Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus lapsille
Valmennusta pilotoidaan Pohjois-pohjanmaan hyvinvointialueella, kuntoutuksen toimialueella 9-15 vuotiaille lapsille ja nuorille.
Toimintamallin nimi
Valmennusta pilotoidaan Pohjois-pohjanmaan hyvinvointialueella, kuntoutuksen toimialueella 9-15 vuotiaille lapsille ja nuorille.
Valmennuspaketti sisälsi 5 tapaamiskertaa ja ne toteutuivat vastaanotolla tai kotikäynteinä, yhdellä asiakkaalla valmennus oli toteutunut koululla. Valmennus perustui asiakkaan tavoitteeseen, joka haastaa perheen arkea eniten.
Valmentajat olivat lisäksi valmistaneet yhteistä materiaalia alkutehtäviksi ja valmennuksen aikana oli annettu myös yksilöllisiä tehtäviä. Materiaalit oli otettu hyvin vastaan perheissä. Myönteisen palautteen antamisesta arjessa on iso hyöty ja tämä koettiin tärkeäksi valmennuksessa. Myönteisen palautteen antamista varten oli annettu kaikille perheille tehtävä ja vanhempien kanssa oli tehty tavoite, kuinka usein perhe sitoutuu tehtävää tekemään.
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus (coaching, ADHD-valmennus) on tukimuoto, jolla pyritään vahvistamaan arjen sujuvuutta tilanteissa, joissa neuropsykiatriset oireet ja toiminnanohjauksen vaikeudet aiheuttavat haittaa toimintakyvylle. Tavoitteet ovat konkreettisia ja liittyvät jokapäiväisen elämän vaikeuksiin, esimerkiksi arjen hallintaan, opiskeluun ja ihmissuhteisiin.
Pohteen kuntoutuksen alueellisissa palveluissa on yhdeksän vastuuyksikköä, joissa ammattilaiset toimivat sote-keskuksissa, digitaalisessa sote-keskuksessa, akuuttiosastoilla, sairaalaosastoilla, kuntoutusyksiköissä sekä moniammatillisen kotikuntoutuksen tiimeissä.
Kuntoutuksen aluepalveluissa on huomattu, että asiakaskunnassa on lapsia ja nuoria, jotka hyötyisivät erityisesti ratkaisukeskeisestä neuropsykiatrisesta valmennuksesta. Neurokirjon kuuluvien kuntoutukseen meidän on panostettava tulevaisuudessa.
Tämän pilotin tavoitteena on ollut, miten kuntoutuksen ammattilaisen arvioinnin jälkeen ohjaus ja neuvonta voisi toteutua neurospykiatrisen valmentajan toimesta.
Lapset ja nuoret 9-15 vuotiaat. Asiakkaat on kartoitettu kuntoutuksen aluepalveluiden lähetteiden pohjalta ja peilaten niitä pilotin kriteereihin. Asiakasvalinnalla on iso merkitys valmennuksen onnistumiselle.
Valmennuksen lopuksi on pyydetty perheiltä sekä valmennuksessa mukana olleilta nuorilta palautetta webropol-kyselyn avulla. Kyselyyn sai vastata anonyymisti ja kyselyn tarkoituksena on saada kokemuksia valmennuksesta, hyödyistä ja haitoista sekä sai antaa palautetta kuntoutuksen aluepalveluille sekä palveluntuottajalle.