Raskauden ehkäisyn digitaaliset palvelut Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Toimintamallissa kuvataan Kymenlaakson hyvinvointialueen neuvolan ja opiskeluterveydenhuollon digitaaliset raskauden ehkäisyn palvelut.

Toimintaympäristö

Kymenlaakson hyvinvointialueella raskauden ehkäisyn palvelut tuotetaan neuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, jotka ovat osa perhekeskuksen palveluja. Asiakasrajapinnassa työskentelevien ammattilaisten lisäksi palvelujen tuottamiseen osallistuu neuvolan keskitetty asiakasohjaus. Asiakkaan yhteydenotto ammattilaiseen raskauden ehkäisyn asioissa on hoitunut puhelimitse, neuvola chat välityksellä tai oppilaitoksissa asioimalla terveydenhoitajan vastaanotolla.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Suomen kestävän kasvun ohjelman tuella digitaalisten palvelujen laajentaminen alueella vastaa tarpeeseen uudistaa palveluita tarpeenmukaisesti ja vaikuttavasti kaikille kymenlaaksolaisille hillitsemällä kustannuksia, luomalla taloudellista tasopainoa ja parantamalla henkilöstön hyvinvointia. Suomen kestävän kasvu ohjelma tukee Kymenlaakson hyvinvointialueen strategisia sekä tuottavuusohjelman mukaisia tavoitteita. Palvelut halutaan tarjota asukkaille oikea-aikaisesti, turvallisesti ja palvelutarve huomioiden. 

Digitaalisten palvelujen kehittämisellä vastataan koronaviruspandemian aiheuttamaan hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan. Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa digitalisaation kehittämisellä lisätään perhekeskuspalvelujen saatavuutta mahdollistamalla tehokas ja oikea-aikainen hoitoon pääsyllä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Raskauden ehkäisyn prosessi on sisältänyt vaiheita, jotka ovat olleet mahdollisia digitalisoida. Digitalisointi vapauttaa ammattilaisten aikaa muihin työtehtäviin, esimerkiksi asiakastyöhön, ja vaikuttaa palvelujen saatavuuteen.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistä on tehty yhteistyössä palvelujen ammattilaisten, esihenkilöiden, palvelujohdon, tietohallinnon ja neuvolan keskitetyn asiakasohjauksen kanssa.

Tavoiteltu muutos

Raskauden ehkäisyn digitaalisilla palveluilla mahdollistetaan ja tuetaan asiakkaiden itsenäistä asioiden hoitamista ajasta ja paikasta riippumatta. Raskauden ehkäisyn toimintamallissa on digitalisoitu kohdat, joissa asiakkaan on mahdollista asioida itsenäisesti verkossa tai etävastaanotolla. Asiakkaille viestitään ja markkinoidaan digitaalisista palveluista, ohjataan asiakkaat varaamaan raskauden ehkäisyn ajat verkosta, täyttämään tarvittaville käynneille esitietolomake ja hyödyntämään etävastaanottoja. 

Muutoksen mittaaminen

Muutosta seurataan tarkastelemalla ja raportoimalla säännöllisesti digitaalisesti varattuja aikoja määriä, toteutuneita käyntejä etä- ja lähivastaanotoilla ja täytettyjen esitietolomakkeiden määriä. Asiakkaiden- ja ammattilaisten palautteen perusteella toimintamallia jatkokehitetään moniammatillisena yhteistyönä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakkaat ovat eri yhteyksissä toivoneet lisää digitaalisen ajanvarauksen mahdollisuuksia ja etävastaanottoja lähivastaanottojen rinnalle.

Ratkaisun perusidea

Neuvolan ja opiskeluterveydenhuollon raskauden ehkäisyn asiakkaat voivat varata digitaalisesti ajan terveydenhoitajalle tarvitsemalleen käynnille. Raskauden ehkäisyn ensimmäinen käynti toteutetaan lähivastaanottona. Seurantakäynnit 2-3kk ja 1-2v. toteutetaan puhelimitse etävastaanotolla tai lähivastaanotolla. Jos asiakkaalla on tarve vaihtaa tai poistaa ehkäisykapseli tai kierukka, terveydenhoitaja kartoittaa esitiedot puhelimitse etävastaanotolla ja varaa tarvittavan ajan lääkärille. Lisäksi ajanvarauksen yhteydessä osalle käynneistä asiakkaat ohjataan täyttämään digitaalinen raskauden ehkäisyn esitietolomake. Asiakasta pyydetään täyttämään tiedot muun muassa perussairauksista, lääkityksestä sekä tämän hetken arvot verenpaineesta ja painosta.

