Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus lapsille

Valmennusta pilotoidaan  Pohjois-pohjanmaan hyvinvointialueella, kuntoutuksen toimialueella 9-15 vuotiaille lapsille ja nuorille.

Toimintaympäristö **

Neurokirjon kuuluvien kuntoutukseen on panostettava tulevaisuudessa. Pohjois-Pohjanmaalla kuntoutuksen aluepalveluissa on huomattu, että asiakaskunnassa on lapsia ja nuoria, jotka hyötyisivät erityisesti ratkaisukeskeisestä neuropsykiatrisesta valmennuksesta. 

Tavoitteena on pilotoida miten kuntoutuksen ammattilaisen arvioinnin jälkeen  ohjaus ja neuvonta voisi toteutua neurospykiatrisen valmentajan toimesta. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pilottiin valittiin asiakkaat yhdessä toimintaterapeuttien, kuntoutussuunnittelijan sekä vastuuyksikköpäällikön kanssa kolmella eri toimialueella kuntoutuksen aluepalveluissa. Pilotti toteutettiin yhteistyössä ulkoisen palveluntuottajan kanssa.
Kriteereinä olivat: 
1. Asiakkaat, joilla ei täyty lääkinnällisen kuntoutuksen kriteerit, mutta arjessa on erityinen tarve neuropsykiatriselle valmennukselle. 
2. Asiakkaat joilla oli ollut lääkinnällisen kuntoutuksen jakso ja jakson lopussa on esille noussut vielä tuen tarvetta.

Toimintaterapeutit kontaktoivat pilottiin valikoituneita asiakkaita ja heiltä kysyttiin jo alkuvaiheessa tavoitetta valmennukselle. 

Tavoiteltu muutos

Haluamme tietoa neuropsykiatrisen valmennuksen hyödyistä sekä asiakkaiden kokemuksia erilaisesta valmennuksesta, mikäli lääkinnällisen kuntoutuksen kriteerit toimintaterapialle eivät täyty.

Muutoksen mittaaminen

Valmennuksen lopuksi palautekysely lapselle sekä vanhemmille valmennuksen hyödyistä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Lapset ja nuoret 9-15 vuotiaat. Asiakkaat on kartoitettu kuntoutuksen aluepalveluiden lähetteiden pohjalta ja peilaten niitä pilotin kriteereihin. 

Valmennuksen lopuksi on pyydetty perheiltä sekä valmennuksessa mukana olleilta nuorilta palautetta webropol-kyselyn avulla. Kyselyyn saa vastata anonyymisti ja kyselyn tarkoituksena on saada kokemuksia valmennuksesta, hyödyistä ja haitoista palautetta niin kuntoutuksen aluepalveluiden kuin palveluntuottajan näkökulmasta.