuollon ilmiöiden juhlaviikko. Tämän viikon jälkeen ei kukaan voi sanoa, ettei ole koskaan kuullut rakenteellisesta sosiaalityöstä

Toimintaympäristö **

Rakenteellinen sosiaalityö on ollut mainittu Sosiaalihuoltolaissa vuodesta 2015. Se on kuitenkin jäänyt muiden uudistusten alle, eikä se ole saanut tarvitsemaansa huomiota tai kehittämispanosta ennen kuin vasta aivan lähiaikoina. Rakenteellisen sosiaalityön momentum on nyt, kuten Aila-Leena Matthies on todennut.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen on osa Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittämistyötä. Satakunnassa rakenteellisen sosiaalityön kehittämisestä on aiemmin vastannut pitkälti kokonaan Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos, ja aihe on ollut kunnissa melko tuntematon.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Koska tietoisuuden lisääminen rakenteellisesta sosiaalityöstä, käsitteen merkityksestä sekä käytännön keinoista on olennaista, suunniteltiin ja toteutettiin Satakunnassa rakenteellisen sosiaalityön viikko syyskuussa 2022.

Itsessään viikko on keino tehdä rakenteellista sosiaalityötä sillä se tuo esiin mm. alueella tehtävää sosiaalityötä, järjestöjen toimintaa, sosiaalipalveluiden tai järjestöjen asiakkaiden ääntä. Viikko oli suunnattu sote-alan ammattilaisille, sosiaalialan muille toimijoille, järjestöille, asiakkaille sekä suurelle yleisölle eli maakunnan asukkaille.

Muutoksen mittaaminen

- Viikkon osallistuvien tahojen / toimijoiden määrä

- Viikon aikana tehtyjen sosiaalisten raporttien lukumäärä

- Viikon sisältöön liittyvät osumat mediassa

Toteutussuunnitelma

Satakunnan rakenteellisen sosiaalityön viikko I: 9/2022

Satakunnan rakenteellisen sosiaalityön viikko II: 3/2023

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Yksi viikon tärkeä tehtävä on tuoda esiin sekä nk. suuren yleisön eli kaikkien maakunnan asukkaiden ajatuksia "SO":sta että sosiaalipalveluiden asiakkaiden kehittämisideoita ja todellisuutta. Asukkaiden ja asiakkaiden osallisuus toteutuu helpoiten, kun viikkoon osallistuvat heidän arkeaan lähellä olevat toimijat, kuten palveluyksiköt tai järjestöt.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Koska viikko voi koostua lähes mistä tahansa sisällöstä, muiden ratkaisujen hyödyntäminen on mahdollista, jopa välttämätöntäkin.

Satakunnassa rakenteellisen sosiaalityön viikko koostunut esimerkiksi:

- Toiminnallisesta / osallistavasta viestintäkoulutuksesta sosiaalialan ammattilaisille

- Avoimista ovista sekä sisällöstä eri avoimissa kohtaamispaikoissa

- Sosiaalialan teemoja käsittelevistä avoimista sekä rajatummista keskustelutilaisuuksista

- Rakenteellisen sosiaalityön foorumista, eli tilaisuus jossa luento- sekä työpajaosuuksia

- Mahdollisuudesta vierailla toimintapaikoissa, joissa ei tavallisesti pääse avoimesti vierailemaan

- Poliitikoille / suunnatusta infotilaisuudesta sosiaalialan kehittämistyötä koskien....

Ratkaisun perusidea **

Toimintamallissa on kyse rakenteellisen sosiaalityön esiin tuomisesta ja tekemisestä. Viikko tuo eri kohderyhmille tutuksi sosiaalityötä ja sosiaalisia ilmiöitä.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Viikko vaatii järjestäjän - tämä onkin varmasti sen suurin haaste.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ei tehdä asioista liian vaikeita. Viikko on helpohko laittaa matalallakin kynnyksellä pystyyn, maksuttomasti tai pienellä budjetilla. Yhteistyössä on voimaa!

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Viikko on saanut paljon kiitosta valtakunnallisesti sekä paikallisesti.

Viikkoon osallistuvien määriä tulisi seurata.