Ratkaisu asumisen muutosten omaehtoiseen ennakointiin 55+ ikäisille
Toimintamalli edistää omaehtoista asumisen ennakointia ikääntymisen näkökulmasta. Se rohkaisee yli 55-vuotiaita pohtimaan tulevia asumisen tarpeitaan ja valitsemaan tulevan asumisratkaisunsa suunnan verkossa toimivilla/saatavilla olevilla välineillä.
Suomen ikärakenne muuttuu vuosikymmeninä 2020-2050 voimakkaasti. Asuminen on merkittävä ikääntyneiden hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Toimimaton asuminen tuottaa monenlaisia pulmia ja kasvattaa julkisten palveluiden tarvetta samalla kun palveluja tarvitsevien joukko kasvaa. Seniorineuvontaa on tähän asti ollut saatavilla rajoitetusti lähinnä kunnan tarjoamiin lakisääteisiin palveluihin ohjaamiseksi. Kansalliset ikäohjelmat painottavat pulmien ennalta ehkäisyä ja asumisratkaisujen tarjonnan monipuolistamista.
Ympäristöministeriö on viime vuosina tukenut kuntia, jotta ne ottaisivat ikääntyneiden asumisen tarpeet huomioon entistä paremmin. Vanhuspalvelulain uudistus, joka astui voimaan 1.1.2023, velvoittaa antamaan ikääntyville myös neuvontaa, jossa huomioidaan kohderyhmän oma ennakointi asumisen muutosten suhteen.
Suomen Asumisen Apu ry perustettiin ikäihmisten hyväksi tapahtuvaa työtä varten alun perin Espoon kaupungin ennakoivien palveluiden kanssa johtuen siitä, että kaupungin Seniorineuvontaan tuli paljon asumista koskevia kysymyksiä, joihin kaupungilla ei ollut sopivia palveluja. Yhteistyö käynnistettiin 2017 alkaen tarjoamalla Seniorineuvontaa täydentävää asumisneuvontaa 55+ ikäisille asumisen pulmien ratkaisemisessa.
Neuvonnassa havaittiin melko pian, että monet ikääntyneiden pulmat olisi voitu välttää, jos asumisen tulevia muutoksia olisi ennakoitu hyvissä ajoin ja hyvissä voimin. 55+ ikäisille oli tarpeen kehittää konkreettisia välineitä, joiden avulla he löytäisivät toimivia asumisratkaisuja ja lopputulemana voisivat asua itsenäisesti valitsemassaan asunnossa mahdollisimman pitkään.
Kehittämistyö siirtyi seuraavassa SAAennakoida-hankkeessa 2020-2022 etenkin nuorempia 55+ ikäluokkia tavoittavan digitaalisen ennakointiratkaisun kehittämiseen. Tavoitteena oli luoda kokonaisvaltainen ennakoinnin konsepti ja paikkakunnasta riippumatonta tukea omaehtoiseen ennakoimiseen.
Halukkuus asumisen muutosten ennakoimiseen ikääntymisen näkökulmasta lisääntyy väestössä kasvavasti. Pikatestin tekijöiden halukkuus ennakoimiseen kasvoi 82,9 prosentilla palautekyselyyn vastanneista ja Asumissuunnitelman osalta 89 prosenttia kertoi samoin halukkuutensa ennakoimiseen kasvaneen. Kursseilla ja luennoilla tehtyjen kyselyiden tulokset ovat olleet samansuuntaisia.
Digitaalisiin välineisiin eli Asumisen pikatestiin ja Asumissuunnitelma-aineistoon liitettiin palautekysymykset, joissa kysyttiin lisääntyikö halukkuus ennakoimiseen digitaalisen välineen käytön tai siihen tutustumisen jälkeen. Tällä on valvottu välineiden laatua ja sitä, että ne innostaisivat ennakoinnin prosessin jatkumiseen.
Ennakoijien määrän kasvua ja testin levinneisyyttä on seurattu digitaalisesti. Määrällisiä tavoitteita asetettiin vain Espoon suhteen, koska valtakunnallinen näkyvyys on voimakkaasti riippuvaista verkostotyöstä. Vuosina 2021-2022, jolloin dataa on kerätty uusimmasta pikatestin versiosta, pikatestin tekijöitä on ollut 4818 ja Asumissuunnitelman 1527. Pikatestin tekijöistä runsas puolet on ollut 10 suurimmasta kaupungista.
Muutos on yksinkertaisesti se, että 55+ ikäinen ryhtyy omaehtoisesti konkreettisiin toimiin asumisen ennakoinnin prosessissaan. "Paras ennakointi-ikä" lienee 55-70- vuosien paikkeilla, jos otetaan huomioon, että asumisen muutosten suunnittelu ja toteuttaminen saattaa viedä vuosia. Ennakoija voi arvioida ensin omaa nykyistä asumistaan tulevaisuuden kannalta täyttämällä Asumisen pikatestin ja ryhtyä sitten tutkimaan Asumissuunnitelmaa ja täyttämään sitä.
Muutoksen aikaansaamiseksi välineitä on markkinoitava ja niille on saatava näkyvyyttä.
Kohderyhmänä ovat 55+ -ikäiset, jotka tarvitsevat herättelyä ja kannustusta ennakoimiseen: Keväällä 2022 yli 55-vuotiaille tehdyn väestötutkimuksen mukaan 44% ajatteli, että nykyisestä asunnosta on muutettava 10-15 vuoden kuluessa. Kuitenkin vain 14% oli vaihtanut asuntoaan sopivampaan. 11% oli tehnyt asumista helpottavia remontteja. Tiedossa on, että vain n. 15% asuntokannasta on esteettömiä.
Tältä pohjalta voidaan todeta, että merkittävä osa kohdetyhmään kuuluvista, joiden kannattaisi ennakoida ja jotka itsekin ovat nähneet tarvetta tehdä jotain, lykkäävät asiaan tarttumista tai eivät tee asialle mitään.
Tätä osajoukkoa voi tietoa, välineitä ja tukea tarjoamalla kannustaa asumisen ennakointiin. Toimintamalli pyrkii ohjaamaan ennakoijan asumisratkaisun suunnan valintaan.
Toimintamalli ja digitaaliset välineet on tarkoitettu myös mm. järjestöjen ja kuntien hyödynnettäväksi, joilla on sama kohderyhmä.