Rankapotilaiden prosessin kehittäminen, Pirkanmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Rankakipu on yksi yleisimmistä terveydenhuollon käyntisyistä. Rankakipu ei ensisijaisesti vaadi spesifistä hoitoa kuten leikkaushoitoa. Toimintamallin tavoitteena on parantaa rankapotilaiden hoidon jatkuvuutta ja sitä kautta vaikuttavuutta.
Niska- ja selkäkipupotilaan hoitoketju on laadittu Pirkanmaalla v. 2018. Tämän jälkeen vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueelle. Rankapotilaiden hoidon käytännöt olivat vaihtelevia eri kunnissa, joka asetti asukkaat eriarvoiseen asemaan. Rankapotilaiden hoitoon liittyviä resursseja on hyvinvointialueen alettua uudelleen järjestelty ja mahdollisuudet vaikuttaa hoidon laatuun parantuneet. Lisäksi on kehitetty kaikkia potilasryhmiä hyödyttäviä moniammatillisen työn ratkaisuita. Samanaikaisesti erikoissairaanhoidossa rankapotilaiden lähetemäärät ovat kasvaneet.
Hoitoketjun päivityksen tavoitteena oli mahdollistaa oikea-aikainen, sujuva hoitoon pääsy rankapotilaille. Tarkoituksena oli myös parantaa spesifistä, erikoissairaanhoidon palveluihin pääsyä niille, jotka sitä tarvitsevat sekä mahdollisuuksia moniammatilliseen yhteistyöhön läpi palveluketjun. Hoitoketjun materiaalien saatavuutta ja luettavuutta pyrittiin parantamaan, jotta rankapotilaita hoitavat ammattilaiset pystyvät hyödyntämään sitä päivittäisessä työssään. Samanaikaisesti Pirkanmaan hyvinvointialueella on päivitetty olemassa olevia hoitoketjuja uuteen, helpommin saavutettavaan formaattiin.
Rankapotilaiden kanssa työskenteleviltä ammattilaisilta on saatu apua alkuselvityksen tekemiseen, tunnistamaan kehityksen tarpeessa olevia kohteita. Ammattilaiset ja heidän lähiesihenkilönsä ovat olleet mukana rakenteellisia muutoksia tehtäessä tarpeiden mukaisesti. Hoitoketjun alkuperäisen version työryhmän jäsenenä on ollut kokemusasiantuntija.