Asiakkaan ottaessa yhteyttä neuvolan keskitettyyn asiakasohjaukseen, hänelle viestitään uusista palveluista ja ohjataan digitaalisten palveluiden äärelle. Etävastaanotto mahdollisuutta tarjotaan kaikille, kenelle se palvelutarve arvioiden sopii.

Jokainen raskauden ehkäisyn terveydenhoitajan palvelu on kuvattu, ja niistä on luotu oma palvelutuote asiakkaille varattavaksi digitaaliseen asiointipalveluun. Jo aiemmin käytössä ollutta raskauden ehkäisyn esitietolomaketta on päivitetty tarvetta vastaavaksi. Neuvoloihin on tehty verenpaineen ja painon itsemittauspisteet, joilla tuetaan asiakkaiden itsehoitoa ja digitaalisen asioinnin mahdollisuutta. Opiskeluterveydenhuollossa digitaaliset palvelut ja etävastaanotot mahdollistavat opiskelijoiden asioinnin myös harjoittelujaksojen, koeviikkojen ja etäopiskelupäivien aikana. 

Liitteessä esimerkkinä kuva palvelusta: Raskauden ehkäisyn 1-2v. seuranta neuvolassa: ehkäisypillerit, laastari, rengas.

Liitteet
Kuva
Kuvia ja tekstiä raskauden ehkäisyn palvelusta
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kehittämisprosessin aikana, palvelun käyttöönotossa ja sen juurruttamisessa keskeistä on ollut sidosryhmien säännölliset tapaamiset ja osallistaminen kehittämiseen. Yhteinen ymmärrys tavoitteesta, kehittämisen lopputuloksesta, on ollut tärkeä pitää yllä keskusteluissa. Tämä on vaatinut prosessin ja toimintaohjeiden selkeää kuvaamista kaikille ymmärrettävään muotoon. Palvelun saavutettavuuden näkökulmasta asioiden sanoittamiseen riittävän yksinkertaisesti ja haastavia termejä välttäen on hyvä panostaa. Tämä tulee huomioida sekä asiakkaille kohdennetussa viestinnässä että ammattilaisten ohjeissa. Teknisten ratkaisut määrittävät toimintamallin luomista, jonka vuoksi keskustelu ICT-yksikön kanssa on tärkeä käynnistää heti kehittämisen alkuvaiheissa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Raskauden ehkäisyn palvelut soveltuvat hyvin tuotettavaksi digitaalisesti. Toimintamallin suunnittelu vaatii moniammatillista kehittämistiimiä, johon osallistuvat kaikki keskeisten sidosryhmien edustajat. Tällä tavalla jokaisen ryhmän näkemykset ja osaaminen tulee hyödynnettyä parhaiten. 

Asiakkaiden palautetta kannattaa hyödyntää viimeistään siinä vaiheessa, kun toimintamallin vaiheet on kuvattu ja asiakkaan polku hahmottunut. Tässä vaiheessa on vielä mahdollisuus muokata toimintoja asiakkaan toiveiden mukaisesti. Suositeltavaa on myös kerätä palautetta digiympäristössä annettavasta asiakkaan ohjeistuksista. Ymmärrettävä ohjeistus vaikuttaa suoraan palveluiden käyttöön ja vähentää turhia yhteydenottoja.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Saadun palauteen perusteella sekä asiakkaat että terveydenhoitajat ovat olleet tyytyväisiä kehitettyyn toimintamalliin. Erityisesti etävastaanotot ovat saaneet kiitosta neuvolan asiakkailta. 

Neuvolan etävastaanottojen osuus raskauden ehkäisyn kontaktimääristä  on asettunut 20-30 % tasolle. Opiskeluterveydenhuollossa määrät ovat olleet vielä pieniä <10%. Raskauden ehkäisyn esitietolomake on vakiintunut käyttöön ja lomakkeita on täytetty aiempaa runsaammin. Lomakkeen rakenne mukailee käytössä olevia fraasia sujuvoittaen kirjaamista. 

Kokemukset raskauden ehkäisyn digitaalisista palveluista (ajanvaraus, esitietolomake, etävastaanotto) ovat innostaneet ideoimaan jatkokehittämistä. Lisäksi on tunnistettu tarve kohdentaa viestintää nuorille ja opiskelijoille saatavilla olevista palveluista.