Raskauden ehkäisyn digitaaliset palvelut Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Toimintamallissa kuvataan Kymenlaakson hyvinvointialueen neuvolan ja opiskeluterveydenhuollon digitaaliset raskauden ehkäisyn palvelut.

Toimintamallin nimi
Raskauden ehkäisyn digitaaliset palvelut Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallissa kuvataan Kymenlaakson hyvinvointialueen neuvolan ja opiskeluterveydenhuollon digitaaliset raskauden ehkäisyn palvelut.

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialue, perhekeskuksen terveyspalvelut, neuvolapalvelut, opiskeluterveydenhuolto
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Katri Alakunnas

Luotu

10.04.2024

Viimeksi muokattu

12.07.2024
Ratkaisun perusidea

Neuvolan ja opiskeluterveydenhuollon raskauden ehkäisyn asiakkaat voivat varata digitaalisesti ajan terveydenhoitajalle tarvitsemalleen käynnille. Raskauden ehkäisyn ensimmäinen käynti toteutetaan lähivastaanottona. Seurantakäynnit 2-3kk ja 1-2v. toteutetaan puhelimitse etävastaanotolla tai lähivastaanotolla. Jos asiakkaalla on tarve vaihtaa tai poistaa ehkäisykapseli tai kierukka, terveydenhoitaja kartoittaa esitiedot puhelimitse etävastaanotolla ja varaa tarvittavan ajan lääkärille. Lisäksi ajanvarauksen yhteydessä osalle käynneistä asiakkaat ohjataan täyttämään digitaalinen raskauden ehkäisyn esitietolomake. Asiakasta pyydetään täyttämään tiedot muun muassa perussairauksista, lääkityksestä sekä tämän hetken arvot verenpaineesta ja painosta.

Asiakkaan ottaessa yhteyttä neuvolan keskitettyyn asiakasohjaukseen, hänelle viestitään uusista palveluista ja ohjataan digitaalisten palveluiden äärelle. Etävastaanotto mahdollisuutta tarjotaan kaikille, kenelle se palvelutarve arvioiden sopii.

Jokainen raskauden ehkäisyn terveydenhoitajan palvelu on kuvattu, ja niistä on luotu oma palvelutuote asiakkaille varattavaksi digitaaliseen asiointipalveluun. Jo aiemmin käytössä ollutta raskauden ehkäisyn esitietolomaketta on päivitetty tarvetta vastaavaksi. Neuvoloihin on tehty verenpaineen ja painon itsemittauspisteet, joilla tuetaan asiakkaiden itsehoitoa ja digitaalisen asioinnin mahdollisuutta. Opiskeluterveydenhuollossa digitaaliset palvelut ja etävastaanotot mahdollistavat opiskelijoiden asioinnin myös harjoittelujaksojen, koeviikkojen ja etäopiskelupäivien aikana. 

Liitteessä esimerkkinä kuva palvelusta: Raskauden ehkäisyn 1-2v. seuranta neuvolassa: ehkäisypillerit, laastari, rengas.

Toimintaympäristö

Kymenlaakson hyvinvointialueella raskauden ehkäisyn palvelut tuotetaan neuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, jotka ovat osa perhekeskuksen palveluja. Asiakasrajapinnassa työskentelevien ammattilaisten lisäksi palvelujen tuottamiseen osallistuu neuvolan keskitetty asiakasohjaus. Asiakkaan yhteydenotto ammattilaiseen raskauden ehkäisyn asioissa on hoitunut puhelimitse, neuvola chat välityksellä tai oppilaitoksissa asioimalla terveydenhoitajan vastaanotolla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakkaat ovat eri yhteyksissä toivoneet lisää digitaalisen ajanvarauksen mahdollisuuksia ja etävastaanottoja lähivastaanottojen rinnalle.